Αύξηση 39% στις ξένες επενδύσεις στα ελληνικά ακίνητα καταγράφηκε το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο 24ο συνέδριο της Prodexpo.

Οι επενδύσεις των προηγούμενων ετών

Ο υπουργός ανέφερε ότι αντίστοιχα ανοδική ήταν η πορεία των ξένων επενδύσεων την προηγούμενη χρονιά: «Το 2022 είχαμε επενδύσεις από ξένους στα ακίνητα, περίπου 2,1 δισ. ευρώ που σημαίνει 68% παραπάνω σε σχέση με το 2021». Τα μεγαλύτερα κεφάλαια κατευθύνθηκαν στην αγορά εξοχικής κατοικίας και διαμερισμάτων κατοικιών στις πόλεις από ξένους καθώς το κίνητρο απόκτησης golden visa παραμένει ισχυρό ενώ ακόμη δεν έχουν αυστηροποιηθεί τα κριτήρια (ύψος επένδυσης και άλλες προϋποθέσεις) που είχε ανακοινώσει πρό έτους το υπουργείο Εσωτερικών.

Airbnb

Αντιθέτως πολλοί ξένοι αγοράζουν πλέον ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων προκειμένου να τα αξιοποιήσουν μέσω της πλατφόρμας Airbnb.

Περιορισμοί στα Airbnb

Στις αλλαγές που θα επιφέρει στον τρόπο λειτουργίας της βραχυχρόνιας μίσθωσης το φορολογικό νομοσχέδιο που προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση το προσεχές διάστημα, αναφέρθηκε την Παρασκευή ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, στο πλαίσιο της παρέμβασής του στην 24η Prodexpo.

Όπως υπογράμμισε «εξορθολογίζεται ο ορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς τίθεται το όριο των 60 ημερών, καθίσταται υποχρεωτική η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας για φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία ή περισσότερα προς εκμίσθωση ακίνητα, επιβάλλεται ΦΠΑ και τέλος παρεπιδημούντων, καθώς και τέλος κλιματικής ανθεκτικότητας». Παράλληλα, διευκρίνισε ότι οι ιδιώτες που διαθέτουν μέχρι δύο ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση, εξακολουθούν να υπάγονται στο προηγούμενο καθεστώς.

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών χαρακτήρισε ήπιους τους περιορισμούς που τίθενται καθώς, όπως επισήμανε, σκοπός της κυβέρνησης είναι η εξισορρόπηση στην αγορά ακινήτων, η αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού για τον τουριστικό κλάδο, καθώς και η αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.

«Δεν θέλουμε να κλείσουμε την αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς απορρέουν από αυτή οφέλη για την οικονομία, αλλά να εξισορροπήσουμε την αγορά», τόνισε.

Γιατί διαλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις

Σύμφωνα με τον κ. Γαβριηλίδη, μετά την άνοιξη παρατηρείται μια μεταστροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε πιο ακριβές και ποιοτικές κατασκευές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι συνθήκες σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές ακινήτων έχουν καταστεί μη συμφέρουσες για τους περισσότερους αγοραστές.

Έτσι, πολλοί προτιμούν να αγοράσουν μια ποιοτική και σύγχρονη κατοικία στην Ελλάδα, μια αγορά που είναι από τις λίγες που συνεχίζουν να έχουν ανοδική πορεία». Για παράδειγμα, η αγορά μιας θέσης στάθμευσης στο κέντρο του Άμστερνταμ κοστίζει μέχρι και 250.000 ευρώ.

Για την αγορά εξοχικών κατοικιών στην Ολλανδία, κατασκευασμένων από κοντέινερ, το κόστος αγγίζει τα 300.000 ευρώ. Εξοχικές κατοικίες με αντίστοιχες προδιαγραφές με εκείνες που αγοράζονται στην Ελλάδα, έχουν φτάσει να κοστίζουν 600.000 ευρώ. Οι τιμές αυτές είναι αποτρεπτικές ακόμα και για ανθρώπους από την Βόρεια και Δυτική Ευρώπη, ιδίως από τη στιγμή που το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Έτσι, προτιμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα και αυτό έχει πλέον επεκταθεί ως επιλογή και μεταξύ ανθρώπων, που μέχρι πριν λίγα χρόνια, προτιμούσαν άλλες περιοχές για τέτοιες κινήσεις, όπως π.χ. την Ισπανία και την Γαλλική Ριβιέρα. Πλέον, πολλοί αγοραστές από το εξωτερικό προτιμούν να μείνουν στο ενοίκιο στην χώρα που διαμένουν μόνιμα, αλλά αγοράζουν ιδιόκτητη κατοικία στην Ελλάδα.