Η πιο πρόσφατη επιτυχία της Sony, η ταινία «Uncharted» με πρωταγωνιστή τον Tom Holland απαγορεύτηκε στο Βιετνάμ. Η ταινία με τους Mark Walhberg και Antonio Banderas επρόκειτο να βγει στους κινηματογράφους του Βιετνάμ στις 18 Μαρτίου. Πριν από αυτό το Σαββατοκύριακο, η ταινία είχε εισπράξεις 278 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Box Office Mojo.

Ο λόγος που δεν θα παιχτεί στο Βιετνάμ, είναι γιατί στην ταινία απεικονίζονται οι αμφισβητούμενες εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας στη Νοτιοανατολική Ασία. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Βιετνάμ ανακοίνωσαν την απαγόρευση. «Η ταινία απαγορεύτηκε να διανεμηθεί αφού την παρακολουθήσαμε και διαπιστώσαμε ότι περιείχε μια παράνομη εικόνα της περίφημης ”γραμμής των εννέα παυλών”», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων του Βιετνάμ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η αμφισβητούμενη ζώνη προκαλεί προβλήματα στις δυτικές εταιρείες. Το 2018, στην κωμωδία «Crazy Rich Asians» αφαιρέθηκε στο Βιετνάμ μια σκηνή με μια τσάντα σχεδιαστή με τον παγκόσμιο χάρτη, όπου φαινόταν να δείχνει την αμφισβητούμενη περιοχή υπό τον έλεγχο του Πεκίνου.

Τον έλεγχο του Βιετνάμ δεν πέρασε και η ταινία κινουμένων σχεδίων της DreamWorks, η «Abominable». Αποσύρθηκε από τους κινηματογράφους δέκα ημέρες μετά την κυκλοφορία της, αφού οι θεατές παρατήρησαν έναν χάρτη με με τις περιοχές. Επιβλήθηκε πρόστιμο στον τοπικό διανομέα CGV. Ακόμα οι σειρές Put Your Head On My Shoulder και Madam Secretary αφαίρεσαν σκηνές με τον χάρτη.

Ποια είναι η «γραμμή εννέα παυλών» που εμφανίζεται στο Uncharted

Η «γραμμή εννέα παυλών» έχει να κάνει με τους ισχυρισμούς της Κίνας, ότι κατέχει το μεγαλύτερο μέρος της Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Η περιοχή περιλαμβάνει μερικές από τις πιο πολυσύχναστες ναυτιλιακές γραμμές στον κόσμο, καθώς κι ενεργειακούς πόρους. Εκτείνεται σε εδάφη που διεκδικούν επίσης η Ταϊβάν, το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Ινδονησία και η Μαλαισία, συμπεριλαμβανομένων των νησιών Paracel και Spratley.

Το 2016 ένα διαιτητικό δικαστήριο που δημιουργήθηκε σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αξίωση των ιστορικών δικαιωμάτων της Κίνας για τις θαλάσσιες περιοχές εντός της γραμμής εννέα παύλων, δεν έχει νόμιμη βάση. Παρόλα αυτά η Κίνα αγνόησε την απόφαση του δικαστηρίου και ανέπτυξε κοραλλιογενείς υφάλους και νησίδες σε νησιά, στα οποία μπορεί να εγκαταστήσει μέχρι και οπλικά συστήματα.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Jane Campion: Κέρδισε το βραβείο του Σωματείου Σκηνοθετών – H τρίτη γυναίκα που το καταφέρνει

Οι ταινίες που θα δούμε στους κινηματογράφους από την Πέμπτη 10 Μαρτίου

The Batman: Το HBO Max βάζει μπρος για spin-off σειρά με τον Penguin του Colin Farell