Οπαδοί, οπαδισμός. Κάθε είδους, για κάθε ευκαιρία. Τα social media έχουν γίνει το γήπεδο της ψηφιακής ζωής. Φτιάχνουμε ομάδες, βεβαιότητες, χωριζόμαστε σε «εμείς» και «άλλοι». Λες και είναι τόσο ανάγκη πάντα να υπάρχει άσπρο και μαύρο, λες και δεν υπάρχει το γκρι.

Συμβαίνει προφανώς και για ταινίες. Το μου άρεσε, δεν μου άρεσε μετατρέπεται σε μέγα ζήτημα. Συμβαίνει ακόμα και σε φιλμ που δεν περιμένεις. Όπως το Aftersun. Οι κριτικοί το λάτρεψαν, βροχή τα «αστεράκια». Από πλευράς κοινού πάλι, δεν ήταν τόσο ξεκάθαρο. Ίσα ίσα. Πολλοί ήταν αυτοί που αναρωτήθηκαν για ποιο λόγο έγινε τόσος ντόρος.

Ο Πολ Μεσκάλ είναι ο πιο σταρ αντιστάρ της εποχής

Πολ Μεσκάλ

Αν θέλετε τη γνώμη μας, το Aftersun της Σάρλοτ Γουέλς είναι συναίσθημα. Μπορεί μετά από λίγο καιρό να μη θυμάσαι ακριβώς την υπόθεση, αλλά θα θυμάσαι σίγουρα αυτό που ένιωσες όσο το έβλεπες. Είναι ένα ταξίδι στον κόσμο των αναμνήσεων, που δεν είναι απαραίτητο να έχεις ζήσει για να κατανοήσεις, για να βρεις κομμάτια από τον εαυτό σου.

Και σίγουρα, δεν θα ξεχάσεις εύκολα την ερμηνεία του Πολ Μεσκάλ. Ο μοναδικός τρόπος που υποδύεται τον αινιγματικό και αμήχανο πατέρα του χάρισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ α’ ανδρικού ρόλου. Στα 27 του χρόνια. Το ότι έχει ταλέντο είναι εμφανέστατο. Αυτό που μαθαίνεις σκαλίζοντας τη διαδρομή του είναι πως αυτό συνυπάρχει με ένα προσγειωμένο χαρακτήρα, ενισχυμένο με τις σωστές δόσεις αυτοπεποίθησης και αυτογνωσίας.

Όταν ήταν στη δραματική σχολή του είχαν πει πως δεν έχει τη στόφα γεννημένου πρωταγωνιστή. Δεν το πήρε κατάκαρδα, ούτε άφησε να τον πάρει από κάτω. Πήρε ρίσκα, βγήκε από τη ζώνη ασφαλείας του. Η επιτυχία του χτύπησε την πόρτα, αλλά περισσότερο αντιστάρ παραμένει. Τον τρομάζουν ακόμη ορισμένες εκδηλώσεις λατρείας των φαν, όπως τότε που μια γυναίκα του έπιασε τα οπίσθια την ώρα που πόζαρε δίπλα της για φωτογραφία. Πραγματικά σοκαρίστηκε.

Προτιμάει να καλύπτει το επικοινωνιακό μέρος της δουλειάς του κάνοντας τα απολύτως απαραίτητα. Δίνει συνεντεύξεις για να προωθήσει τις ταινίες του και μόνο, δεν χρησιμοποιεί καθόλου social media ούτε συμπεριφέρεται ως celebrity. Δεν είναι απλό πράγμα, πόσο μάλλον καθώς ήταν ζευγάρι με τη διάσημη Αμερικανίδα τραγουδίστρια Φίμπι Μπρίτζερς και κάποιες φήμες τον ήθελαν να είναι τώρα στο πλάι της Αντζελίνα Τζολί. Αν και μάλλον ο καπνός αυτός δεν είχε φωτιά. Απλώς η πάλαι ποτέ κυρία Μπραντ Πιτ προστέθηκε στη λίστα όσων έχουν σαγηνευτεί από το ερμηνευτικό του ταλέντο και τον συνάντησε από κοντά σε ένα καφέ.

Οι βάσεις που είχε από την οικογένεια, η τέχνη ως διαδρομή

Πολ Μεσκάλ

Μάλλον μιλάνε οι βάσεις όσων έμαθε από μικρός. Η μητέρα του αστυνομικός, ο πατέρας του δάσκαλος, οι δυο τους δίδαξαν τον Πολ και τα δύο μικρότερα αδέλφια του την αξία της ταπεινότητας, πως η ευτυχία βρίσκεται στα απλά πράγματα. Όπως το αγαπημένο του γαελικό ποδόσφαιρο (παραδοσιακό ιρλανδικό παιχνίδι με μπάλα) – ήταν πολύ καλός μάλιστα μέχρι που σταμάτησε αναγκαστικά μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό, έσπασε το σαγόνι του.

Ο Μεσκάλ ασκεί γοητεία με έναν εντελώς σιωπηλό τρόπο. Αποφασιστικός, δίνεται με όλο του το είναι σε αυτό που κάνει και προσπαθεί πάντα να είναι η καλύτερη version του εαυτού του. Όπως στη σειρά Normal People (2020), μέσω της οποίας τον γνωρίσαμε. Μέχρι στιγμής απέφυγε τα blockbuster, τους mainstream ρόλους. Προτιμούσε τις πιο ήρεμες ταινίες, όπως τη «Χαμένη Κόρη» της Μάγκι Γκίλενχαλ, στην οποία ενσαρκώνει έναν γοητευτικό μπάρμαν και η οποία παρεμπιπτόντως γυρίστηκε στην Ελλάδα (Σπέτσες).

Η συνέχεια πάντως για τον Ιρλανδό ηθοποιό θα έχει θόρυβο. Αναπόφευτκα. Πάρει δεν πάρει το Όσκαρ. Η πορεία έχει χαραχτεί ξεκάθαρα. Συμμετέχει ενεργά σε 7 επερχόμενες κινηματογραφικές παραγωγές. Ξεχωρίζουν το «Merrily We Roll Along» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ («Before Sunrise»), το «The History of Sound» του Όλιβερ Χερμάνους («Living»), το «A Spy by Nature» του Κέβιν ΜακΝτόναλντ («The Last King of Scotland») και το «Foe» του Γκάρθ Ντέιβις («Lion»). Με διαφορά όμως η πιο πολυαναμενόμενη δουλειά του είναι το sequel της θρυλικής ταινίας «Ο Μονομάχος» του Ρίντλεϊ Σκοτ, στην οποία θα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Μεσκάλ, αν δεν το γνωρίζετε, λέγεται κι ένα αποσταγμένο αλκοολούχο ποτό, το οποίο φτιάχνεται από αγαύη. Ξέρετε σίγουρα το πιο διάσημο είδος του, είναι η τεκίλα. Δεν έχει σχέση το επώνυμο του Πολ με αυτήν την ιστορία. Αλλά γίνεται ως και ταύτιση, αν σκεφτούμε τη μεθυστική αύρα που αναδύουν οι ρόλοι του…