Ύστερα από την πολυαναμενόμενη ταινία «Barbie», της Γκρέτα Γκέργουιγκ, όλοι μιλούν για την διάσημη κούκλα που σημάδεψε τα παιδικά μας χρόνια. Έχουν εστιάσει στο πως κατασκευάστηκε, την εξέλιξή της και τις πωλήσεις που έχει κάνει παγκοσμίως. Μαζί τις όλα αυτά τα χρόνια την συντροφεύει ένα αγόρι, ο Ken!

Μια εμβληματική φιγούρα που «συστήθηκε» πρώτη φορά στο κοινό ως ο σύντροφος και πλέον ως «καλύτερος φίλος» της Barbie, στις 11 Μαρτίου 1961. Ανά τα χρόνια, ο Ken κατάφερε να αφήσει το δικό του στίγμα στον κόσμο των παιχνιδιών ως μία φιγούρα που αποτέλεσε έμπνευση για τον κόσμο του lifestyle από την τηλεόραση, μέχρι τον κινηματογράφο και τον χώρο της μόδας.

Barbie ταινία

Πώς δημιουργήθηκε ο Ken – Η πρώτη κούκλα

Ολόκληρο το όνομα του Ken, είναι Kenneth Sean Carson και ονομάστηκε όπως ο γιος των ιδρυτών της Mattel, Ruth και Elliot Handler. Τα επίσημα γενέθλιά του είναι στις 11 Μαρτίου 1961 – ακριβώς δύο χρόνια και δύο μέρες μικρότερος από την Barbie. Ο πρώτος Ken που δημιουργήθηκε ήταν 12 ίντσες, είχε πλαστικά ξανθά και καστανά μαλλιά και φορούσε ένα κόκκινο μαγιό και σανδάλια, ενώ κρατούσε μία κίτρινη πετσέτα.

ken - barbie
Πηγή: mattel.com

Κατά τη διάρκεια των 70s – και συγκεκριμένα το 1973 – ο Ken απέκτησε ένα πιο «φυσικό» χτένισμα, αφού αντί για πλαστικό είχε τεχνητές τρίχες μαλλιών. Η κούκλα κυκλοφόρησε σε δύο εκδοχές – με ίσια ή σγουρά μαλλιά, αλλά και με μουστάκι, μούσι ή/και φαβορίτες. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1978, ο Ken κυκλοφόρησε με μία από τις πιο iconic εμφανίσεις του, ως Superstar Ken, με μία μπλε ηλεκτρίκ ολόσωμη φόρμα, ενώ το 1979 κυκλοφόρησε ο Sun Lovin Malibu Ken με το χαρακτηριστικό του χρυσό μαύρισμα, τα σήμα-κατατεθέν ξανθά μαλλιά και το τιρκουάζ μαγιό.

Ken
Πηγή: Mattel

Sugar Daddy Ken: Ποια είναι η πιο διαβόητη κούκλα Ken;

Κυκλοφόρησε το 2010, η κούκλα των 82 δολαρίων αποτελούσε μέρος της σειράς Barbie Collector που απευθύνεται σε ενήλικες και, σύμφωνα με τη Mattel, «αποτελεί παράδειγμα της φανταστικής μόδας στο Palm Beach». Αυτός ο Ken είναι πολύ μεγαλύτερος σε ηλικία από τους προκατόχους του με ροζ πόλο και λευκά πλισέ παντελόνια. Η εμφάνισή του εμπνεύστηκε από τις φωτογραφίες του φωτογράφου Slim Aarons «Palm Beach Party».

Παρά το τι μπορεί να πιστεύουν ορισμένοι, το όνομα αυτού του Ken δεν είναι αναφορά σε μεγαλύτερους πλούσιους άνδρες που ασχολούνται με νεότερους εραστές, αλλά στη συντροφιά του σκύλου-παιχνίδι, Sugar.

Ken sugar day

Ο χωρισμός του με την Barbie

Με την είσοδο των 00s και συγκεκριμένα το 2004, οι «America’s sweethearts», Barbie και Ken, ανακοινώνουν τον «χωρισμό» τους. Το 2006, μετά από πολλούς μήνες γεμάτους σιωπή και εικασίες, ο Ken ανακοινώνει στον κόσμο πως θέλει πίσω την Barbie, επανεμφανιζόμενος με ένα νέο look και με την ελπίδα να αναζωπυρώσει το ρομάντζο τους. Το 2009, ο Ken κάνει την είσοδό του και στον κόσμο της μόδας, κατά τη διάρκεια του New York Fashion Week, ως ένας κομψός συνοδός για τα 50ά γενέθλια της Barbie. Το ζευγάρι κάνει την πρώτη του εμφάνιση στην πασαρέλα μετά από χρόνια, στο πρώτο show της Barbie για το NYFW.

*Έξτρα πληροφορίες

  • Ο Ken έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην ταινία του 1987 «Barbie and the Rockers: Out of This World», ως ο μπασίστας του συγκροτήματος. Από τότε, έχει παίξει σε ρόλους όπως πρίγκιπας, δημοσιογράφος, πρακτικάριος θαλάσσιας βιολογίας, μυστικός πράκτορας και άλλα.
  • Οι κούκλες Sunsational Malibu Ken έγιναν οι πρώτες Μαύρες (1982) και Ισπανικές (1984) κούκλες με το όνομα «Ken».
  • Ο καλύτερός του φίλος, Allan Sherwood, κυκλοφόρησε το 1964.
  • Ο μοναδικός αδερφός του Ken είναι ο μικρότερός του, «Tommy», που κυκλοφόρησε το 1997.
  • Σε ό,τι αφορά τη διαφορετικότητα, ο Ken έχει 3 διαφορετικούς σωματότυπους, 9 διαφορετικούς τόνους δέρματος, 10 χρώματα ματιών, 27 χρώματα μαλλιών και 20 χτενίσματα.
  • Ο πρώτος Ken πουλήθηκε για 3.50 δολάρια.