Πώς γίνεται άραγε και μερικές ταινίες, ενώ αξίζουν πολύ ως μήνυμα, ως αφήγηση και εικόνα, καταλήγουν να γίνονται μια λεπτομέρεια για λίγους, με την έννοια πως δεν τις ξέρουν παρά ελάχιστοι; Δεν θα το καταλάβουμε ποτέ, πλήρως. Γι’ αυτό και πάντα θα χαιρόμαστε όταν από το πουθενά ανακαλύπτουμε «διαμαντάκια» όπως το The Miseducation of Cameron Post (Η Διαπαιδαγώγηση της Κάμερον Ποστ). Προσβάσιμο σε όλους εμάς μέσω του Ertflix, αυτήν την εποχή.

Είναι ένα μελαγχολικό ταξίδι αυτό το φιλμ. Ενηλικίωσης, ανακάλυψης. Των πραγμάτων που μας αρέσουν, του τρόπου να τα διεκδικήσουμε. Συνιστά, επίσης, μια επώδυνη υπενθύμιση πως δεν είναι όλοι έτοιμοι να δεχτούν τα παιδιά, τους άλλους γενικότερα, όπως πραγματικά είναι. Ούτε κάνουν καν προσπάθεια να καταλάβουν.

Ταινιάρα που κανείς δεν την πήρε χαμπάρι: Στο Ertflix θα δεις ένα γκέι δράμα ισάξιο με το All of Us Strangers

Τι θα δεις στο Ertflix αν πατήσεις κλικ στο The Miseducation of Cameron Post

Η ιστορία του The Miseducation of Cameron Post, όπως τη βρίσκουμε στη σύνοψη του Ertflix, πάει ως εξής:

«Η Κάμερον Ποστ είναι, φαινομενικά, το πρότυπο της μαθήτριας λυκείου. Αλλά, όταν την πιάνουν στα πράσα με μία συμμαθήτριά της στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου τη βραδιά του σχολικού χορού, την στέλνουν σε ένα κέντρο επαναπροσδιορισμού & θεραπείας για έφηβους που «πάσχουν» από ερωτική έλξη για άτομα του ίδιου φύλου.

Στο κέντρο, η Κάμερον υπόκειται σε εξωπραγματική πειθαρχία, αμφίβολες μεθόδους «απo-ομοφυλοποίησης» και τραγούδια Χριστιανικής Ροκ. Όμως, αυτό το παράδοξο μέρος της προσφέρει, ταυτόχρονα, τη δυνατότητα να συμμετέχει σε μια γκέι κοινότητα. Για πρώτη φορά, η Κάμερον έρχεται σε επαφή με άτομα που της μοιάζουν και καταφέρνει να βρει τη δική της θέση ανάμεσα σε άλλους “απόβλητους”».

Δεν πάει καιρός που είδαμε στις κινηματογραφικές αίθουσες το All of us are Strangers. Μια συγκλονιστική δουλειά, την οποία εδώ στο Intronews, στην ανάλυση που κάναμε, χαρακτηρίσαμε ως «την αδικημένη της χρονιάς».

Το The Miseducation of Cameron Post είναι λίγο παλιότερο χρονικά (2018). Αλλά επί της ουσίας μιλάει για τα ίδια πράγματα με την ταινιάρα με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ. Απλώς (το κάνει) με άλλο τρόπο. Ο γκέι έρωτας είναι το κάδρο για να αναλυθούν οι ψυχολογικές επιπτώσεις της απόρριψης, του (αυτό)περιορισμού.

Ταινιάρα που κανείς δεν την πήρε χαμπάρι: Στο Ertflix θα δεις ένα γκέι δράμα ισάξιο με το All of Us Strangers

Ειλικρίνεια, τρυφερότητα και ευαισθησία

Το κοινό σημείο δηλαδή των δύο ταινιών αποτελεί αυτή η αδυναμία που έχουν πολλοί εκεί έξω να αποδεχτούν κάτι που θα έπρεπε θεωρητικά να είναι αυτονόητο, εξαιτίας μιας αρρωστημένης νοοτροπίας να ανακατεύονται και να θέλουν να ορίσουν τις ζωές των άλλων: Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Κι αντί αυτό να ιδωθεί ως πλούτος, ως θα έπρεπε, εκλαμβάνεται ως μειονέκτημα. Για κάποιους ξαναλέμε, ευτυχώς όχι για όλους.

Μπαίνοντας στο Ertflix μας δίνεται η δυνατότητα να δούμε μια ταινία που χειρίζεται με τρυφερότητα, ειλικρίνεια και ευαισθησία ένα δύσκολο, βαρύ θέμα. Υπάρχουν και νότες χιούμορ όταν χρειάζεται, έχει λυτρωτικό χαρακτήρα όταν αυτό συμβαίνει.

Ναι, θα θέλαμε κάτι περισσότερο από το The Miseducation of Cameron Post. Του λείπει η ένταση, το νεύρο. Επειδή επιλέγει συνειδητά αυτόν το δρόμο, δεν λέμε, αλλά και πάλι, χάνει κάπου σε αφηγηματικό ισχύ, γίνεται λίγο flat.

Αυτό δεν σημαίνει πως θα κάνεις λάθος αν μπεις στο Ertflix και του χαρίσεις το κλικ σου. Κάθε άλλο. Για 88 λεπτά είσαι εκεί, μέρος της ιστορίας, με πολλές σκέψεις να περνάνε από το μυαλό σου, και πολλά συναισθήματα να σε συνεπαίρνουν.