Ο πόλεμος μόλις ξεκίνησε. Όχι στην Ουκρανία, αλλά σε όλους όσοι έχουν την παραμικρή σχέση με το ρωσικό κράτος και τον Vladimir Putin. Ο Roman Abramovich βρίσκεται εγκλωβισμένος καθώς είχε αναπτύξει όλες του τις επιχειρήσεις κυρίως εκτός Ρωσίας και δη στη Βρετανία. Και τώρα, μετά την επιβολή κυρώσεων που ανακοινώθηκαν χθες, βρίσκεται με έναν πακτωλό περιουσιακών στοιχείων σε κατάσταση «παγώματος» και η Τσέλσι είναι σε μια κατάσταση που μπορεί να την οδηγήσει μέχρι και τη χρεωκοπία!

Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του Roman Abramovich για την πώληση της Τσέλσι αντί 3 δισ. λιρών και με αρκετά επενδυτικά funds να ενώνονται για να καταθέσουν, η Βρετανία απαγορεύει οποιαδήποτε αγοραπωλησία του Ρώσου εντός της επικράτειας της, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορέσει να πουλήσει την ομάδα μέχρι να τελειώσει αυτός ο πόλεμος.

Από την Τσέλσι ετοιμάζουν ένα υπόμνημα προς την κυβέρνηση για να έχουν μια ειδική μεταχείριση ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν το κλαμπ, όμως δύο είναι οι δρόμοι αυτή τη στιγμή: είτε η Τσέλσι παραπαίει στην κατοχή του Abramovich και χρεωκοπεί είτε ο Ρώσος δεν την πουλάει, αλλά την παραχωρεί δίχως το παραμικρό κέρδος. Ούτε μία λίρα.

Υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο, η κυβέρνηση να αναλάβει την διαχείριση της πώλησης και το ποσό εξαγοράς να παγώσει μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος ή να πάει σε οργανισμούς που στηρίζουν τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία. Οι εκτιμήσεις αυτή τη στιγμή θέλουν το σενάριο της παραχώρησης να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, με τον Roman Abramovich να αποχαιρετά το 1.5 δισ. λίρες που είχε δανείσει στο κλαμπ και ήλπιζε να το πάρει πίσω.

Σε όλη τη διάρκεια της νύχτας πάντως, άνθρωποι της Τσέλσι ήταν σε συζητήσεις με μέλη της κυβέρνησης για να υπάρξει μια χάρη, ώστε να μπορέσει το κλαμπ να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις του ως το τέλος της σεζόν.

Τι μπορεί να κάνει η Τσέλσι μετά τις κυρώσεις;

  • Να παίξει κανονικά τους αγώνες
  • Να πληρώσει μισθούς παικτών και επιτελείου
  • Να παρέχει ασφάλεια και υπηρεσίες τροφίμων και ποτών στους φιλάθλους με ανώτερο ποσό τις 500.000 λίρες
  • Να λαμβάνει τα έσοδα από τηλεοπτικές μεταδόσεις και από μπόνους νικών σε Premier League και Champions League, τα οποία όμως θα παγώνουν άμεσα
  • Να εξαγοραστεί από άλλον ή άλλους, αρκεί να μην έχει κέρδος ο Abramovich

Τι δεν μπορεί να κάνει η Τσέλσι

  • Να πουλήσει εισιτήρια σε φιλάθλους εντός ή εκτός έδρας. Η είσοδος στα παιχνίδια θα επιτρέπεται μόνο στους κατόχους των διαρκείας, αλλά σε περίπτωση πρόκρισης στην επόμενη φάση του Champions League, δε θα μπορούν ούτε αυτοί, αφού τα εισιτήρια πωλούνται ξεχωριστά. Τα χαμένα έσοδα από τα εισιτήρια φτάνουν τις 600.000 λίρες ανά παιχνίδι, δεδομένου ότι το Stamford Bridge έχει διαθέσιμες 12.834 θέσεις, πέραν των διαρκείας
  • Να κάνει μεταγραφές ή νέα συμβόλαια (αυτό σημαίνει ότι θα είναι ελεύθεροι το καλοκαίρι οι Rudiger, Christensen και Azpilicueta)
  • Να πουλάει ψηφιακά ή στο γήπεδο της merchandise
  • Να ξοδεύει πάνω από 20.000 λίρες για αγώνες εκτός έδρας (σε ματς Τσάμπιονς Λιγκ αυτό θα προκαλέσει προβλήματα, με την ιδιοκτησία να έχει ήδη πληρώσει για τον εκτός έδρας αγώνα με τη Λιλ)
  • Να κάνει οποιαδήποτε συντήρηση ή εγκατάσταση στο Stamford Bridge
  • Να λειτουργήσει το Stamford Bridge Hotel

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι οι Μπλε όχι μόνο θα χάσουν έσοδα από φιλάθλους, αλλά είναι πιθανό να έχουν απώλειες και από τους χορηγούς τους. Ο χορηγός της φανέλας τους, η Three, έχουν δώσει 40 εκατομμύρια λίρες τα οποία θα μπουν σε θέση αναμονής, ενώ η Nike, που έχει συμβόλαιο 15ετίας με την Τσέλσι από το 2016, με συνολικό ποσό τα 900 εκατομμύρια λίρες, σκέφτονται να αποχωρήσουν. Αυτό θα σημάνει μια συνολική απώλεια 540 εκατομμυρίων για το κλαμπ.

Το 2021 η Τσέλσι είχε 154 εκατομμύρια λίρες από εμπορικές συμφωνίες, ενώ τα προηγούμενα χρόνια κινούνταν κοντά στα 200 εκατομμύρια. Η Three UK που έχει παγώσει τη συμφωνία, προχωράει μάλιστα σε πακέτα στήριξης των Ουκρανών προσφύγων που φτάνουν στη Βρετανία.

Επιπλέον, πάρα πολλές ομάδες στη Βρετανία έχουν προσεγγίσει ποδοσφαιριστές που ανήκουν την Τσέλσι ή που σκόπευε να τους αγοράσει η ομάδα και τώρα βλέπουν το μέλλον τους μακριά από το Stamford.

Ο Abramovich αποτελεί τον Δούρειο Ίππο της Βρετανίας κατά του Putin

Το βράδυ της Πέμπτης η Τσέλσι αγωνίστηκε με τη Νόργουιτς εκτός έδρας και φυσικά ο προπονητής Thomas Tuchel ήταν στο επίκεντρο του δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος, με τον Γερμανό να δηλώνει με νόημα πως όσο υπάρχουν φανέλες και παίκτες, η ομάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται.

Σύμφωνα με τον παλαίμαχο άσο Pat Nevin που έκανε δηλώσεις στο BBC, ήδη αρκετά μέλη του κλαμπ έχουν παυθεί από την εργασία τους και δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει. Ζήτησε μάλιστα από τον Abramovich να προχωρήσει στην παραχώρηση και να διαλέξει τους σωστούς ανθρώπους.

Ο Boris Johnson έχει στείλει το κατάλληλο μήνυμα: «Δεν θα υπάρξει κανένα ασφαλές μέρος για όσους έχουν στηρίξει την απάνθρωπη επίθεση του Putin στην Ουκρανία. Οι σημερινές κυρώσεις είναι ένα ακόμα βήμα της Βρετανίας στην αμέριστη στήριξη προς τον ουκρανικό λαό. Θα είμαστε αμείλικτοι στο να κυνηγήσουμε αυτούς που έδωσαν εντολή για να σκοτωθούν πολίτες, να καταστραφούν νοσοκομεία και να καταληφθεί παράνομα ένας αυτόνομος σύμμαχος μας».

Από την πλευρά της, η Liz Truss, υπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι οι κυρώσεις «δείχνουν ακόμα μια φορά ότι οι ολιγάρχες και οι κλεπτοκράτες δεν έχουν θέση στην οικονομία ή την κοινωνία μας. Με στους στενούς δεσμούς τους με τον Putin, είναι υπόλογοι σε αυτή την επίθεση. Το αίμα των Ουκρανών είναι στα χέρια τους. Πρέπει να κρεμάσουν τα κεφάλια τους στη ντροπή. Η στήριξη μας στην Ουκρανία δε θα σταματήσει. Δε θα πάψουμε σε αυτή την αποστολή να αυξήσουμε την πίεση στο καθεστώς του Putin και να προκαλέσουμε ασφυξία στη χρηματοδότηση αυτής της βάναυσης πολεμικής μηχανής».

Πηγή: Dailymail

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Από τον Abramovich στον Usmanov: Τα 69.1 δισεκατομμύρια λίρες που «εκδιώκονται» από τη Βρετανία

Πολωνία και Βαλτική: Η Δύση αγνοούσε επί 15 χρόνια τις προειδοποιήσεις τους για τον Putin

Ρωσία: Πώς η Κύπρος έγινε η αιτία της μέχρι στιγμής αποτυχίας της εισβολής