Το ότι το ποδόσφαιρο γυναικών ανεβαίνει συνεχώς, το παραδέχονται όλοι. Το ότι όμως το ποδόσφαιρο γυναικών παραμένει ακόμα κι έτσι πολύ πίσω συγκριτικά με το αντρικό, είναι επίσης κάτι που συνιστά γενική παραδοχή. Σε προβολή, μισθούς, συμμετοχή κοινού.

Φάνηκε από το πόσο χαμηλές ήταν οι προσφορές των μεγάλων τηλεοπτικών δικτύων από τις λεγόμες πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία) για τα δικαιώματα μετάδοσης του επερχόμενου Παγκόσμιου Κυπέλλου. Της τάξης των 1 ως 10 εκατ. δολαρίων. Συγκριτικά, το πρόσφατο των ανδρών στο Κατάρ, κυμάνθηκε από 100 ως 200 εκατ. δολάρια…

«Οι προσφορές δεν έγιναν αποδεκτές και αποτελούν “χαστούκι” για τις παίκτριες και όλες τις γυναίκες παγκοσμίως. Για να είμαστε πολύ σαφείς, είναι ηθική και νομική μας υποχρέωση να μην “ξεπουλήσουμε” το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών της FIFA. Ως εκ τούτου, αν οι προσφορές συνεχίσουν να μην είναι δίκαιες, θα αναγκαστούμε να μην μεταδώσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών στις πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε, φανερά απογοητευμένος και σε ένα μεγάλο βαθμό θυμωμένος, ο πρόεδρος της FIFA, Tζάνι Ινφαντίνο.

Είναι και οι ανάποδες ώρες στη μέση, αφού η διοργάνωση θα γίνει σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία (στις 20 Ιουλίου η σέντρα). Πάντως για τον 53χρονο Ελβετό παράγοντα αυτό δεν συνιστά δικαιολογία: «Μπορεί να μην παίζονται prime-time τα ματς στην Ευρώπη, αλλά παρόλα αυτά, τα ματς θα παίζονται στις 9 π.μ. ή στις 10 π.μ., που είναι αρκετά λογικές ως ώρες», ανταπάντησε.

Θα το πάει μέχρι τα άκρα ο Ινφαντίνο; Τι (του) απαντούν οι ραδιοτηλεοπτικού φορείς

Την εννοεί όμως την απειλή του ο boss της FIFA; ‘Η πρόκειται για κούφια λόγια; Και το κυριότερο, θα βρουν ανταπόκριση τα όσα είπε ώστε να εξαναγκάσουν τελικά τα κανάλια να ανεβάσουν οικονομικά τις προτάσεις τους; Στη FIFA υπολογίζουν πως το τουρνουά θα έχει τηλεθεάσεις της τάξης του 50 με 60% συγκριτικά με αυτό του Κατάρ. Άρα περιμένουν και ανάλογες προτάσεις από τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, που να είναι σε αυτά τα επίπεδα. Δηλαδή κοντά στα μισά (λεφτά) από όσα έδωσαν για τους άνδρες.  

Από τους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης απαντούν λέγοντας πως ο Ινφαντίνο ήταν αφελής και μη ρεαλιστής αν περίμενε πως αυτοί θα χρηματοδοτούσαν σχεδόν αποκλειστικά το τουρνουά.  Και ότι σε μια τέτοια εποχή θα ήταν αφύσικο να επενδύσουν τεράστια ποσά σε ένα τουρνουά «τα οποία δεν πρόκειται να τα βγάλουμε πίσω», όπως κυνικά λένε. Ειδικά σε κακές ώρες, αφού όντως δεν ειναι εμπορικές αυτές – κι ας μην το παραδέχεται ο Ινφαντίνο.

Είναι η πρώτη φορά που το κυβερνόν όργανο του παγκοσμίου φουτμπόλ πουλάει ξεχωριστά τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών και το να πούμε πως αυτό δεν πήγε καλά είναι ως και επιεικές. Μήπως όμως ήταν και αναπόφευκτο; Τόσο καιρό τα δικαιώματα για τα τουρνουά ανδρών και γυναικών πουλιόντουσαν πακέτο, αλλά όλοι έκαναν λες και αφορούσε μόνο το πρώτο σκέλος.

Επίσης η FIFA δεν έκανε αρκετά ώστε να εκπαιδεύσει καλύτερα όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και να δείξει την αξία του ποδόσφαιρού γυναικών (όπως για παράδειγμα κάνουν στις ΗΠΑ με το μπάσκετ και άλλα σπορ). Εμφανίστηκε ξαφνικά και ζήτησε πολλά λεφτά θαρρείς και τα δικαιούταν επειδή το σηκώνει η εποχή.

Για να τα πάρει όμως, θα έπρεπε να είχε κάνει μια προεργασία. Που όπως φαίνεται δεν έγινε ποτέ.  Δεν είναι έκπληξη συνεπώς που τώρα τα τηλεοπτικά δίκτυα δεν θέλουν να πληρώσουν ξανά ακριβά. Είναι (και) θέμα του πώς και τι έχουν συνηθίσει.

Το ποδόσφαιρο γυναικών κινδυνεύει να είναι το πραγματικό θύμα αυτής της κόντρας

Σε κάθε περίπτωση, αν τελικά το τουρνουά δεν μεταδοθεί στις λεγόμενες ευρωπαϊκές αγορές-κλειδιά, χαμένο θα είναι το ποδόσφαιρο γυναικών. Θα είναι μια τροχοπέδη στην εξέλιξή του, θα είναι επίσης ένα μεγάλο χτύπημα για τους φιλάθλους και τους σπόνσορες και θα απειλήσει ευθέως την εμπορική επιτυχία του τουρνουά. Ένα πισωγύρισμα; Ακριβώς.  

Θεωρητικά, η FIFA θα μπορούσε να «στριμάρει» τα ματς από δική της πλατφόρμα. Αλλά αυτό αποτελεί μέγα ρίσκο, καθώς θα απαιτούσε τεράστια αύξηση του κόστους της υλικοτεχνικής υποδομής για να μπορέσει να σηκώσει το βάρος της ζήτησης. Χώρια πως δεν θα αφήσει φράγκο ως έσοδο…