Είναι λίγοι εκείνοι που επιχειρούν να γυρίσουν όλο τον κόσμο και ακόμα λιγότεροι εκείνοι που καταφέρνουν να ολοκληρώσουν αυτό το ταξίδι. Ο Tom Turcich, από το New Jersey έγινε ο δέκατος άνθρωπος που το κατάφερε ενώ ο σκύλος του το πρώτο τετράποδο!

Η επιστροφή τους στην πατρίδα επισφραγίστηκε με μία τεράστια γιορτή στην οποία παρευρέθηκαν πολλοί από τους φίλους και την οικογένεια του Turcich. Οι δυο τους διέσχισαν συνολικά 48.000 χιλιόμετρα μέσα σε 7 χρόνια. «Ήταν πολύ σουρεαλιστικό», λέει ο Turcich στο CNN Travel από το σπίτι των γονιών του στο Haddon Township. «Φανταζόμουν πώς θα ήταν το τέλος εδώ και πολύ καιρό. Και όταν συνέβη, υπήρχαν άνθρωποι στους δρόμους και περπατούσαν μαζί μου.»

Εκτός από τα 7 χρόνια συνεχόμενων ταξιδιών, ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα απαιτεί και σωστή προετοιμασία. «Το πρωταρχικό συναίσθημα ήταν απλώς ανακούφιση. Αυτό κυριάρχησε στη ζωή μου για 15 χρόνια, και το να μπορέσω τελικά να το αφήσω πίσω μου ήταν καταπληκτικό».

Η ιδέα για το ταξίδι προήλθε μετά από μία τραγική απώλεια. Το 2006 η επί χρόνια φίλη του Ann Marie πέθανε σε ατύχημα με τζετ σκι σε ηλικία μόλις 17 ετών. «Ο θάνατός της ήταν πολύ καθοριστικός για μένα», εξηγεί. «Ήταν πολύ καλύτερος άνθρωπος από εμένα. Άρχισα να βυθίζομαι στην σκέψη ότι επρόκειτο να πεθάνω μία μέρα και ότι θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Άρχισα να επαναξιολογώ τα πάντα.»

Ο Turcich, θα μπορούσε να είναι ο Forrest Gump, ο χαρακτήρας που υποδύθηκε ο Tom Hanks στην ταινία του 1994.

«Το περπάτημα φαινόταν σαν ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσεις τον κόσμο και να ζήσεις σε νέα μέρη», λέει. «Δεν ήθελα απλώς να πάω στο Παρίσι ήθελα πραγματικά να καταλάβω τον κόσμο και να δω πώς ζουν οι άνθρωποι καθημερινά».

Μόλις αφοσιώθηκε στην προετοιμασία του project, ο Turcich άρχισε να σχεδιάζει τη διαδρομή, ενώ προσπαθούσε επίσης να συγκεντρώσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση για τα ταξίδια του. Προκειμένου να μαζέψει τα χρήματα που ήθελε άρχισε να δουλεύει παράλληλα με το κολέγιο ενώ αποφάσισε να επιστρέψει στο σπίτι των γονιών του. Ωστόσο, για καλή του τύχη, λίγο πριν φύγει, ο ιδιοκτήτης μιας τοπικής εταιρείας, της Philadelphia Sign, έμαθε για τα σχέδιά του και αποφάσισε να χορηγήσει το ταξίδι του.

«Αυτός ο επιχειρηματίας έτυχε να γνωρίζει την Ann Marie και την οικογένειά της», λέει. «Και ήθελε απλώς να με στηρίξει όπως μπορούσε». Σχεδόν εννέα χρόνια αφότου σκέφτηκε για πρώτη φορά την ιδέα, ο Turcich έκανε το πρώτο βήμα.

Έτσι λοιπόν, ξεκίνησε στις 2 Απριλίου το 2015, λίγο πριν τα 26α γενέθλιά του, μαζί με εξοπλισμό πεζοπορίας, έναν υπνόσακο, ένα φορητό υπολογιστή, μια κάμερα DSLR και ένα πλαστικό κλουβί, το οποίο χρησιμοποιούσε για να αποθηκεύει το φαγητό του.

Ο Turcich λέει ότι επινόησε τη διαδρομή του έχοντας κατά νου δύο βασικούς παράγοντες, να επισκεφτεί όλες τις ηπείρους και να αποφύγει γραφειοκρατικά προβλήματα.

Η αρχική πρόβλεψη του ταξιδιού ήταν 5 χρόνια κάτι που τελικά δεν τηρήθηκε, καθώς ο Turcich αρρώστησε με βακτηριακή λοίμωξη, ενώ αμέσως μετά ήρθε η πανδημία Covid-19.

Όπως ήταν φυσικό, βίωσε πολλά αναπάντεχα γεγονότα στην πορεία του ταξιδιού, όπως οι προσκλήσεις σε τοπικούς γάμους στην Τουρκία και το Ουζμπεκιστάν, αλλά και η δυσάρεστη εμπειρία του στον Παναμά όπου βρέθηκε να απειλείται με μαχαίρι. Επίσης περιορισμένη, ήταν και η εμπειρία του στην πεζοπορία.

Στην αρχή, ξεκίνησε να ταξιδεύει μόνος του όμως γρήγορα συνειδητοποίησε ότι έχει ανάγκη από μία συντροφιά που παράλληλα θα του παρέχει και ασφάλεια. «Ήταν φανταστική», λέει για τη Σαβάνα. «Είναι ωραίο να έχεις κάποιον να μοιραστείς στιγμές μαζί του».

Το μεγαλύτερο μέρος του δεύτερου έτους πέρασαν περπατώντας από τη Μπογκοτά της Κολομβίας στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, όπου πήραν μια βάρκα στην Ανταρκτική. Σε αυτό το σημείο, ο Turcich επέστρεψε για λίγο στο σπίτι του για να αποκτήσει τα έγγραφα που απαιτούνταν για να ταξιδέψει στην Ευρώπη με τη Savannah.

Ο Turcich, κατέγραψε το ταξίδι του στο Instagram και το ιστολόγιο του The World Walk

«Όταν περπατάς έξω και περνάς όλο αυτό το χρόνο μόνος, πρέπει πραγματικά να κάνεις καλή παρέα με τον εαυτό σου», εξηγεί. «Ειδικά όταν είσαι εκτεθειμένος όλη την ώρα. Και έτσι δεν ήταν πραγματικά διασκεδαστικό για μένα.»

Αν και ο Turcich παραδέχεται ότι άρχισε να αμφισβητεί αν θα μπορούσε να συνεχίσει, λέει ότι ποτέ δεν σκέφτηκε σοβαρά να τα παρατήσει.

«Υπήρχαν σίγουρα στιγμές που δεν ήμουν πραγματικά σε καλό μέρος», λέει. «Και σκεφτόμουν, τι κάνω εδώ έξω; Θα μπορούσα να είμαι με την οικογένειά μου και τους φίλους μου, και αντ’ αυτού περπατάω μέσα σε αυτή την κρύα βροχή στη Γερμανία.»

«Αλλά δεν νομίζω ότι θα είχα σταματήσει ποτέ. Σκεφτόμουν το ταξίδι για οκτώ χρόνια πριν καν το ξεκινήσω. Οπότε, θα ήταν τρελό να τα παρατήσω μετά από μερικά χρόνια.»

Μεταξύ άλλων, πέρασαν και από την Ελλάδα και στην συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την Τουρκία, όπου ο Turcich έγινε ο πρώτος ιδιώτης που του επετράπη να διασχίσει τη Γέφυρα του Βοσπόρου με τα πόδια.

Διαβάστε ακόμα στο intronews.gr

Αιθιοπία: Από θύμα της Δύσης, θύμα της κλιματικής κρίσης – Οδοιπορικό στις άγνωστες φυλές μιας χώρας που στέκεται πάντα όρθια

Βιωματικό Φωτογραφικό Εργαστήριο αυτοανακάλυψης στις ξεχασμένες Φυλές της Αιθιοπίας

Το Grand Forest βρίσκεται για 2η συνεχόμενη χρονιά στην κορυφή του κόσμου!