Η Ποδηλατική Ομοσπονδία στη Βρετανία θα απαγορεύσει στις τρανς γυναίκες να αγωνίζονται στη γυναικεία κατηγορία ύστερα από διαβουλεύσεις που διήρκηγσαν εννέα μήνες.

«Ανοικτή κατηγορία» με άνδρες, προβλέπεται να υπάρξει, γεγονός που θα αποτρέψει την αναβάτη Emily Bridges, τη διεμφυλική ποδηλάτισσα με τις περισσότερες επιτυχίες στη χώρα, να είναι μέλος της βρετανικής γυναικείας ομάδας.

Πέρυσι, η UCI (Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδηλασίας), της απαγόρευσε να συμμετάσχει στον πρώτο της γυναικείο αγώνα, παρά το γεγονός ότι πληρούσε τους κανόνες εκείνης της εποχής.

Η πολιτική της British Cycling είχε επιτρέψει στις τρανς γυναίκες να συμμετέχουν στις κορυφαίες γυναικείες διοργανώσεις, υπό την προϋπόθεση να ανταποκρίνονται στους κανονισμούς που ορίζουν τα επιτρεπτέα επίπεδα τεστοστερόνης.

Το επιχείρημα βασίζεται στο γεγονός ότι βάσει ερευνών ακόμη και με την καταστολή της τεστοστερόνης, οι τρανς γυναίκες που βρίσκονται σε μετάβαση μετά την εφηβεία διατηρούν ένα πλεονέκτημα απόδοσης.

«Στόχος μας στη δημιουργία των πολιτικών μας ήταν πάντα η προώθηση της ισότητας, της διαφορετικότητας και της ένταξης, ενώ ταυτόχρονα δίνουμε προτεραιότητα στον δίκαιο ανταγωνισμό», δηλώνουν οι αρμόδιοι από πλευράς Ομοσπονδίας και συμπληρώνουν πως «αναγνωρίζουμε τον αντίκτυπο που είχε η αναστολή της πολιτικής μας σε τρανς και μη δυαδικά άτομα και λυπούμαστε για την αβεβαιότητα και την αναστάτωση που ένιωσαν πολλοί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου».

Ποιο είναι το παρασκήνιο;

Έχοντας υπάρξει μια πολλά υποσχόμενη αθλήτρια σε αγώνες νέων ανδρών, η Bridges εμφανίστηκε ως τρανς το 2020, ξεκινώντας την ορμονοθεραπεία ως μέρος της θεραπείας της για την αλλαγή του φύλου.

Έπειτα, έλαβε το δικαίωμα να συμμετάσχει σε αγώνες υψηλής κατηγορίας γυναικών σύμφωνα με τους κανονισμούς transgender της British Cycling, οι οποίοι απαιτούσαν από τους αναβάτες να έχουν επίπεδα τεστοστερόνης κάτω από πέντε nanomole ανά λίτρο για μια περίοδο 12 μηνών πριν από τον αγώνα.

Ωστόσο, ημέρες πριν από το Εθνικό Πρωτάθλημα Omnium του 2022, η UCI είπε ότι η συμμετοχή της αθλήτριας, θα μπορούσε να επιτραπεί μόνο αφού επιβεβαιωθεί η καταλληλότητά της για αγώνες σε διεθνείς διαγωνισμούς, διαψεύδοντας τις ελπίδες της να αγωνιστεί για την Ουαλία στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας.

Μια ομάδα επίλεκτων ποδηλατιστών κάλεσε την UCI να «ανακαλέσει» τους κανόνες της σχετικά με τη συμμετοχή των τρανς, υποστηρίζοντας ότι οι αθλήτριες στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν «πρόθυμες να μποϊκοτάρουν» εκδηλώσεις λόγω των «ανησυχιών τους για δικαιοσύνη στο άθλημά τους».

Η ίδια ένιωθε «ενοχλημένη» και πρόσθεσε ότι «δεν έχει κανένα πλεονέκτημα» έναντι των ανταγωνιστών της και θα μπορούσε να το αποδείξει με στοιχεία.

Ενώ η British Cycling ανέστειλε τους κανόνες της, η UCI στη συνέχεια σκληρύνει τους κανονισμούς, διπλασιάζοντας την περίοδο πρόκρισης σε δύο χρόνια και μειώνοντας το απαιτούμενο όριο τεστοστερόνης για τις τρανς γυναίκες αναβάτες στα 2,5 nmol/L.

Όμως αυτόν τον μήνα, αφότου η Austin Killips έγινε η πρώτη τρανς γυναίκα που κέρδισε έναν αγώνα γυναικείας σκηνής UCI στο Tour of the Gila, το παγκόσμιο κυβερνητικό όργανο άνοιξε εκ νέου τη διαβούλευση για το θέμα, λέγοντας ότι «ακούει τις φωνές των αθλητών και τις ανησυχίες τους περί ίσου αγωνιστικού χώρου για τους ανταγωνιστές».

«Ανεμία έρευνας» – αφεντικό της Βρετανικής Ποδηλασίας
«Αναγνωρίζουμε την έλλειψη έρευνας αυτή τη στιγμή, αλλά μπορούμε μόνο να δούμε τι είναι διαθέσιμο για χρήση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της British Cycling, Jon Dutton.

«Είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε αναπτύξει πολιτικές που διασφαλίζουν τη δικαιοσύνη του αθλητισμού ποδηλασίας, ενώ διασφαλίζουν ότι όλοι οι αναβάτες έχουν ευκαιρίες συμμετοχής.

«Ήμασταν πάντα ξεκάθαροι ότι αυτή είναι μια πρόκληση πολύ μεγαλύτερη από ένα άθλημα. Παραμένουμε αφοσιωμένοι στο να ακούμε τις κοινότητές μας, να παρακολουθούμε τις αλλαγές στο επιστημονικό και πολιτικό τοπίο, για να διασφαλίσουμε ότι ο αθλητισμός είναι χωρίς αποκλεισμούς για όλους».

Τον Μάρτιο, η UK Athletics απαγόρευσε επίσης στις διεμφυλικές γυναίκες να αγωνίζονται στην κατηγορία των γυναικών στους αγώνες και τις διοργανώσεις της. Υπήρξαν παρόμοιες κινήσεις στην κολύμβηση, στο τρίαθλο και στους δύο κώδικες του ράγκμπι.

Ένας αριθμός μελετών έχει προτείνει ότι οι τρανς γυναίκες διατηρούν καρδιαγγειακά πλεονεκτήματα και πλεονεκτήματα ενδυνάμωσης σε σύγκριση με τις αθλήτριες, ακόμη και μετά τη λήψη ορμονών που καταστέλλουν την τεστοστερόνη.

Οι επικριτές της συμμετοχής των τρανς αθλητών σε ορισμένα γυναικεία αθλήματα υποστηρίζουν ότι τους δίνει δυσανάλογο πλεονέκτημα έναντι των συνομηλίκων τους και περιορίζει τις ευκαιρίες για τις αντιπάλους τους.

Ωστόσο, άλλοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει αρκετή λεπτομερής έρευνα στην περιοχή, ότι η επιστήμη δεν είναι ξεκάθαρη και ότι με πολύ λίγους ελίτ τρανς αθλητές, ο αθλητισμός θα πρέπει να είναι πιο περιεκτικός, με τις ανοιχτές κατηγορίες να επικρίνονται για διακρίσεις.

Η British Cycling είπε ότι το κοινοτικό της πρόγραμμα μόνο για γυναίκες «θα συνεχίσει να παραμένει ανοιχτό και χωρίς αποκλεισμούς για τρανς γυναίκες και μη δυαδικά άτομα» που μπορούν «να συνεχίσουν να συμμετέχουν σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων British Cycling σύμφωνα με την ταυτότητα φύλου τους».