Το Ντουμπάι πρόκειται να προσθέσει άλλη μια πανύψηλη κατασκευή στον ορίζοντά του. Ο Πύργος Aeternitas, που αποκαλύφθηκε επίσημα σε εκδήλωση την περασμένη εβδομάδα, θα είναι ο ψηλότερος οικιστικός πύργος ρολογιού στον κόσμο αγγίζοντας το εκπληκτικό ύψος 450 μέτρων (1.476 πόδια) — κάτι παραπάνω από τέσσερις φορές το ύψος του Big Ben του Λονδίνου και μόλις 22 μέτρα (72 πόδια) ψηλότερος από το ψηλότερο κτίριο κατοικιών στον κόσμο, τον Πύργο Central Park στη Νέα Υόρκη.

Έτοιμος να γίνει ο δεύτερος ψηλότερος πύργος ρολογιού στον κόσμο (μετά τον Βασιλικό Πύργο του Ρολογιού Makkah στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας), ο πύργος Aeternitas είναι το αποτέλεσμα μιας συνεργασίας μεταξύ της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων London Gate με έδρα το Ντουμπάι και του ελβετικού κατασκευαστή ρολογιών πολυτελείας Franck Muller.

Το London Gate αγόρασε το οικόπεδο στη μαρίνα του Ντουμπάι, το οποίο είχε ήδη τις απαρχές μιας ημιτελούς κατασκευής 106 ορόφων -και γνώριζε ότι το μνημειώδες μέγεθος του πύργου χρειαζόταν μια εντυπωσιακή πρόσοψη, είπε ο Tom Hill, εκπρόσωπος Τύπου του κατασκευαστή.

«Πιστεύουμε ότι το ρολόι θα φαίνεται από έξι χιλιόμετρα μακριά εξαιτίας του τεράστιου ύψους του», είπε ο Hill, προσθέτοντας ότι η πρόσοψη του ρολογιού θα είναι τεράστια με έκταση 40 μέτρων (131 πόδια) ύψος και 30 μέτρα (98 πόδια) πλάτος.

«Θέλαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό που δεν έχει ξαναγίνει στο Ντουμπάι», είπε ο Hill.

Ένας διαχρονικός πύργος

Ο οικιστικός πύργος αποτελείται από 649 μονάδες, με συνδυασμό διαμερισμάτων ενός έως τριών υπνοδωματίων, εκτός από διώροφες βίλες και αρχοντικά.

Διαθέτει υπηρεσία καθαριότητας, υπηρεσία θυρωρείου και 24ωρο παρκαδόρο και αχθοφόρο, ενώ οι κάτοικοι θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες και εγκαταστάσεις που μοιάζουν με ξενοδοχείο, αλλά με την ιδιωτικότητα και την άνεση του σπιτιού.

Οι κοινόχρηστες ανέσεις ποικίλλουν από εγκαταστάσεις υγείας, όπως γυμναστήριο, γήπεδο padel, σπα, στούντιο γιόγκα και πισίνα, έως χώρους Τέχνης και Πολιτισμού, όπως κινηματογράφο, αίθουσα μουσικής και βιβλιοθήκη.

Το έργο θα παραδοθεί στους κατοίκους το 2027, σύμφωνα με το London Gate.

«Το όνομα του πύργου σημαίνει «αιωνιότητα» στα λατινικά και είναι εμπνευσμένο από τη συλλογή ρολογιών Franck Muller Aeternitas -ένα από τα πιο σύνθετα σχέδια της μάρκας που διαθέτει ένα «αιώνιο ημερολόγιο», δήλωσε ο Erol Baliyan, διευθύνων σύμβουλος της Franck Muller στη Μέση Ανατολή και Αφρική.

«Η Ελβετική ωρολογοποιία βλέπει το βήμα της στο real estate ως μια κίνηση που θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός μνημείου που «αντανακλά την καινοτομία, τη δεξιοτεχνία και τη διαχρονική κομψότητα της μάρκας», δήλωσε ο Baliyan.

Εκτός από την εντυπωσιακή πρόσοψη του ρολογιού (εμπνευσμένη από τη συλλογή Long Island σε στιλ art deco του Franck Muller, η οποία έχει ακανόνιστους συμπιεσμένους και τεντωμένους αριθμούς σε μια ορθογώνια θήκη), η ωρολογοποιός θα εμφυσήσει το σχεδιαστικό της ήθος σε όλη την κατοικία, είπε ο Baliyan.

Αναδεικνύει πολυτελή υλικά όπως βουρτσισμένα και γυαλισμένα μέταλλα, που θα έρχονται σε αντίθεση με μαρμάρινες επιφάνειες, ανάγλυφα υφάσματα και έντονα χρώματα. Εν τω μεταξύ, στο λόμπι και στη ρεσεψιόν η χαρακτηριστική επιμήκης όψη του ρολογιού Curvex της μάρκας αντιπροσωπεύεται με κυρτούς τοίχους, καμάρες και οβάλ έπιπλα.

«Η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι πρωταρχικής σημασίας, με σχολαστικά κατασκευασμένα κουφώματα και προσεκτικά τοποθετημένα φωτιστικά και έπιπλα, διασφαλίζοντας μια εκλεπτυσμένη ατμόσφαιρα», είπε ο Baliyan.

Aeternitas πύργος

Μια ακμάζουσα αγορά

Ο Πύργος Aeternitas είναι μέρος μιας αυξανόμενης τάσης στο Ντουμπάι. Τα πολυτελή ακίνητα ανθούν στο Εμιράτα και οι επώνυμες κατοικίες -συνεργασίες μεταξύ επωνυμιών, σχεδιαστών και κατασκευαστών ακινήτων- αυξάνονται σε δημοτικότητα.

Από τον Οκτώβριο του 2023, υπήρχαν 51 ολοκληρωμένα έργα στην πόλη, αριθμός που αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2030, σύμφωνα με την Savills Research, με επωνυμίες όπως ο οίκος μόδας Karl Lagerfeld, η αυτοκινητοβιομηχανία Mercedes-Benz και οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις 25Hours να ανακοινώνουν όλα τα έργα κατοικίας τον περασμένο χρόνο.

Το London Gate ξεκίνησε την πρώτη φάση των πωλήσεών του την περασμένη εβδομάδα, με διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου που ξεκινούν από 1,6 εκατομμύρια AED (435.600 $).

«Είχαμε ένα απίστευτο επίπεδο ενδιαφέροντος από την κυκλοφορία», είπε ο Hill, προσθέτοντας ότι τις πρώτες δύο ημέρες, το London Gate πούλησε περίπου το 30% της αρχικής κυκλοφορίας των 30 ορόφων, συμπεριλαμβανομένων όλων των διαθέσιμων διαμερισμάτων ενός υπνοδωματίου.

Ο Hill πιστεύει ότι ένας παράγοντας που ωθεί το ενδιαφέρον είναι η τοποθεσία του πύργου, βρίσκεται στη μαρίνα του Ντουμπάι, όπου υπάρχει σπανιότητα τοποθεσιών για ανάπτυξη, προσθέτοντας ότι ένας «εμβληματικός πύργος» όπως ο Aeternitas είναι το πρώτο έργο του είδους του που ξεκίνησε στην περιοχή τα τελευταία χρόνια.

Aeternitas πύργος

Αν και αυτό είναι το πρώτο έργο επώνυμης κατοικίας του London Gate, δεν θα είναι το τελευταίο του, είπε ο Hill, προσθέτοντας ότι η εταιρεία θα ανακοινώσει την επόμενη επώνυμη συνεργασία της μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους.

Ως μια ταχέως εξελισσόμενη αγορά, τα ακίνητα στο Ντουμπάι πωλούνται συχνά εκτός σχεδίου, με τους αγοραστές να περιμένουν χρόνια για να δουν την αγορά τους. Εδώ είναι όπου οι επώνυμες κατοικίες παρέχουν ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας, ιδιαίτερα για αγοραστές από το εξωτερικό, είπε ο Hill.

«Όταν έχεις μια μάρκα παγκοσμίου φήμης όπως ο Franck Muller, για παράδειγμα […], έχεις την ησυχία σου ότι θα σου παραδοθεί ένα προϊόν παγκόσμιας κλάσης», πρόσθεσε.