Από την ημέρα που έγιναν εκλογές, στην Ελλάδα με την καθολική επικράτηση της ΝΔ και την πανωλεθρία ΣΥΡΙΖΑ, έγινε η Κόλαση του Δάντη ή, αν θέλετε, η Αποκάλυψη του Ιωάννη. Φωτιές που έκαψαν την Ελλάδα περισσότερο κι από το 2021, πλημμύρες που έχει να δει η χώρα δεκαετίες ή και ποτέ ξανά πριν, δεύτερος γύρος με πλημμύρες, πτώσεις ελικοπτέρων, εισβολή Κροατών χούλιγκαν, πυροσβεστικών αεροπλάνων, δολοφονία σε καράβι κι ένα ξεσάλωμα εγκλημάτων, είτε σε οικογενειακό επίπεδο είτε σε γκανγκστερικό, με αποτέλεσμα να δολοφονηθούν εδώ ακόμα και Τούρκοι πράκτορες.. Και πόσα ακόμα που διαφεύγουν της μνήμης.

Κι ενώ συνέβαιναν αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εξαφανισμένος όλο το καλοκαιρί, δεν είχε λόγο ισχυρό για να σταθεί ως αξιωματική αντιπολίτευση (περιττό να μιλήσει κάποιος για την αδράνεια του ΠΑΣΟΚ που δεν επωφελήθηκε καθόλου από την ανυπαρξία του ΣΥΡΙΖΑ) και ξαφνικά μέσα στον Σεπτέμβριο (και ενώ τα τραγικά γεγονόταν συνεχίζονταν) έγινε πρώτο θέμα και με αιτία την εμφάνιση-κομήτη του ροκστάρ/μοντέλου ονόματι Στέφανος Κασσελάκης.

Τα social media πήραν φωτιά, τα κλασικά media τον είχαν μόνιμα πρώτο θέμα και ψαχούλευαν κάθε λεπτομέρεια της ζωής του. Μάθαμε πότε κατουράει η σκυλίτσα του η Φάρλι, τι δουλειά κάνει η πλούσια μαμά του Τάιλερ, ποιες ασκήσεις κάνουν στο γυμναστήριο, πόσες κάμψεις κάνει ο Στέφανος και τι φαγητό του αρέσει. Ο Στέφανος πέρα από τις ειδήσεις, έγινε το καθημερινό πάρτι των πρωινάδικων και των ιστοσελίδων. Όπου και να κοίταζες, πάνω στη φάτσα του Κασσελάκη και του Τάιλερ έσκαγες.

Κέρδισε τις εκλογές με πασαρέλα και δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι το κοινό αυτού του ανθρώπου, ιδίως από τις πλατφόρμες δικτύωσης, κινείται πολύ παραπέρα από τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταγράφηκε στις εκλογές του Ιουνίου. Όλα αυτά είχαν δημιουργήσει την αίσθηση πως ο Μητσοτάκης θα έχει βυθιστεί στο θεσσαλικό τέλμα.

Άνθρακας ο θησαυρός για τον ΣΥΡΙΖΑ

Τελικά απ’ ό,τι αποδείχτηκε στις πρώτες κιόλας δημοσκόπησεις, υπήρχε μεγάλη απόσταση από την ψευδαίσθηση που δημιούργησαν, ως συνήθως, τα social media. Όπως είχε παγιδευτεί σε αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο και πίστευτε ότι θα πάνε για πάνω από 30% και τελικά έφαγαν ιστορική ήττα, το ίδιο έγινε και στις δημοσκοπήσεις της Opinion Poll, της Pulse, της Metron Analysis και της Alco.

Το εντυπωσιακό είναι πως όλες συμπίπτουν στα συμπεράσματα. Ένας Κασσελάκης σε ιστορικό χαμηλό δημοτικότητας για «πρωτόβγαλτο» πολιτικό αρχηγό, ΣΥΡΙΖΑ ως και 20 μονάδες πίσω από τη ΝΔ και μια αίσθηση των ψηφοφόρων πως με Κασσελάκη ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει περισσότερο χειρότερα, παρά καλύτερα. Υποθέτω πως ο Στέφανος δε θα μπει στη διαδικασία να αμφισβητήσει κι αυτός τα γκάλοπ, όπως ο προκάτοχός του…

Θα πρέπει να είναι δε, ως και σοκαριστικό για τον Κασσελάκη και τους συν αυτώ στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι η δημοτικότητα του είναι η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί, όντας στο 31%. Για να καταλάβει κανείς το πόσο χαμηλό είναι, αρκεί να δει ότι ο Τσίπρας το 2012 είχε δημοτικότητα στο 65%, ενώ ακόμα και ο Ανδρουλάκης ήταν στο 55% πριν δύο χρόνια που ανέλαβε την εξουσία στο ΠΑΣΟΚ.

Κασσελάκης ΣΥΡΙΖΑ δημοτικότητα

Ο Μητσοτάκης έπεσε ελαφρά σε όλες, όπως όμως έπεσε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτός όχι τόσο ελαφρά. Το «εφέ Κασσελάκης» δεν έδωσε ουτε μία μονάδα παραπάνω. Τσάμπα η αναμονή και το σασπένς. Το εντυπωσιακό είναι ότι πιο κάτω έπεσε και το ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρουλάκη, ο οποίος κατά τη γνώμη μου, θα είναι αυτός που θα υποφέρει πιο πολύ από τον ουρανοκατέβατο Στέφανο. Κι αυτά τα αποτελέσματα βγήκαν σε μια φάση που ήταν η κορύφωση της οποιασδήποτε δημοτικότητας έχει ο Κασσελάκης, πριν βγει στην κανονική πολιτική σκηνή και υποστεί τις συνέπειες αυτής της φθοράς.

Πριν καν δεχθεί να παρουσιαστεί live σε τηλεοπτική συνέντευξη ενώπιον πολιτικών δημοσιογράφων, εκτός πρωινάδικων. Και βέβαια οι μετρήσεις έγιναν πριν δούμε στην πράξη όλα τα σενάρια που δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σύντομα, είναι θέμα εβδομάδων ή μηνών, θα διασπαστεί εις τα εξ ων συνετέθη.

Φαντάζομαι ότι ο αισιόδοξος και ματαιόδοξος (σύμφωνα με τις δημόσιες εμφανίσεις του) Στέφανος θα στενοχωρήθηκε. Σίγουρα θα περίμενε ότι θα είχε καταγραφεί μια ανοδική πορεία στα ποσοστά εν τη παρουσία του. Τώρα θα καταλάβει, όπως τον προϊδέασε κι ο Τσίπρας, ότι ο μήνας του μέλιτος τελειώνει γρήγορα.

Έλεγα παραπάνω ότι αυτός που μπορεί να στριμωχτεί από τον Κασσελάκη, είναι το ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό για έναν απλό λόγο: μετά τον εκσυγχρονιστή και εν πολλοίς μοντέρνο Μητσοτάκη (και σε εμφάνιση και σε social media), ο Ανδρουλάκης φαινόταν να έχει αντίπαλο για την αξιωματική αντιπολίτευση κάποιον από τον παλαιοκομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, τα κόζια άλλαξαν μέσα σε ένα βράδυ. Έχει έναν εκσυγχρονιστή και πιο μοντέρνο σε λόγο και look εξ ευωνύμων του. Το look απ’ ό,τι φαίνεται, έπαιξε τον μεγαλύτερο ρόλο στην επικράτηση Κασσελάκη. Ότι αυτό συνέβη στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ιστορική ειρωνεία, αν όχι ξεγύμνωμα.

Προς το παρόν, ο Μητσοτάκης δήλωσε μετά το γκάλοπ ότι «Άλλο ο εκσυγχρονισμός και άλλο ο μοντερνισμός. Άλλος ο τολμηρός και δύσκολος ριζοσπαστισμός στην πολιτική πράξη και άλλο ο εύκολος εγκλωβισμός στο προσωπικό lifestyle. Εμείς ελάχιστα θα ασχοληθούμε με αυτούς. Θα ασχοληθούμε με άλλες αναμετρήσεις με πρώτες τις αυτοδιοικητικές εκλογές».

Έπεσαν από το ροζ συννεφάκι στον ΣΥΡΙΖΑ

Δε φαίνεται να τον πολυανησυχεί ο κομήτης Στέφανος, ειδικά όταν η έκφραση αυτού μες στη Βουλή, μπορεί να είναι ο Παύλος Πολάκης, ο Νίκος Παππάς και ο νάυαρχος Αποστολάκης. Κι ο ίδιος θα κάνει γκεστ εμφανίσεις σε TikTok και Instagram, όπου σίγουρα δεν θα φτάσει τις προβολές που έχει μια influencer τύπου Super Κική. Ούτε κανένας ψήνεται βέβαια από το αστείο ότι η νέα εκπρόσωπος Τύπου, το νέο που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, το βλέπουμε στη Θεοδώρα Αυγέρη! Δηλαδή ο εαυτός της είναι το νέο. Κι εγώ λέω ότι είμαι ο νέος James Bond. Αλλά κανείς δε με πιστεύει. No good news.

Όλα αυτά βέβαια, είναι ακόμα το πρώτο δείγμα. Διόλου ασήμαντο σαφώς, αφού μιλάμε για 4 δημοσκοπήσεις 4 μέρες μετά την εκλογή του Στέφανου στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί όμως να ανοίξει η Γη να μας καταπιεί, να γίνει σεισμός τεκτονικός, να σκάσουν οι 10 πληγές του Φαραώ ή να κατέβουν τα πύρινα άρματα που λέει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης. Όπως και να ‘χει πάντως, το πρώτο γκάλοπ μετά τη νίκη Κασσελάκη, έσκασε σαν πινέζα στις σαπουνόφουσκες που παίζουν τα παιδιά. Ή, ακόμα καλύτερα, σαν κεραυνός στα ροζ σύννεφα που είχαν ανέβει οι Κασσελακικοί στον ΣΥΡΙΖΑ ονειρευόμενοι υπουργεία και εξουσία το 2027!

Στέφανε, it’s a long way to Tipperary!

ΥΓ. Εννοείται ότι για μένα και πολύ κόσμο δεν έχει διαφορά ότι ο σύντροφος του Κασσελάκη είναι ο Τάιλερ, δηλαδή ένας άντρας. Απλά, αν θυμάμαι καλά, η Δάφνη Σημίτη, η Νατάσσα Καραμανλή, η Άντα Παπανδρέου, η Γεωργία Σαμαρά, η Περιστέρα και η Μαρέβα, δεν ήταν κάθε μέρα και παντού πρώτη μούρη στο καβούρι, δίπλα στον αρχηγό. Τι νόημα έχει η υπερέκθεση του Τάιλερ σε καθημερινή βάση, όταν μάλιστα συνοδεύεται κι από την έκφραση το βράδυ της νίκης «έχεις να προσφέρεις πολλά στην Ελλάδα Τάιλερ»;.

Εγώ, προς το παρόν, βλέπω να προσφέρει κάποια δίδακτρα σε καθηγητές ελληνικών. Νομίζω ότι ο σύντροφος ή η σύντροφος πρέπει να παρουσιάζεται, αλλά όταν μιλάμε για πολιτική, να είναι πάντα σε μια διακριτική απόσταση. Αλλιώς μεταβάλλεται σε κωμωδία. Εκτός κι αν το πάει αμερικάνικα και ακολουθεί το εθιμοτυπικό όπως ο Μπάρακ Ομπάμα. Πάντως, η καημένη η κουκλάρα η Μελάνια, ήταν πάντα σε τρίτο πλάνο.