Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) αλλάζει τη ζωή όπως την ξέρουμε, αλλά για τον ψηφιακό καλλιτέχνη Greg Rutkowski προκαλεί μεγάλα προβλήματα.

Tο όνομά του είχε χρησιμοποιηθεί σε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν τέχνη περισσότερες από 400.000 φορές από τον Σεπτέμβριο του 2022 – αλλά χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Μετά απο έλεγχο που έκανε είδε ότι το όνομά του είχε αντιγραφεί περισσότερες φορές από τους καλλιτέχνες Πάμπλο Πικάσο και Λεονάρντο Ντα Βίντσι, αναφέρει το BBC.

Ο γεννημένος στην Πολωνία καλλιτέχνης έχει εργαστεί για τη δημιουργία παιχνιδιών όπως το Dungeons and Dragons και το Magic: The Gathering. Αυτό όμως που πλέον τον ανησυχεί είναι ότι η AI μπορεί να του καταστρέψει τη δουλειά στο μέλλον.

Ιστότοποι όπως το Midjourney, το Dall.E, το NightCafe και το Stable Diffusion είναι γνωστοί ως generative AI επειδή μπορούν να δημιουργήσουν νέα, τεχνητά δημιουργημένα έργα τέχνης σε δευτερόλεπτα από μηνύματα που πληκτρολογούν οι χρήστες.

Έχουν μάθει να το κάνουν αυτό ψάχνωντας δισεκατομμύρια υπάρχουσες εικόνες από το διαδίκτυο. Οι καλλιτέχνες διαμαρτύρονται ότι αυτό έγινε χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Ο Greg δήλωσε: «Τον πρώτο μήνα που το ανακάλυψα, συνειδητοποίησα ότι θα επηρεάσει την καριέρα μου και δεν θα μπορέσω να αναγνωρίσω και να βρω τα δικά μου έργα στο διαδίκτυο.

«Όλα αυτά πάνω στα οποία δουλεύουμε τόσα χρόνια έχουν αφαιρεθεί με την τεχνητή νοημοσύνη», πρόσθεσε.

«Είναι πραγματικά δύσκολο να πούμε αν αυτό θα αλλάξει ολόκληρη τη βιομηχανία σε σημείο που οι καλλιτέχνες θα είναι ξεπερασμένοι. Νομίζω ότι η δουλειά μου και το μέλλον μου βρίσκονται κάτω από ένα τεράστιο ερωτηματικό».