Όταν η Σοφία Βεργκάρα κάλεσε τον δημιουργό του «Narcos» Έρικ Νιούμαν στο σπίτι της στο Λος Άντζελες το 2015 για να παρουσιάσει μια τηλεοπτική εκπομπή για την Κολομβιανή βαρόνο ναρκωτικών Γκριζέλντα Μπλάνκο, είχε κάνει την έρευνά της.

«Παρακολούθησα το ντοκιμαντέρ «Cocaine Cowboys» το 2006 και σκέφτηκα: “Ουάου, αυτός ο χαρακτήρας έχει τόσα πολλά επίπεδα”», δήλωσε η 51χρονη Βεργκάρα για την Μπλάνκο, την πρωταγωνίστρια που ήταν ύποπτη για συμμετοχή σε περισσότερες από 200 δολοφονίες πριν πυροβοληθεί και σκοτωθεί στη γενέτειρά της, το Μεντεγίν, το 2012 σε ηλικία 69 ετών.

Τα γεγονότα της ζωής του Μπλάνκο – οι δολοφονίες, οι απαγωγές, οι τεταμένες παρασκηνιακές συναντήσεις με τα αφεντικά των ναρκωτικών – δεν χρειάζονταν σχεδόν καθόλου εξωραϊσμό για την τηλεόραση. Αλλά αυτό που είχε καθηλώσει τόσο πολύ τη Βεργκάρα, είπε, ήταν η ιδέα ότι «αυτή η αθώα γυναίκα μεγάλωνε τέσσερα παιδιά ενώ έχτιζε αυτή την τρελή, αιματοβαμμένη αυτοκρατορία».

Ήξερε ότι θα ήταν πιο δύσκολο να πείσει το τηλεοπτικό κοινό ότι μετά από λίγο περισσότερο από μισή δεκαετία που υποδύθηκε τη δυναμική, διασκεδαστική μητέρα Γκλόρια Ντελγκάδο-Πρίτσετ στην κωμική σειρά του ABC «Modern Family», η Βεργκάρα ήταν το κατάλληλο άτομο για να παίξει την μαχαιροβγάλτη Μπλάνκο.

«Σκεφτόμουν: “Ποιες είναι οι πιθανότητες αυτός ο τύπος να σκεφτεί ότι η Γκλόρια Πρίτσετ μπορεί να παίξει αυτόν τον [εκρηκτικό] αδίστακτο, τρελό χαρακτήρα;”». Η Βεργκάρα , ο οποίος είναι Κολομβιανή, δήλωσε σε πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία από το Λονδίνο.

Αλλά το πάθος και η αυτοπεποίθησή της έπεισαν τη Νιούμαν – και σύντομα τον Κολομβιανό σκηνοθέτη Αντρές Μπαΐς, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Νιούμαν στη σειρά “Narcos” – ότι θα μπορούσε να τα καταφέρει.

Και οι δύο, είπε ο Μπαΐς, ήταν δυναμικές, φιλόδοξες γυναίκες που είχαν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ από την Κολομβία και ανέβηκαν στην κορυφή των βιομηχανιών τους. Και οι δύο είχαν μεγαλώσει σε μια μισογυνιστική κουλτούρα. Και οι δύο, είπε ο Μπαΐς, μοιράζονταν «μια ασταμάτητη, άγρια ποιότητα».

«Ήξερε τόσα πολλά για αυτή τη γυναίκα», είπε ο Μπαΐς από την Μπογκοτά σε μια πρόσφατη βιντεοκλήση, στην οποία συμμετείχε και ο Νιούμαν από τη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια. «Και ένιωθε έντονα ότι υπήρχε ένα μέρος της ιστορίας της που δεν είχε εξερευνηθεί στην οθόνη πριν».

Φυσικά, η άνοδος και η πτώση της Μπλάνκο ως αφεντικό στο τρομακτικό συνδικάτο διακίνησης ναρκωτικών που ίδρυσε ο Πάμπλο Εσκομπάρ το 1976 είχε δραματοποιηθεί στο παρελθόν, πιο πρόσφατα στην ταινία Lifetime “Cocaine Godmother” (2017), στην οποία πρωταγωνίστησε η Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς , και στο “Cocaine Cowboys” (2006). Αν και το HBO ανακοίνωσε το 2016 ότι αναπτύσσει μια βιογραφική ταινία της Μπλάνκο με πρωταγωνίστρια την Τζένιφερ Λόπεζ, το έργο δεν έχει ακόμη καρποφορήσει.

Μέσα σε ένα τοπίο νοτιοαμερικανικών ιστοριών ναρκωτικών που είχαν γίνει κυρίως από λευκούς παραγωγούς, η Βεργκάρα είχε κάτι διαφορετικό στο μυαλό της. Οραματίστηκε μια ιστορία που ειπώθηκε κατά το ήμισυ στα αγγλικά και κατά το ήμισυ στα ισπανικά, με ένα καστ κατά πλειοψηφία Λατίνων, που έβαζε τους γυναικείους χαρακτήρες μπροστά και στο κέντρο. Η Βεργκάρα θα ήταν εκτελεστικός παραγωγός και πρωταγωνιστής, με τον Μπαΐς να σκηνοθετεί και τα έξι επεισόδια. Το “Griselda” έκανε πρεμιέρα την Πέμπτη (2/1) στο Netflix.

«Είναι δύσκολο για μένα να βρω χαρακτήρες λόγω της προφοράς μου και επειδή είμαι γνωστή για την κωμωδία», δήλωσε ο Βεργκάρα . «Έτσι, με έναν εγωιστικό τρόπο έλεγα: “Ω, αυτό είναι τέλειο για μένα”».

Αντί να ανιχνεύει την ιστορία της ζωής της Μπλάνκο, όπως είχαν κάνει τα άλλα έργα, το “Griselda” επικεντρώνεται στενά στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ξεκινώντας με την άφιξή της στο Μαϊάμι ως η πρόσφατα ανύπαντρη μητέρα τριών γιων. Καθώς χτίζει την αυτοκρατορία της, ακολουθεί η Τζουν Χόκινς (Τζουλιάνα Αϊντήν Μαρτίνεζ), μία από τις πρώτες γυναίκες ντετέκτιβ ανθρωποκτονιών στο Μαϊάμι, η οποία εργάστηκε για να ρίξει τον Μπλάνκο.

Σοφία Βεργκάρα Griselda

«Η ιστορία της πρόσφερε έναν καθρέφτη στην ιστορία της Γκριζέλντα », είπε ο Νιούμαν για την Χόκινς. «Και οι δύο ήταν ανύπαντρες μητέρες λατινικής καταγωγής που βρέθηκαν να ζουν σε παρόμοια ανδροκρατούμενους τομείς».

Η Μαρτίνεζ, μια Κολομβιανή Αμερικανίδα ηθοποιός που γεννήθηκε στο Μαϊάμι, δήλωσε ότι ήταν ευχάριστο να είναι μέρος ενός έργου που επικεντρώθηκε στις ιστορίες των γυναικείων χαρακτήρων του, συμπεριλαμβανομένης της φίλης και έμπιστης της Μπλάνκο, Κάρλα, μιας εργάτριας του σεξ που υποδύεται η Κολομβιανή ποπ σταρ Κάρολ Τζ, στο ντεμπούτο της στην υποκριτική.

«Ο κόσμος καταλαβαίνει την ιστορία της Γκριζέλντα Μπλάνκο ως κάτι που είναι μυθοπλασία, αλλά εμείς ως Κολομβιανοί βλέπουμε αυτή την ιστορία με διαφορετικό τρόπο», δήλωσε η Κάρολ Τζ σε πρόσφατη η τηλεφωνική συνομιλία από το Λος Άντζελες. «Σε κάθε οικογένεια υπάρχει μια ιστορία για κάποιον που πέθανε εξαιτίας του Πάμπλο Εσκομπάρ ή της Γκριζέλντα Μπλάνκο».

Μεγάλο μέρος του καστ και της δημιουργικής ομάδας των Λατίνων αισθάνθηκε προσωπικά τη δυσκολία μιας λεπτής απεικόνισης της Μπλάνκο, η οποία είχε έναν τεράστιο ρόλο στο εμπόριο ναρκωτικών της Κολομβίας και έτσι είχε επηρεάσει τη ζωή τους. Η Βεργκάρα είπε ότι ο μεγαλύτερος αδελφός της, Ραφαέλ, «ήταν μέρος αυτής της επιχείρησης», όταν πυροβολήθηκε θανάσιμα στην Μπογκοτά τη δεκαετία του 1990 και ο μικρότερος αδελφός της, Χούλιο, πάλεψε με τον εθισμό στα ναρκωτικά και συνελήφθη σχεδόν 30 φορές πριν απελαθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Κολομβία το 2011.

«Εκείνη η εποχή ήταν φρικτή», είπε. «Αυτό που έκανε σε γενιές – τις οικογένειές τους, τα παιδιά τους -ήταν πραγματικά σπαρακτικό».

Ο Μπαΐς, ο οποίος είπε ότι είδε πολλούς φίλους να απάγονται αφού είχαν εμπλακεί ακούσια στο εμπόριο ναρκωτικών όταν μεγάλωνε τις δεκαετίες του 1980 και του ’90 στο Κάλι της Κολομβίας, χαρακτήρισε το έργο της εξισορρόπησης του επιχειρηματικού δαιμόνιου της Μπλάνκο με τη βαρβαρότητα του εμπορίου ναρκωτικών «δραματική πρόκληση» της σειράς.

«Δεν πιστεύω στα τέρατα», είπε. «Ο κίνδυνος να νομίζεις ότι τα τέρατα ξεπηδούν από τη μήτρα είναι ότι χάνεις αυτά που δημιουργούνται από το περιβάλλον ή τις περιστάσεις τους».

Στο επίκεντρο της ιστορίας της Μπλάνκο , είπε η Βεργκάρα , ήταν η ιστορία μιας μητέρας που προσπαθούσε να προστατεύσει τα παιδιά της, με κάθε δυνατό μέσο.

«Είμαι μητέρα, είμαι μετανάστρια, είμαι γυναίκα», είπε. «Αν συμβαίνει κάτι και πρέπει να σκοτώσω κάποιον για τον γιο μου, δεν νομίζω ότι θα το σκεφτόμουν, απλά θα το έκανα».

Πιο δύσκολη ήταν η φυσική μεταμόρφωση που υπέστη η Βεργκάρα για να απεικονίσει την Μπλάνκο, η οποία στεκόταν μόλις 1,5 μέτρα ψηλά και, με το σχισμένο πηγούνι της και τα καρτουνίστικα λακκάκια, δεν ήταν καθόλου μια εκφοβιστική φυσική παρουσία. Η Βεργκάρα είπε ότι περνούσε τρεις ώρες στο μακιγιάζ κάθε μέρα, φορώντας μια προσθετική μύτη και ψεύτικα δόντια «από τα βλέφαρά μου μέχρι το μέτωπό μου» για να κρύψει τα πυκνά φρύδια της καθώς και μαξιλάρια για να ισιώσει το κάτω μέρος της και σουτιέν που πίεζαν το στήθος της.

«Δεν ήθελα οι άνθρωποι να με δουν και να πουν: “Γιατί η Γκλόρια Ντελγκάδο-Πρίτσετ πιστεύει ότι βάζοντας μια ψεύτικη πλαστική μύτη, θα μας πείσει ότι δεν είναι αυτή;”», είπε.

«Νόμιζα ότι ήταν υπέροχο γιατί θα με βοηθούσε με τον χαρακτήρα», είπε. «Αλλά μετά από τρεις μήνες, ήταν 4 το πρωί και προσπαθούσα να σηκωθώ από το κρεβάτι για να πάω στο σετ και δεν μπορούσα να το κάνω». (Ήταν η μόνη μέρα των τριών μηνών γυρισμάτων, σημείωσε, που έπρεπε να ακυρώσει τα γυρίσματα).

Πολλές φορές αγωνίστηκε να αποτινάξει τον χαρακτήρα της μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων.

«Το σώμα σου δεν ξέρει ότι δεν βιώνεις αυτά τα συναισθήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας», είπε η Βεργκάρα, εξηγώντας το εύρος των εμπειριών του χαρακτήρα της κατά τη διάρκεια μιας ημέρας στα γυρίσματα.

Στην σειρά, η ήθελε να δείξει την ανθεκτικότητα της Μπλάνκο ως επιζήσασας ενδοοικογενειακής βίας χωρίς εκπαίδευση και λίγες επιλογές, αλλά και πώς αυτές οι συνθήκες θα μπορούσαν να έχουν διαμορφώσει τις βίαιες ενέργειές της.

«Θέλετε να σκεφτείτε ότι είναι αναγκασμένη να κάνει όλα αυτά τα πράγματα επειδή πρέπει να φροντίσει τους ανθρώπους της», δήλωσε η Βεργκάρα. «Αλλά σιγά-σιγά συνειδητοποιείς, περίμενε ένα λεπτό, είχε επιλογές να ξεφύγει, να σταματήσει την τρέλα. Και τότε καταλαβαίνεις ότι δεν ήταν καλή πρόθεση που την έκανε να κάνει όλα αυτά που έκανε στο τέλος».

Ο Μπαΐς είπε ότι ελπίζει ότι, ανεξάρτητα από τα συναισθήματα που αισθάνονται οι άνθρωποι ενώ παρακολουθούν τη σειρά – αποστροφή, τρόμος, όλα τα παραπάνω – θα παραμείνουν σε αυτό και για τα έξι επεισόδια.

«Αν τελειώσεις τη σειρά στο δεύτερο επεισόδιο, είναι μια πολύ διαφορετική ιστορία που λες», είπε. «Τελειώσαμε πολύ αργότερα στην ιστορία της ζωής της, ώστε να μπορέσουμε να δούμε την ανθρωπιά της, αλλά και την ανήθικη και διεφθαρμένη πλευρά της».

Η Βεργκάρα ελπίζει ότι οι θεατές δεν θα επευφημήσουν την Γκριζέλντα, αλλά ίσως να την καταλάβουν.

«Πάντα ονειρευόμουν η Γκριζέλντα να είναι λίγο σαν τον Tony Soprano», είπε. «Ήταν πολύ κακός, αλλά ήθελες να κερδίσει. Θα μπορούσατε να δικαιολογήσετε κάποιες από τις συμπεριφορές του».

Πηγή: NYT