Το «Le Violon d’Ingres» του Man Ray έγινε η πιο ακριβή φωτογραφία που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία. Η ασπρόμαυρη εικόνα, που τραβήχτηκε το 1924 από τον Αμερικανό καλλιτέχνη, μεταμορφώνει το γυμνό σώμα μιας γυναίκας σε βιολί προσθέτοντας σε σημεία της πλάτης της τις τρύπες f, που έχουν τα βιολιά.

Το πρωτότυπο διάσημο έργο του Man Ray, πουλήθηκε για 12,4 εκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας τις ήδη υψηλές αρχικές εκτιμήσεις. Πριν από την πώληση, αναμενόταν να φτάσει μεταξύ 5-7 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον οίκο Christie’s, ο οποίος πούλησε το έργο.

Ο Emmanuel Radnitzky, όπως ονομάζεται ο Ray, έζησε από το 1890 έως το 1976. Ήταν βασικό μέλος του Ντανταϊσμού και του Σουρεαλισμού. To «Le Violon d’Ingres», το πιο διάσημο έργο του, προσφέρθηκε από τη συλλογή των Rosalind Gersten Jacobs και Melvin Jacobs, συλλέκτες έργων τέχνης που είχαν δεσμούς με το κίνημα του σουρεαλισμού.

Ο Jacobs, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Saks Fifth Avenue, πέθανε το 1993 σε ηλικία 67 ετών. Η σύζυγός του Rosalind Gersten Jacobs, στέλεχος της Macy’s, πέθανε το 2019 σε ηλικία 94 ετών. Η κόρη του ζευγαριού, που ελέγχει την περιουσία τους , η Peggy Jacobs Bader, δήλωσε πριν από την πώληση ότι κάθε κομμάτι από τη συλλογή «έχει μια μοναδική και οικεία ιστορία πίσω του και αντανακλά το πνεύμα της σχέσης των γονιών της».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Christie’s (@christiesinc)

Το ζευγάρι από τη Νέα Υόρκη απέκτησε το κομμάτι από τον Ray το 1962. Θα πωλούνταν μαζί με άλλα έργα τέχνης, φωτογραφίες, κοσμήματα και αφίσες, από τη συλλογή έργων τέχνης τους.  Ο Darius Himes, επικεφαλής φωτογραφίας του οίκου δημοπρασιών Christie’s, χαρακτήρισε τη φωτογραφία «ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του 20ου αιώνα».

«Η απήχηση και η επιρροή της εικόνας, ταυτόχρονα ρομαντική, μυστηριώδης, αδίστακτη και παιχνιδιάρικη, έχει αιχμαλωτίσει τα μυαλά όλων για σχεδόν 100 χρόνια. Ως φωτογραφικό έργο, είναι πρωτοφανές στην αγορά» είπε χαρακτηριστικά. Στη δημοπρασία της Νέας Υόρκης προσφέρθηκαν κι άλλα γνωστά κομμάτια, όπως το Mars της Vija Celmins, το οποίο έφτασε τα 1,26 εκατομμύρια δολάρια.

Πριν από την πώληση του «Le Violon d’Ingres», το ρεκόρ για την ακριβότερη φωτογραφία που πουλήθηκε σε δημοπρασία, κατείχε το «Rhine II» του Andreas Gursky, το οποίο έφτασε τα 4,3 εκατομμύρια δολάρια το 2011.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

«Απέναντι ή Δίπλα»: Μία εντυπωσιακή έκθεση φωτογραφίας με επίκεντρο την λίμνη Κερκίνη

Andy Warhol: Ρεκόρ για τον εμβληματικό pop art πίνακα της Marilyn Monroe – Πωλείται σε δημοπρασία για $195 εκατ.

Takashi Murakami: Πουλάει ως NFTs τα χαρακτηριστικά λουλούδια του ο Ιάπωνας καλλιτέχνης