Αυτή η ταινία που σε περιμένει στην Cosmote TV είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πόσο διαφορετικά λειτουργεί το σινεμά, η αφήγηση, σε σχέση με την ανθρώπινη ψυχή. Ενίοτε αυτά μπορούν να συναντηθούν, αλλά δεν είναι αυτοσκοπός και οι δημιουργοί των ιστοριών δεν επιδιώκουν να ικανοποιήσουν την ανθρώπινη ψυχή. Ορισμένες δε φορές, το αναγκαίο είναι να πάνε εντελώς κόντρα σε αυτό επί σκοπού.

Η Έμεραλντ Φενέλ έγραψε μια ιστορία τρομερά επώδυνη που μόνο βιαστές και φαλλοκράτες θα την έβλεπαν και δε θα σφιγγόταν το μέσα τους. Ευτυχώς για μένα, γιατί μπόρεσα να επιβεβαιώσω πως απέχω από αυτή την ντροπή, την είδα και η καρδιά μου παλλόταν από ενόχληση. Διψούσε για δικαίωση. Και μπορεί σεναριακά, κινηματογραφικά να υπήρξε δικαίωση, αλλά ως θεατές δεν το βλέπουμε τόσο, δεν το απολαμβάνουμε.

Το στόρι του Promising Young Woman

Για να μην μιλάω όμως χωρίς να έχω εξηγήσει, ας δούμε τι συμβαίνει στην ταινία Promising Young Woman με πρωταγωνίστρια την σπουδαία Κάρι Μάλιγκαν, την οποία δεν θυμάμαι να έχω δει κάπου και να μη νιώθω ότι μου γεμίζει την ψυχή με την ερμηνεία της.

Στην ταινία της Φενέλ, η Μάλιγκαν υποδύεται την Κάσι, μια κοπέλα που έχει αποφασίσει να πάρει εκδίκηση για την αυτοκτονία της φίλης της, της Νίνα. Μια αυτοκτονία που ήρθε ως προϊόν του βιασμού της από τον Αλ Μονρό και της βιντεοσκόπησης του βιασμού από τους φίλους του στο πανεπιστήμιο και του συνακόλουθου εξευτελισμού της από τις αρχές και την πρύτανη του Πανεπιστημίου που δεν την πίστεψαν και υποστήριξαν ότι πήγε με τη θέλησή της και το μετάνιωσε και θέλησε να καταστρέψει έναν νεαρό άντρα.

Σφίγγεται το στομάχι σου, ενοχλείσαι με το φινάλε: Την ταινία αυτή πρέπει να την δουν όλοι - Με την σπουδαιότερη Βρετανή ηθοποιό της εποχής μας

Η Κάσι μοιάζει σε όλους χαμένη, σαν να μην είναι καλά στα μυαλά της, αλλά είναι πολύ καλά και πολύ συνειδητοποιημένη πως θα φέρει την αλήθεια στο φως. Πρώτα, αρχίζει να πηγαίνει σε μπαρ αναζητώντας έναν άντρα που να είναι εξίσου αρπακτικό με τον Αλ, με στόχο να τον χρησιμοποιήσει στο σχέδιό της. Ορισμένες φορές, για να πετύχεις κάτι καλό, πρέπει να συνεργαστείς με τον διάβολο.

Πρώτα, μεθάει την Μάντισον, μια κοπέλα που ήταν από αυτές που δεν πίστεψαν τη Νίνα, ήταν φίλη της, όπως και της Κάσι. Κι αφού τη μεθάει, πληρώνει έναν άντρα να την πάει σε ένα δωμάτιο και να κάνουν σεξ, ακριβώς με τον τρόπο που η ίδια υποστήριξε ότι έγινε με τη Νίνα, αμφισβητώντας τον βιασμό της.

Μετά, παίρνει την κόρη της Πρύτανη και την πάει σε ένα καφέ δήθεν για γυρίσματα βιντεοκλίπ του αγαπημένου της συγκροτήματος και πάει στο γραφείο της Πρύτανη δήθεν για να ζητήσει να συνεχίσει τις σπουδές που είχε αφήσει πριν χρόνια, ακολουθώντας τη Νίνα. Εκεί της λέει ψέματα πως έχει στείλει την κόρη της σε ένα δωμάτιο με νεαρά αγόρια και την αναγκάζει να παραδεχτεί πως αντιμετώπιζε λανθασμένα και εγκληματικά την περίπτωση της Νίνα.

Το μεγάλο της σχέδιο θα γίνει όμως όταν βρεθεί στα χέρια της το βίντεο του βιασμού της Νίνα, που το είχε η Μάντισον. Η Μάντισον που δεν την είχε πιστέψει, είχε δει ότι την είχαν βιάσει, αλλά είχε επιλέξει για συγκεκριμένους λόγους να στηρίξει τους βιαστές.

Σφίγγεται το στομάχι σου, ενοχλείσαι με το φινάλε: Την ταινία αυτή πρέπει να την δουν όλοι - Με την σπουδαιότερη Βρετανή ηθοποιό της εποχής μας

Η κορύφωση της εκδίκησης θα γίνει στο μπάτσελορ πάρτι του Αλ Μονρό, του αρχιβιαστή, όπου η Κάσι θα πάει ως στριπτιζέζ, ξέροντας πως κανείς δεν θα τη θυμάται και θα επιχειρήσει να εξευτελίσει τον Αλ. Εκεί τα πράγματα θα πάνε στραβά. Εκεί είναι που σου έρχεται το πρώτο ξενέρωμα, γιατί έχοντας φτάσει σε αυτό το σημείο, κι αφού έχεις ένα στομάχι σφιγμένο μετά τη σκηνή με τη θέαση του βίντεο, δεν θες να συμβεί τίποτε άλλο από την απονομή δικαιοσύνης. Όχι την εκδικητική, αλλά την σωστή, την προβλεπόμενη.

Η ταινία σε αφήνει ανήσυχο και ενοχλημένο

Κι ενώ έχεις ξενερώσει, το σενάριο πάει να σου προσφέρει την απαιτητέα λύτρωση. Κι εκεί που πιστεύεις ότι θα γίνει, έστω μέσα από μια διαδικασία που δεν θα την ήθελες, εκεί πάλι η ταινία σε ξενερώνει. Σου το δίνει λιγότερο από μισό. Βλέπεις την αρχή της απονομής δικαιοσύνης, αλλά όχι προς όλους τους ενόχους και όχι ολοκληρωμένα. Σε αφήνει να υποθέσεις ή να επιλέξεις εσύ την συνέχεια.

Ίσως η ταινία να θέλει να παίξει με τον θεατή και να του δώσει την ευκαιρία να μετρήσει το ποιος είναι. Αναμφίβολα σημαντικό. Να έχεις δηλαδή την τέχνη να σου προσφέρει τη δυνατότητα να μετρήσεις τον εαυτό σου, να κάνεις ένα τσεκ για το αν κρύβεις κανένα τέρας μέσα σου έτοιμο να ξεχυθεί.

Είναι μια ταινία το Promising Young Woman που θες να της αλλάξεις μόνο το τέλος για να την κάνεις τέλεια. Ναι, θέλουμε μια ταινία να αποτυπώνει την πραγματικότητα, αλλά δεν θέλουμε να γίνεται πάντα αδυσώπητη μέχρι εκεί που δεν πάει. Θέλουμε να φέρνει και μια πλήρωση, να ξέρεις πως η ιστορία τοποθέτησε τους πάντες εκεί που τους αξίζει.

ταινία

Ο τρόπος που τελειώνει, απέχει χιλιόμετρα από αυτό. Και γι’ αυτό η ταινία με εκνεύρισε, αλλά όχι με καλλιτεχνικούς όρους, μα με καθαρά ανθρώπινους. Δυστυχώς, η ζωή μπορεί να είναι τόσο σκληρή όσο αυτά που βλέπουμε στο Promising Young Woman, ώστε να μην είναι αρκετή τιμωρία η σύλληψη.

Η Φενέλ έχει γράψει ένα καταπληκτικό σενάριο, η ταινία έχει την ιδανική διακύμανση και η Κάρι Μάλιγκαν έχει επίσης τεράστιο μερίδιο γιατί η γυναίκα είναι σπουδαία. Είναι η κορυφαία ηθοποιός της Βρετανίας τα τελευταία 30-35 χρόνια σίγουρα. Τι ερμηνείες μας έχει προσφέρει; Δεν πιστεύω ότι το έχει συνειδητοποιήσει το ίδιο το σινεμά.

Στο Promising Young Woman βλέπουμε πως μια ταινία ενώνεται άρτια με το ταλέντο της πρωταγωνίστριας και απογειώνονται ταυτόχρονα.

113 λεπτά σε περιμένουν στην Cosmote TV κι ίσως να μην είναι ταινία για Κυριακή βράδυ. Ίσως να είναι για Δευτέρα βράδυ, γιατί δεν βλέπεται με χαλαρότητα. Ούτως ή άλλως, από μόνη της η ταινία σε βγάζει από τη ζώνη ηρεμίας σου.