Έντονες διεργασίες στο χώρο της Αριστεράς και της κεντροαριστεράς έχει πυροδοτήσει η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με το νέο πρόεδρο του κόμματος να σηματοδοτεί και την ενδεχόμενη διάσπαση.

Ένα προς ένα στελέχη που είχαν υποστηρίξει την Έφη Αχτσιόγλου στον Β’ γύρο τοποθετούνται στον δημόσιο διάλογο στρέφοντας τα πυρά τους προς τον Στέφανο Κασσελάκη.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ περνά τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας του με τον Στέφανο Κασσελάκη να αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα» ανέφερε χθες ο Πάνος Σκουρλέτης ενώ ο Νίκος Φίλης τον συνέκρινε με τον Πέπε Γκρίλο και τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η Έφη Αχτσιόγλου κρατώντας τα κλειδιά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε πως δε θέλει να έχει ενεργό ρόλο στον νέο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως πολλές φορές έχει πει θα υπηρετήσει ως στρατιώτης τον χώρο από τη θέση της βουλευτού του κόμματος.

Γρίφος ωστόσο παραμένει η στάση του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα έχει επιλέξει τη σιωπή όμως πολλοί είναι εκείνοι που σημειώνουν πως ετοιμάζεται να δώσει τη μάχη μέσα στα όργανα. Ένα θέμα που θα θέσουν μάλιστα τα μέλη της «Ομπρέλας» είναι το ζήτημα του Συνεδρίου.

Θα επιμείνουν στη διεξαγωγή του τον Νοέμβριο, όπως είχε αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή, παρά τα όσα ακούγονται για μεταφορά του μετά τον Ιανουάριο (όπως λένε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που πρόσκεινται στον νέο πρόεδρο ο χρόνος δεν επαρκεί και γι αυτό είναι πολύ πιθανό το συνέδριο να πάει για το 2024).

Σχεδόν εμπεδωμένη, ωστόσο, εμφανίζεται στην κοινή γνώμη μια πιθανή διάσπαση στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καθώς σε δημοσκόπηση της Opinion Poll 7 στους 10 ερωτηθέντες τη θεωρούν πιθανή, μετά την εκλογή Κασσελάκη.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα αν «μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη μπορεί να εκδηλωθούν διασπαστικές τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ», το συντριπτικό ποσοστό του (68,5%) πιστεύει πως θα υπάρξουν διασπαστικές τάσεις στο κόμμα όταν μόλις το 27,4% δεν το πιστεύει.

ΣΥΡΙΖΑ

Ακόμη, στην ίδια δημοσκόπηση στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 39,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ 17,3%, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κινείται μετά την εκλογή Κασσελάκη κάτω από το ποσοστό που έλαβε στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου.

δημοσκόπηση opinion poll
ΣΥΡΙΖΑ