Όταν ξεκίνησαν, οι low cost αεροπορικές ήταν μια ωραία μελωδία στα αυτιά μας. Ξαφνικά, από εκεί που ήμασταν υποχρεωμένοι να πληρώσουμε βαλίτσα κι ας μην είχαμε ανάγκη να πάρουμε βαλίτσα, ξέραμε πως μπορούμε να έχουμε μια μινιόν βαλίτσα και να θεωρηθεί χειραποσκευή. Και να μην την χρεωθούμε για να την έχουμε στην καμπίνα. Κι έτσι, γλυτώναμε και την αναμονή στην απόθεση και παραλαβή της βαλίτσας στο πήγαινε και το γύρνα και μηδενίζαμε και το ρίσκο να χαθεί.

Στην πορεία όμως, όταν οι low cost αεροπορικές είχαν πια εδραιώσει την θέση τους και είχαν σχεδόν κυριαρχήσει στις προτιμήσεις στα ταξίδια εντός Ευρώπης, άρχισαν τις κωλοτούμπες. Να σου η χρέωση στη χειραποσκευή, να σου η χρέωση στο κάθετι που θα έκανες εντός του αεροπλάνου. Οριακά δε φτάσαμε να μας χρεώνουν και τις αναπνοές μας. Μέχρι 200 έχετε, μετά κάθε αναπνοή χρεώνεται 5 ευρώ.

Κι αν όλες τις υπόλοιπες υπηρεσίες δε μπορούμε να τις ανατρέψουμε, αυτό το κομμάτι με την χειραποσκευή, ήταν παλλαϊκή απαίτηση να αλλάξει. Κι η απόφαση που βγήκε στην Ισπανία, ίσως είναι το πρώτο βήμα μιας πανευρωπαϊκής αλλαγής.

Θα ασκήσουν έφεση οι low cost αεροπορικές

Εδώ και 6 χρόνια, ομάδες καταναλωτών είχαν προσφύγει στην ισπανική δικαιοσύνη και ζητούσαν να μη χρεώνεται η χειραποσκευή στην καμπίνα, με την Facua, γνωστότερη ένωση καταναλωτών, να πιέζει την κυβέρνηση να ασχοληθεί με το ζήτημα. Η απόφαση του δικαστηρίου της Ισπανίας ήταν η επιβολή προστίμου 150 εκατ. ευρώ για καταχρηστικές πρακτικές από τις low cost αεροπορικές easyJet, Ryanair, Vueling και Volotea, όπως αναφέρει το πρακτορείο Cadena SER.

Για να βγει αυτή η απόφαση, όλα ξεκίνησαν πέρσι τον Ιούνιο μετά από σωρεία καταγγελιών από οργανώσεις καταναλωτών και η έρευνα εστίασε σε 4 σημεία καταχρηστικών πρακτικών, με πρωτεύον αυτό για τη χειραποσκευή. Υπό εξέταση είναι και το ζήτημα της χρέωσης επιπλέον τελών από τους επιβάτες για την κράτηση θέσεων για παιδιά και άλλα εξαρτώμενα μέλη.

Η Ένωση Ισπανικών Αεροπορικών Εταιρειών (ALA), εκδήλωσε εκπροσωπώντας τις low cost αεροπορικές, την ενόχληση με αυτή την απόφαση και επιφυλάσσεται για έφεση σε αυτό το πρόστιμο.

Αν η απόφαση αυτή ισχύσει, θα είναι μια νίκη των καταναλωτών απέναντι στο κεφάλαιο και είθε να αποτελέσει το ξεκίνημα για να καταργηθεί αυτή η πρακτική από τις low cost αεροπορικές και στην υπόλοιπη Ευρώπη.