Λοιπόν και ως γνωστόν: Οι αγγλόφωνοι όταν θέλουν να πουν πως κάτι είναι εύκολο χρησιμοποιούν την έκφραση “Piece of cake”. «Κομμάτι κέικ», επί το ελληνικότερο. Ναι, μπορεί να είναι εύκολο να το φας, αλλά είναι τόσο δύσκολο να το φτιάξεις σωστά, μαεστρικά. Πάλι καλά για μας, στην Αθήνα έχουμε «μάγκες» επί του αντικειμένου…

Στην πρωτεύουσα, αν ξέρεις πού να ψάξεις, θα βρεις μερικά πεντανόστιμα κέικ. Που θα σε ξετρελάνουν γευστικά, που θα τα φυλακίσεις για πάντα στην καρδιά σου και σε πρώτη ευκαιρία θα τρέξεις να προμηθευτείς. Ένα comfort food που θαρρείς «γεννήθηκε» για να συνοδέψεις τον καφέ, το χυμό σου. Ιδού λοιπόν 6 μέρη στην Αθήνα όπου σε περιμένουν εξαιρετικά κέικ.

Κέικ

Αυτά τα κέικ θα σε κάνουν να… μουγκρίζεις από χαρά

Santo Belto

Κάποτε το carrot cake ήταν «αυτό που τρως το πάνω και πετάς το κάτω». Με άλλα λόγια, σε όλους άρεσε το topping με το τυρί κρέμα, μα όχι και το «κυρίως πιάτο». Πήγαινε μια βόλτα στο Santo Belto και ό,τι νόμιζες πως ήξερες για το συγκεκριμένο είδος κέικ, θα το ξεχάσεις.

Εδώ τρως μέχρι και το… τελευταίο ψίχουλο! Γλυκό τόσο όσο, αφράτο, καθόλου στεγνό, με μία λέξη, συγκλονιστικό.

Αγίας Ζώνης 21, Κυψέλη

Fika

Είναι αυτό το κορυφαίο banana bread σε όλη την Αθήνα; Γούστα είναι αυτά, δεν λέμε, αλλά εδώ δεν χωρά debate. Είναι τόσο καλό στο Fika που δεν μπορείς παρά να χειροκροτήσεις, να αποθέωσεις.

Με προζύμι και γενναία δόση σοκολάτας, έρχεται σε σένα λαχταριστό και ζουμερό. Νοστιμότατο, θρεπτικό και υγιεινό.

Βούρβαχη 6, Ακρόπολη

Morning Sweetie

Layered cake καρότου με creme cheese frosting, γλάσο καρότου και καρύδια, American cheesecake σε διάφορες εκδοχές. Strawberry cake. Ακόμα και αλμυρά κέικ, μιλάμε για αποκάλυψη το πόσο ωραία ειναι.

Σε αυτό το μαγαζί έχουμε μερικά από τα πιο «επιστημονικά» κέικ εκεί έξω. Γεύσεις που σε ενθουσιάζουν, ιδέες που σε κάνουν να υποκλιθείς…

Ζακύνθου 13, Κυψέλη

Τρομερό Παιδί

Από τους new age φούρνους που άλλαξαν τα δεδομένα στην αγορά και ένα μαγαζί που συνέτεινε τα μέγιστα στο να γίνει στέκι η πλατεία Βραζιλίας.

Ό,τι και να πάρεις είναι «απ’ αλλού», αλλά αυτό το κέικ λεμόνι-μέλι, αχ αυτό το κέικ λεμόνι-μέλι (δάκρυα συγκίνησης λερώνουν το πληκτρολόγιο μας….)

Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια

Lot51

Γρήγορα έγινε στέκι, αμέσως αμέσως αγαπήθηκε από τον κόσμο. Το βασκικό cheesecake-έπος που φτιάχνει ήταν κομβικής σημασίας ως προς αυτό.

Ζουμερό, βελούδινο, με καμένη όψη και κρεμώδη υφή συνδυάζεται με ένα κουλί από μούρα και σε «στέλνει» με την καλή την έννοια. Πληθωρικό, απολαυστικό.

Παπαδιαμαντοπούλου 24Β, Ιλίσια

Dimitris Economides

Και για φινάλε, κάτι κλασικό, αγαπημένο σε όλους μας: Κέικ σοκολάτα. Γίνεται ακόμα να σε εκπλήξει γευστικά κάτι που σίγουρα έχεις «τιμήσει» δεόντως στο παρελθόν; Γίνεται.

Πήγαινε μια βόλτα ως το Ψυχικό να δεις πως το φτιάχνει ο Dimitris Economides και τα ξαναλέμε. Ποίημα, έργο τέχνης. Είτε «απλό», είτε με επικάλυψη σοκολάτα-βανίλια.

Λεωφ. Κηφισίας 340, Νέο Ψυχικό