Στη Σλοβενία, βρίσκεται ένα από τα πιο ιδιαίτερα κάστρα του κόσμου, το Predjama, το οποίο είναι χτισμένο ακριβώς στο άνοιγμα ενός συμπλέγματος σπηλιών, νοτιοδυτικά της χώρας. Τοποθετημένο στα μισά ενός κάθετου λόφου, καταλαμβάνει σταθερή θέση σε παγκόσμια ρεκόρ από το 1202 και βρίσκεται στην λίστα των ρεκόρ Γκίνες, ως το μεγαλύτερο κάστρο που έχει χτιστεί ποτέ μέσα σε σπηλιά.

Το κτίσμα φέρει αναγεννησιακή πρόσοψη και εκτιμάται ότι δημιουργήθηκε το 1580. Ωστόσο, στο πλαϊνό μέρος του, υπάρχει ένα σημείο, το οποίο αν και με μια πρώτη ματιά θεωρείται ασήμαντο, κάνει τον ιστορικό Vojko Jurca να είναι ιδιαίτερα περήφανος για αυτό. Αυτό το σημείο δεν είναι άλλο από μια…εξωτερική τουαλέτα.

Μπορεί αυτή η μικρή τουαλέτα να είναι με μια πρώτη ματιά ασήμαντη, ωστόσο κρύβει μια μεγάλη ιστορία, στην οποία εμπλέκεται και η blockbuster σειρά, Game of Thrones.

Η ιστορία επικεντρώνεται στον βαρόνο ληστή Erasmus von Lueg, τον Ρομπέν των Δασών της περιοχής, ο οποίος προσέφυγε στο κρυφό κάστρο στα μέσα του 1480, αφού σκότωσε τον Κόμη Pappenheim σε μια μονομαχία.

Σε αντίποινα τότε, ο Γερμανός Αυτοκράτορας, Φρεδερίκος Γ’, πρόσταξε τον εγκλεισμό του στο κάστρο Predjama. Ο Erasmus όμως κατάφερε να αμυνθεί, βοηθούμενος από ένα δίκτυο κρυφών τούνελ που βρίσκονταν ανάμεσα στους βράχους του λόφου, το οποίο του επέτρεπε να φέρνει εφόδια και να συλλέγει βρόχινο νερό.

Μάλιστα, κορόιδευε τους αντιπάλους του, στέλνοντας τους φρέσκα κεράσια από την κοιλάδα Vipava, η οποία βρισκόταν 13 μίλια δυτικά και την οποία προσέγγισε με υπόγεια περάσματα. Δυστυχώς, το τέλος του ήρθε όταν ο Erasmus προδόθηκε από έναν υπηρέτη του.

Όπως αναφέρει ο ιστορικός, όταν ο Erasmus την μοιραία στιγμή, πήγε στην εξωτερική αυτή τουαλέτα, ο υπηρέτης του άναψε ένα πυρσό για να δώσει σήμα στους αντιπάλους του. Λίγα λεπτά αργότερα, μια κανονιόμπαλα έπεσε πάνω στην τουαλέτα και σκότωσε τον Ρομπέν της Σλοβενίας κατά τη διάρκεια της…τελευταίας του αφόδευσης.

Φυσικά, χρόνια μετά, η τουαλέτα υπάρχει ακόμα καθώς ξαναχτίστηκε από την αρχή.

Από την Σλοβενία στο Westeros

Ο ανορθόδοξος θάνατος του Erasmus, δεν πέρασε απαρατήρητος στους φαν του “Game of Thrones”, οι οποίοι τον συγκρίνουν με τον άδοξο θάνατο του Λόρδου Tywin Lannister, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα από βέλος την ώρα που βρισκόταν στην μπανιέρα του.

Παρατήρησαν επίσης, πως οι τελευταίοι ιδιοκτήτες του κάστρου Predjama, η οικογένεια των Windisch-Grätz, που χρησιμοποιούσαν το κάστρο σαν εξοχικό την εποχή του κυνηγιού μέχρι το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, είχαν για εθνόσημο τους έναν λύκο, όπως είχαν και οι Stark, στη δημοφική σειρά.

Όπως τελικά αποδείχτηκε, ο συγγραφέας του Game of Thrones, George R. R. Martin, είχε επισκεφθεί το κάστρο ένα απόγευμα του Ιουνίου το 2011, ύστερα από μια παρουσιάση βιβλίου του στην πόλη Trieste. Σε δημοσίευμα στο προσωπικό του μπλογκ, έγραψε πως στο δρόμο για το σπίτι, σταμάτησε μαζί με την παρέα του στο πιο υπέροχο κάστρο, το οποίο ήταν χτισμένο στο στόμα μιας μεγάλης σπηλιάς.

Έτσι, το κάστρο του Westeros, πήρε πολλά στοιχεία από το Predjama, το οποίο γίνεται εντυπωσιακό, ιδιαίτερα τη νύχτα.

Οι μύθοι και οι ιστορίες που το περιβάλλουν, είναι μερικοί μόνο λόγοι που έλκει τόσο κόσμο το συγκεκριμένο κάστρο. Κανείς, πρέπει να επισκεφθεί ο ίδιος το σημείο για να κατανοήσει πως είναι δυνατό να υπάρξει τόσο αρμονική συνύπαρξη μεταξύ ενός ανθρώπινου δημιουργήματος και της φύσης.

Από όπου κι αν προσεγγίσει κανείς το κάστρο, αυτό είναι σχεδόν τελείως κρυμμένο και διαφαίνεται μόνο την τελευταία στιγμή. Αντίθετα, όποιος βρίσκεται μέσα στο κάστρο, είναι σε θέση να εντοπίσει αμέσως οποιονδήποτε πλησιάζει την περιοχή.

Πηγή: CNN