Όσοι έχουν ταξιδέψει μια φορά, θέλουν να ταξιδέψουν πολλές. Όσοι ταξιδεύουν πολλές, στην πρώτη μέρα κάθε ταξιδιού τους, σχεδιάζουν ήδη το επόμενο. Ένα πρόβλημα με την ανάγκη να ταξιδεύει κανείς συχνά, είναι το οικονομικό. Αν δε βγάζεις ένα 3χίλιαρο από τη δουλειά σου, δεν είναι εφικτό να κάνεις 4-5 ταξίδια τον χρόνο και να τα ζεις δίχως να πρέπει να καίγεται το μυαλό σου ψάχνοντας προσφορές. Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει στη Βρετανία ένα trend που προσφέρει την ευκαιρία να ταξιδεύεις συχνότερα και λέγεται home swap.

Ανταλλαγή σπιτιών. Φεύγεις από το σπίτι σου για 15 ημέρες, ενημερώνεις μέσα από μια πλατφόρμα όπου το έχεις διαθέσει έναντι ενός χαμηλού ετήσιου αντιτίμου πως θα είναι ελεύθερο και το προσφέρεις σε κάποιον για να μείνει με ένα πολύ συμβολικό ποσό. Την ίδια στιγμή, εσύ έχεις βρει έναν άλλον σε κάποια άλλη χώρα που διαθέτει το δικό του σπίτι και το επιλέγεις για να πας να ζήσεις αυτές τις 15 ημέρες.

Χωρίς να έχεις στο μυαλό σου το άγχος της διαμονής και με μόνο βασικό έξοδο τα εισιτήρια, μπορείς να πας σε ένα μέρος αντί για 4 ημέρες που αντέχει η τσέπη σου, για 8. Ή να πας για 15-20-30 και να δουλεύεις εξ αποστάσεως, εφόσον το επιτρέπει η δουλειά σου. Το Home Swap είναι στην ουσία μια εξελιγμένη εκδοχή των ψηφιακών νομάδων.

Σε μια περίοδο που η πανδημία και η ενεργειακή κρίση έχουν εκτοξεύσει τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, αλλά και το κόστος διαμονής σε ξενοδοχεία στο εξωτερικό, αυτή η ανερχόμενη μόδα της ανταλλαγής σπιτιών αποτελεί την προσαρμογή της αγοράς και του ανθρώπου. Δημιουργείται μια ανάγκη, ένα κενό και έρχεται αυτή η ιδέα να το καλύψει.

Ξαφνικά, από κει που θα μπορούσες να πας 2 ταξίδια στο εξωτερικό και για λίγες ημέρες, μπορείς να πας για 4 και για περισσότερες ημέρες, καταφέροντας έτσι να δεις περισσότερα μέρη χωρίς την πίεση του χρόνου. Αν για παράδειγμα ταξιδέψεις στη Φλωρεντία και έχεις 10 μέρες στη διάθεσή σου, θα αφιερώσεις 3-4 στη Φλωρεντία και τις υπόλοιπες μπορείς να πας εκδρομές με το τρένο σε παρακείμενες πόλεις και να έχεις πετύχει με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια.

Η στροφή της εργασίας στην εξ αποστάσεως δουλειά, έχει κάνει την αναζήτηση «Ανταλλαγή σπιτιών» στη Google να είναι από τις πλέον ανερχόμενες, σύμφωνα με έρευνα της Buffer.

Για κάποιους όμως, το home swap δεν είναι μόνο ευκαιρία για ταξίδι. Είνα και μια ευκαιρία να δουν τη ζωή τους σε μια άλλη πόλη, να δουν αν μπορούν να ταιριάξουν καλύτερα κάπου αλλού και να αφήσουν μια για πάντα το μέρος όπου ζουν.

Ένα πολύ θετικό της ανταλλαγής είναι πως δεν χρειάζεται τα σπίτια να είναι ίσης αξίας και μεγέθους. Μπορείς να παρέχεις ένα σπίτι 70 τετραγωνικών σε κάποιον κι εσύ να πας να μείνεις σε ένα σπίτι 180 τετραγωνικών με παροχές άλλου επιπέδου. Στην Αμερική υπάρχουν άνθρωποι που αφήνουν τα διαμερίσματα τους στη Νέα Υόρκη για να βρεθούν σε σπιταρόνες στο Κάνσας ή το Κολοράντο και να γεμίζουν τη μέρα τους με πεζοπορία και τρέξικο σε βουνά και λαγκάδια.

«Ίσως να είναι απλά μια μανία για ταξίδι, αλλά κατάλαβα τελευταία ότι μπορεί να υπάρχουν μέρη εκεί έξω που έχουν όσα αγαπώ στη Νέα Υόρκη, αλλά είναι φθηνότερα και προσφέρουν περισσότερη άπλα», λέει ο Brendan Kelly από τη Νέα Υόρκη στο BBC, που θα βρεθεί στο Κολοράντο, στην Τάμπα, στο Μιλγουόκι και στο Μόντρεαλ μέσα σε μερικούς μήνες.

Πώς λειτουργεί η εξεύρεση σπιτιού;

Κατ΄αρχάς, για να υπάρχει απήχηση της κατοικίας που προσφέρεις και να κερδίζεις κι εσύ πόντους, αφού έτσι λειτουργεί, θα πρέπει να τηρεί κάποια στάνταρ. Μέχρι στιγμής οι πιο booked κατοικίες είναι αυτές που βρίσκονται στα πιο προσβάσιμα σημεία της πόλης με πλήθος επιλογών γύρω τους.

Αυτή η ανταλλαγή δεν είναι βέβαια απαραίτητο πως λειτουργεί μόνο μέσα από μια πλατφόρμα όπως το Home Exchange ή το Love Home Swap. Κάποιοι συζητάνε με φίλους που τους συστήνουν δικούς τους γνωστούς σε άλλες περιοχές. Άλλοι, απλώς αναζητούν μόνοι τους μέσω TikTok, Instagram και των social media εν γένει. Απλ ώς, μέσα από τις πλατφόρμες υπάρχει η θωράκιση της ασφάλειας και της προστασίας που προσφέρουν οι διαχειριστές.

Τον φετινό Αύγουστο οι κρατήσεις μέσα από το Home Exchange ήταν στο 50% πιο πάνω σε σχέση με το 2019, ενώ στο Love Home Swap η αύξηση εντοπίζεται στη διάρκεια των ημερών κράτησης κι όχι τόσο στον αριθμό των κρατήσεων. Το 59% των χρηστών κάνουν κράτηση για 10 ή περισσότερες ημέρες και περιμένουν τα προτεινόμενα σπίτια που θα τους εμφανιστούν. Αυτό που έχει αλλάξει επίσης είναι η εσωτερική μετακίνηση. Λόγω των διαφορετικών μέτρων που ισχύουν σε κάθε χώρα, κάποιοι πλέον φεύγουν από την πόλη τους κι όχι από την χώρα τους. Η αύξηση εδώ είναι της τάξεως του 25% σε σχέση με το 2019.

Τι πρέπει να κάνεις εσύ που θες να διαθέσεις το σπίτι σου σε μια τέτοια πλατφόρμα;

Πρώτον, πληρώνεις ένα ετήσιο παράβολο συμμετοχής πουυ κυμάινεται μεταξύ των 40 και των 300 δολαρίων, ανάλογα με το σπίτι που διαθέτεις και τη χρήση που κάνεις. Δεύτερον, είσαι υποχρεωμένος να δεχτείς κάποια έξοδα για την κράτηση που θα κάνεις σε άλλο σπίτι, όπως τον καθαρισμό και υπηρεσίες παροχής διάφορων amenities όπως σαμπουάν, πετσέτες κλπ.

Εσύ που θα πας να μείνεις κάπου, θα πρέπει να συμφωνήσεις με τον οικοδεσπότη για τις ημέρες που θα ανταλλάξετε σπίτια. Αυτό δεν είναι απαραίτητο να λειτουργεί με δύο. Μπορεί να είναι και μια τριγωνική σχέση. Στους όρους της συμφωνίας μπορεί να είναι και η φροντίδα του σπιτιού, όπως το να ποτίζεις τα φυτά ή να ταΐζεις κάποιο κατοικίδιο.

Ποια η διαφορά του Home Swap με το Airbnb;

Πρόκειται για μια πιο ρομαντική εκδοχή του. Με το Airbnb το σπίτι είναι ουσιαστικά εκτός αγοράς και γίνεται κάτι ξένο με τον τόπο του. Γι΄αυτό έχουμε διαρκείς πορείες διαμαρτυρίας σε κάποιες πόλεις. Παλιότερα ήταν η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη, μετά ήρθαν άλλες περιοχές, το βλέπουμε συχνά και στα Εξάρχεια που είναι ο οργασμός του Airbnb. Με το Home Swap δεν υπάρχει η λεγόμενη παράδοση του σπιτιού στον τουρίστα, αλλά είναι απλώς ένα μέρος φιλοξενίας από το οποίο δεν υπάρχει άμεσο κέρδος, αλλά έμμεσα μικρότερη σπατάλη των δικών σου χρημάτων.

Επιπλέον, το Home Swap είναι και πιο βιώσιμο, γιατί προτιμάται από τα ξενοδοχεία, τα οποία στον τρόπο λειτουργίας τους εκπέμπουν 66% περισσότερους ρύπους, λόγω της χρήσης ενέργειας (ρεύμα, θερμοσίφωνας, θέρμανση κλπ) και των σκουπιδιών που παράγονται.

Εκτός από τις απλές πλατφόρμες, υπάρχουν και οι πιο exclusive, που είναι σαν λέσχες και εκεί υπάρχει λίστα αναμονής, όπως το Behomm και το Kindred. Εκεί κάνουν listing τα σπίτια τους άνθρωποι της μεγαλοαστικής τάξης, που διαθέτουν μια μονοκατοικία με τρομερό design, ίσως μια μεζονέτα, μια βίλα, μια πισίνα, κήπο, εν γένει παροχές που είναι αντίστοιχες με 4αστερα και 5αστερα ξενοδοχεία. Το Kindred γι΄αυτόν τον λόγο έχει και ετήσιο παράβολο στα 300 δολάρια.

Το Kindred είναι μάλιστα η πλατφόρμα που χρησιμοποιούν οι ψηφιακοί νομάδες, που μπορούν να συνδυάσουν τη δουλειά με το ταξίδι και συνήθως οι δουλειές που μπορούν να γίνουν εξ αποστάσεως, είναι και πιο προσοδοφόρες, αφού μπορεί να είναι παραπάνω από μία, να πρόκειται δηλαδή συνήθως για ελεύθερους επαγγελματίες που είναι contractors.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Τήνος: Το νησί που συνδυάζει το παραδοσιακό με το κοσμοπολίτικο

To ομορφότερο νησί των Δωδεκανήσων δεν είναι αυτό που περίμενες

Στην Ιθάκη θα δεις φασαίους και κυριλέ τύπους στην ίδια παρέα: Τι την κάνει τόσο ξεχωριστή