Αν και κάθε γυναίκα μπορεί να έχει ζήσει μία γεμάτη ζωή, η καθημερινότητα με τις χιλιάδες πιέσεις που ασκεί στον γυναίκειο ψυχισμό και τις απαιτήσεις που προβάλλει, τις στέλνει από το μενίρ στο ναδίρ και τούμπαλιν. Τι πραγματικά συμβαίνει όμως στο μυαλό των γυναικών και υπάρχει εξήγηση για αυτό;

Μια δημοσίευση στο περιοδικό Social Indicators Research αναλύει 11 έρευνες σε 167 χώρες και διαπιστώνει ότι πάντα και παντού, ανεξάρτητα από το πώς γίνεται η ερώτηση ή ποιο μέτρο χρησιμοποιείται, οι γυναίκες λένε ότι είναι πιο αγχώδεις, πιο καταθλιπτικές, πιο κουρασμένες και πιο απαισιόδοξες συγκριτικά με τους άνδρες.

Είναι λιγότερο πιθανό από τους άνδρες να θυμούνται ότι χαμογελούσαν ή διασκέδασαν την προηγούμενη μέρα και είναι πιο πιθανό να πουν ότι είναι αγχωμένοι, μοναχικοί, ανήσυχοι και ανασφαλείς για τα οικονομικά τους. Οι γυναίκες συνήθως αναφέρουν περισσότερο χρόνιο πόνο και κακή υγεία και είναι πιο πιθανό να λάβουν αντικαταθλιπτικά.

Και όμως: Οι γυναίκες παντού εξακολουθούν να είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να πουν ότι είναι ευτυχισμένες και ικανοποιημένες με τη ζωή τους.

Το παράδοξο των γυναικών: Είναι παράλληλα και πιο λυπημένες και πιο ευτυχισμένες από τους άνδρες

Το παράδοξο με τις γυναίκες: Μπερδεύουν και τους οικονομολόγους

Σε έρευνες του Gallup World Poll σε 167 χώρες μεταξύ 2005 και 2021, οι γυναίκες από την Αυστραλία έως τη Σαουδική Αραβία συνήθως βαθμολόγησαν τη ζωή τους ως υψηλή, αν όχι υψηλότερη από τους άνδρες.

Το γεγονός ότι οι γυναίκες μπορεί να είναι και πιο θλιμμένες και πιο χαρούμενες από τους άνδρες έχει μπερδέψει οικονομολόγους, όπως ο David Blanchflower στο Dartmouth, κορυφαίος μελετητής της ευτυχίας, ο οποίος συνέταξε τη νέα μελέτη με τον Alex Bryson του University College του Λονδίνου.

«Δηλαδή, τι στο διάολο συμβαίνει;» αναρωτήθηκε. «Κάθε χρόνο, οι γυναίκες λένε ότι είναι πιο ευτυχισμένες από τους άντρες, αλλά όταν τις ρωτούν “Είχες απόλαυση χθες;” σε κάθε περίπτωση η απάντηση είναι αρνητική. Ίδια σύνολα δεδομένων, ίδιος έλεγχος, ίδια όλα. Είναι πολύ περίεργο» σημειώνει στη WSJ.

Οι έρευνες που στοχεύουν στην ποσοτικοποίηση των συναισθημάτων των ανθρώπων, έχουν σκοπό να καλύψουν τα κενά που αφήνουν αυστηρά οικονομικά μέτρα προόδου μιας χώρας, όπως το ΑΕΠ. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναζητούν όλο και περισσότερο τις αυτοαναφορές υγείας και ευτυχίας για να ανακαλύψουν τι πηγαίνει σωστά, τι πάει στραβά και πού επιμένουν οι ανισότητες.

Έτσι, το γεγονός ότι οι γυναίκες δηλώνουν σταθερά ότι υποφέρουν περισσότερο από τους άνδρες, προβληματίζει τους ερευνητές εδώ και χρόνια.

Το γιατί τόσες πολλές γυναίκες λένε επίσης ότι είναι πιο ευτυχισμένες, είναι ένας γρίφος που κανείς δεν έχει λύσει. Μερικοί οικονομολόγοι το αποκαλούν «παράδοξο της γυναικείας ευτυχίας».

Υπάρχουν πολλές θεωρίες. Οι Blanchflower και Bryson, για παράδειγμα, γράφουν ότι δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι γυναίκες αισθάνονται περισσότερη κούραση και άγχος από τους άνδρες, δεδομένου ότι οι γυναίκες «αντιμετωπίζουν έναν κόσμο που, ακόμη και σήμερα, είναι πατριαρχικός -δομημένος από άνδρες, για άνδρες».

Οι γυναίκες στις φτωχότερες χώρες έχουν συνήθως λιγότερες ευκαιρίες, χαμηλότερη εκπαίδευση και χαμηλότερα εισοδήματα. Ακόμη και στα πιο ισότιμα νοικοκυριά των πλούσιων χωρών, οι γυναίκες εξακολουθούν να τείνουν να κάνουν τη μερίδα του λέοντος στη φροντίδα των παιδιών και στις δουλειές του σπιτιού, ανεξάρτητα από το αν αυτές οι γυναίκες εργάζονται με πλήρη απασχόληση εκτός σπιτιού.

Το παράδοξο με τις γυναίκες

Το παράδοξο με τις γυναίκες: Τα στερεότυπα εξακολουθούν να υπάρχουν

«Όταν λέμε «γυναικεία δουλειά», κανείς δεν σκέφτεται «δικαιοσύνη του Ανωτάτου Δικαστηρίου», είπε η Regina Lark, ειδική σε θέματα εργασιακής απορρόφησης στο Λος Άντζελες και συγγραφέας του βιβλίου «Emotional Labor: Why a Woman’s Work Is Never Done and What to Do About Το».

Λέει χαρακτηριστικά ότι οι πελάτες που απευθύνονται σε αυτήν για βοήθεια στη διαχείριση του χάους των σπιτιών τους, είναι συνήθως γυναίκες -«ή άνδρες που πιστεύουν ότι οι γυναίκες τους δεν είναι εξαιρετικές στο να κάνουν το νοικοκυριό. Θα μπουν και θα πουν “Μπορείς να τη φτιάξεις;”».

Μια ανάλυση του 2023 στο Pew Research Center των δεδομένων της Αμερικανικής Έρευνας Χρονικής Χρήσης βρήκε ότι στο 29% των αμερικανικών γάμων στους οποίους και οι δύο σύντροφοι κερδίζουν παρόμοια εισοδήματα, οι πατέρες ξόδευαν περισσότερες από τέσσερις ώρες στον ελεύθερο χρόνο κάθε εβδομάδα, ενώ οι μητέρες έκαναν περισσότερες από έξι ώρες φροντίδα και οικιακές εργασίες.

Πολλές μητέρες διαχειρίζονται επίσης αυτές τις ταχυδακτυλουργίες μόνες τους: Το μερίδιο των γεννήσεων από ανύπαντρες μητέρες στις ΗΠΑ είναι περίπου 40% εδώ και χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής των ΗΠΑ.

Όσο για το γιατί οι γυναίκες εξακολουθούν να λένε συχνά ότι είναι πιο ευτυχισμένες, οι Blanchflower και Bryson προτείνουν ότι μπορεί να έχουν περισσότερους τρόπους από τους άνδρες για να αισθάνονται ότι η ζωή τους πηγαίνει καλά. Το να είσαι καλή μητέρα ή νοικοκυρά ή φίλη ή κόρη εξακολουθεί να αποτελεί πηγή υπερηφάνειας και σεβασμού.

«Οι γυναίκες είναι επικεφαλής των λειτουργιών στο σπίτι. Φροντίζουμε να πάνε όλα ομαλά», μου είπε η Simone Colbert, μια ανύπαντρη μητέρα που εργάζεται στο Μπρούκλιν. «Θέλουμε να δούμε τα σπίτια μας καθαρά, τις οικογένειές μας να φροντίζονται και νομίζω ότι υπάρχει ικανοποίηση για να γίνει όλο αυτό, αλλά είναι επίσης εξουθενωτικό να είσαι αυτός που φροντίζει να γίνουν όλα».

Άλλοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες αναφέρουν πως είναι και πιο μίζερες και πιο ικανοποιημένες από τους άνδρες, επειδή απλώς έχουν χαμηλότερες προσδοκίες για το πώς μοιάζει μια καλή ζωή.

Γράφοντας στο Journal of Economic Behavior & Organisation το 2022, η Mallory Montgomery χρησιμοποίησε δεδομένα έρευνας του Gallup World Poll από 102 χώρες για να αποδείξει ότι άνδρες και γυναίκες βαθμολόγησαν διαφορετικά την ικανοποίηση από τη ζωή των υποθετικών χαρακτήρων.

Όταν του ζητήθηκε να αξιολογήσει την ποιότητα ζωής μιας ευτυχώς παντρεμένης και οικονομικά άνετης 40χρονης γυναίκας με τρομερούς πόνους στην πλάτη ή ενός 50χρονου διαζευγμένου άνδρα με υψηλά αμειβόμενη δουλειά και καλή σχέση με την κόρη του, οι γυναίκες προσέφεραν σταθερά υψηλότερες βαθμολογίες από τους άνδρες.

«Οι γυναίκες είναι απλώς πιο γενναιόδωρες στις αξιολογήσεις τους», μου είπε η Montgomery. Αν και η έρευνά της δεν διευκρίνισε αρκετά, γιατί συμβαίνει αυτό, προτείνει ότι θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι «οι γυναίκες κοινωνικοποιούνται ώστε να νιώθουν ότι πρέπει να είναι πιο ευγνώμονες για αυτό που έχουν».

Το παράδοξο με τις γυναίκες

Το παράδοξο με τις γυναίκες: Είναι θέμα χαμηλών προσδοκιών;

Η Jodi Duncan, πρόεδρος του Flint Group, μιας εταιρείας δημοσίων σχέσεων στο Fargo N.D., προτείνει ότι οι χαμηλές προσδοκίες σε συνδυασμό με χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες υπάλληλοί της -περίπου το 75% του προσωπικού της- είναι και οι δύο λιγότερο πιθανό να υποβάλουν αίτηση για προαγωγές και είναι πιο πιθανό να έχουν εμμονή στην κριτική από τους άνδρες συνομηλίκους τους.

Οι οικονομολόγοι Betsey Stevenson και Justin Wolfers προτείνουν ότι αυτή η θεωρία χαμηλότερων προσδοκιών θα μπορούσε τουλάχιστον εν μέρει να εξηγήσει γιατί η αμερικανική γυναικεία ευτυχία μειώθηκε τόσο σε απόλυτους όρους όσο και σε σχέση με τους άνδρες μεταξύ της δεκαετίας του 1970 και των αρχών του 2000 -παρά τα πραγματικά κέρδη στην εκπαίδευση, τους μισθούς και τις ευκαιρίες που απολάμβαναν γυναίκες εκείνη την περίοδο.

Σε μια εφημερίδα του 2009, έγραψαν ότι οι Αμερικανίδες μπορεί να ήταν πιο ευτυχισμένες τη δεκαετία του 1970 επειδή δεν περίμεναν να τα έχουν όλα. Μέχρι τη δεκαετία του 1990, όταν περισσότερες γυναίκες ήλπιζαν να εξισορροπήσουν ένα ευτυχισμένο σπίτι με μια ικανοποιητική καριέρα, ήταν ίσως πιο δύσκολο να μείνεις ευχαριστημένη. Την ώρα που αυτές οι φιλοδοξίες μίας γυναίκας χαρακτηριζόταν ύβρις.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000, ωστόσο, οι Αμερικανίδες επέστρεψαν στο να αναφέρουν ότι ήταν κυρίως πιο ευτυχισμένες από τους άνδρες. Η Carol Graham, ανώτερη συνεργάτιδα στο Ινστιτούτο Brookings που έχει περάσει δεκαετίες μελετώντας μέτρα ευημερίας σε όλο τον κόσμο, προτείνει ότι η γυναικεία ευτυχία στην Αμερική μπορεί να έχει ανακάμψει, επειδή μέχρι το 2000 η συμμετοχή των γυναικών στην εργασία είχε φτάσει το 60%, σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από αυτό που ήταν τη δεκαετία του 1950.

Ως αποτέλεσμα, οι γυναίκες που αγωνίζονταν για ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είχαν περισσότερα πρότυπα, λιγότερο στίγμα και ίσως πιο φιλόξενους συντρόφους απ’ ό,σο θα είχαν μια ή δύο δεκαετίες πριν.

Η Blanchflower παραδέχεται ότι δεν πείθεται από καμία από αυτές τις θεωρίες γιατί οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο λένε συνήθως ότι είναι και πιο χαρούμενες και πιο λυπημένες από τους άνδρες.

«Αν με ρωτήσεις: “Πιστεύεις ότι οι γυναίκες είναι πιο ευτυχισμένες από τους άνδρες;” σου απαντώ “όχι”», μου είπε. «Έχω γράψει 30 εργασίες για δεδομένα ικανοποίησης από τη ζωή και ευτυχίας και καταλήγω στην άποψη ότι δεν ξέρω πραγματικά τι σημαίνουν όλα αυτά».

Αυτή η σύγχυση είναι περίεργη, γιατί το «παράδοξο της γυναικείας ευτυχίας» δεν φαίνεται και τόσο παράδοξο. Οι πηγές της κούρασης, του άγχους και της περιστασιακής δυσφορίας στη ζωή -η οικογένεια, η δουλειά, ο γάμος, οι ανάγκες των φίλων- είναι επίσης οι κύριες πηγές που δίνουν νόημα στη ζωή.

Το παράδοξο με τις γυναίκες:

Το παράδοξο με τις γυναίκες: Από πού πηγάζει η χαρά;

«Πολλή χαρά και ικανοποίηση στην καθημερινή ζωή προέρχεται από πράγματα που διαφορετικά είναι δύσκολο να μετρηθούν», εξηγεί στη WSJ η Stevenson, καθηγήτρια Οικονομικών και δημόσιας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Εξήγησε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ της περιγραφής μιας συναισθηματικής κατάστασης, όπως η λύπη, και της προσφοράς μιας γνωστικής αξιολόγησης για το πώς πηγαίνει η ζωή κάποιου.

«Μπορώ να κάνω ένα βήμα πίσω και να κοιτάξω τη ζωή μου και να πω: “Είμαι πολύ χαρούμενη με τον τρόπο που πάνε τα πράγματα: Η καριέρα μου είναι σε καλό δρόμο, τα παιδιά μου πάνε αρκετά καλά, μου αρέσει η γειτονιά μου, οι φίλοι μου, ο γάμος μου. Βαθμολογώ τα πράγματα αρκετά ψηλά”», εξηγεί.

Η Graham ανακάλυψε ότι το χάσμα ευτυχίας μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι μεγαλύτερο σε πιο πλούσιες χώρες με περισσότερα δικαιώματα για τις γυναίκες και είναι ιδιαίτερα έντονο μεταξύ των μορφωμένων ανθρώπων στις αστικές περιοχές.

Αυτό εγείρει αυτό που πιθανώς θα έπρεπε να είναι πιο σχετικό ερώτημα για τους οικονομολόγους: Τι συμβαίνει με τους άνδρες; Αν οι άνδρες σε όλο τον κόσμο είναι όντως πιο πιθανό από τις γυναίκες να πουν ότι χαμογέλασαν, διασκέδασαν, κοιμήθηκαν καλά και αισθάνονται καλά, γιατί δεν λένε επίσης ότι είναι ικανοποιημένοι με τη ζωή τους, ιδιαίτερα σε χώρες που υποτίθεται ότι είναι πλούσιες σε οικονομικές ευκαιρίες; Δεν θα έπρεπε να μιλάμε για ένα παράδοξο ανδρικής δυστυχίας;

Το πρόβλημα μπορεί να είναι ότι οι άνδρες είναι λιγότερο σε επαφή με τα συναισθήματά τους. Οι Blanchflower και Bryson αναγνωρίζουν ότι αν και οι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό από τις γυναίκες να πουν ότι πάσχουν από κατάθλιψη, είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από θανάτους λόγω απελπισίας, συμπεριλαμβανομένων υπερβολικών δόσεων ναρκωτικών, αλκοολισμού και περιπτώσεων αυτοκτονίας.

Αν και οι γυναίκες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι πολύ πιο πιθανό από τους άνδρες να συζητήσουν και να επιχειρήσουν αυτοκτονία, οι άνδρες είναι σχεδόν τέσσερις φορές πιο πιθανό να αυτοκτονήσουν.

«Νομίζω ότι θα έπρεπε να ανησυχούμε πολύ περισσότερο για την ανδρική δυστυχία αυτή τη στιγμή», μου είπε η Graham.

Όλα αυτά εγείρουν πραγματικά ερωτήματα σχετικά με την αξία των ερευνών για την ευημερία. Εάν δεν καταφέρουν να συλλάβουν την πραγματικότητα της ευημερίας ή να προειδοποιήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για το ποιες ομάδες αντιμετωπίζουν πραγματικά προβλήματα, έχουν σημασία αυτές οι μετρήσεις;

Το παράδοξο των γυναικών: Είναι παράλληλα και πιο λυπημένες και πιο ευτυχισμένες από τους άνδρες

Τα μέτρα του ΑΕΠ μπορεί να χάνουν μεγάλο μέρος της ιστορίας, αλλά η ποσοτικοποίηση ασαφών πραγμάτων, όπως τα συναισθήματα, είναι σαφώς μια ατελής τέχνη. Και ειδικά όταν αναφερόμαστε στις γυναίκες.

Η Stevenson επιμένει ότι αυτές οι έρευνες εξακολουθούν να είναι πολύτιμες, αλλά σημειώνει ότι συχνά υπάρχει πραγματικό χάσμα μεταξύ αυτού που λένε οι άνθρωποι και αυτού που κάνουν.

«Αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι μας λένε ότι ζουν άθλια οικονομικά, ωστόσο έχουμε μια από τις ισχυρότερες οικονομίες που έχουμε δει από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, με την ανεργία κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και τις δαπάνες σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ», τόνισε.

Αν και οι Αμερικανοί λένε ότι αισθάνονται ανήσυχοι για την οικονομία, ξεφεύγουν επίσης στις διακοπές τους: «Δεν νομίζω ότι γνωρίζουμε την απάντηση για το πώς να ερμηνεύσουμε τι σημαίνει αυτό».

Ίσως η απάντηση δεν είναι να επικεντρωθούμε σε υποτιθέμενα παράδοξα, αλλά να εξετάσουμε τους τρόπους με τους οποίους τα δεδομένα για τα συναισθήματα μάς βοηθούν να κατανοήσουμε τον εαυτό μας.

Αυτές οι έρευνες μπορεί να μην μας λένε με ακρίβεια ποιος υποφέρει στην πραγματικότητα περισσότερο, ή ακόμα και τι νιώθουν πραγματικά οι άνθρωποι, αλλά κάνουν ξεκάθαρο ότι η ευχαρίστηση και η απόλαυση δεν είναι αξιόπιστα εισιτήρια για μια ικανοποιητική και ουσιαστική ζωή.