Στο φετινό Survivor είναι ίσως πιο εντατικές από ποτέ οι προσπάθειες της σκηνοθεσίας να φέρει σε πρώτο πλάνο τα σωματικά προσόντα των κοριτσιών που συμμετέχουν. Έχουμε δει πλάνα με τη Βρισηίδα να αλλάζει μπλουζάκι και την κάμερα να καταγράφει από πλάγια, πλάνα με την τόπλες Ευρυδίκη να βουτάει στο νερό, έχουμε δει τη Σοφιάννα και τη Σταυρούλα να κάνουν επίσης τόπλες ηλιοθεραπεία και να είναι ξαπλωμένες μπρούμυτα.

Στο χθεσινό επεισόδιο ανέλαβε η Ναυσικά Παναγιωτακοπούλου να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και για ένα 3λεπτο περίπου είδαμε να μιλάει για τον εαυτό της, να λέει κάποια πράγματα από την προσωπική της ιστορία και εν τέλει να κάθεται τόπλες στον ήλιο για να προσφέρει στην κάμερα, στην παραγωγή και εν τέλει στο κοινό πλάνα με το καλογυμνασμένο και εντυπωσιακό της κορμί.

Η πιο εύκολη διαδρομή για τη μέση γυναίκα του 2022 είναι να μιλήσει για έναν σεξισμό και για μια αντικειμενοποίηση του σώματος από το Survivor. Αυτό όμως είναι γνωστό. Ξέρουμε όμως πολύ καλά ότι όλα αυτά τα πλάνα δεν είναι τυχαία. Η παραγωγή στήνει το σκηνικό κάθε φορά και οι κοπέλες με τη δική τους θέληση συμμετέχουν σε αυτά τα πλάνα και προσφέρουν τα καλλίγραμμα κορμιά τους προς δημόσια οπτική τέρψη.

Αυτή η κουβέντα φυσικά δεν γίνεται από μόνη της, αλλά υπήρξε ένας σχετικός σχολιασμός στα social media, που εν γένει έχουν δείξει μια έξη και μια ανεκτικότητα στην περίπτωση του Survivor και στον τρόπο που επιλέγει σε κάποια επεισόδια να προβάλλει τις διαγωνιζόμενες.

Οι παίκτριες λοιπόν, όπως και όλοι οι διαγωνιζόμενοι, ρωτώνται για το αν θέλουν να κάνουν κάτι που προτείνει η παραγωγή και αν συμφωνούν γίνεται, αν όχι, δε γίνεται. Θυμίζουμε το περσινό σκηνικό με Μπόγδανο, Κόρομι, Ασημακόπουλο και Καρολίνα που τσιτσιδώθηκαν, ενώ η Ελένη Χαμπέρη ήταν με το μαγιό της δίπλα και δεν είχε μπει σε αυτό το τριπάκι. Ή το θεατρικό που έστησαν οι ίδιοι 5 όταν αποχώρησε ο Τριαντάφυλλος από το Survivor.

Και η Ναυσικά και η Σοφιάννα και η Ευρυδίκη έχουν κάνει αυτές τις αποκαλυπτικές στιγμές τους στο Survivor εν γνώση τους, επομένως η οποιαδήποτε συζήτηση περί σεξισμού εδώ κρίνεται ως μη ισχύουσα.

Επιπλέον, ακόμα κι αν υπάρχει μια απεικόνιση ημίγυμνου γυναικείου σώματος, αυτό που θα πρέπει να αρχίσουμε σιγά σιγά να συζητάμε είναι η απενοχοποίηση και η κατάργηση του οποιουδήποτε ταμπού. Δηλαδή η εξοικείωση με την εικόνα του σώματος είναι ένα κομμάτι που θα έπρεπε το Survivor να το κάνει κατά κόρον και με άντρες και με γυναίκες, ώστε κάποτε να πάψει το κοινό και οι ιστοσελίδες να πλασάρουν τις εικόνες ως σέξι κτλ, αλλά ως κάτι το υγιές, κάτι το όμορφο.

Ναι, δεν αιθεροβατούμε ούτε περπατάμε σε ροζ συννεφάκια. Προφανώς οι περισσότεροι θα εστίασαν στα οπίσθια της Ναυσικάς ή στο γυμνό της στήθος. Αλλά αφού δε μπορούμε να αλλάξουμε το portrayal, μπορούμε να αλλάξουμε το narrative και να μη μιλάμε για σέξι, αποκαλυπτικά και άλλα τέτοια κλισέ, αλλά για την ωραία αποτύπωση ενός σώματος, οποιοδήποτε κι αν είναι αυτό. Και δεν είναι και καθόλου κακό να απολαμβάνει κανείς τη θέα ενός καλλίγραμμου σώματος, ανδρικού ή γυναικείου ουδεμία σημασία έχει.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Survivor: Η πιο στημένη σκηνή, ο εκδικητής Μαρτίκας και η σούπερ ενοχλητική Ασημίνα

Survivor: 6 πράγματα που θα μπορούσε να είναι η τσιρίδα της Βρισηίδας

Survivor: Ριάλιτι επιβίωσης ή βαθύ trash πια;