Τα ρεκόρ θερμοκρασίας κάλυψαν όλη τη Νοτιοανατολική Ασία το Σαββατοκύριακο, καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει κύμα καύσωνα εδώ και μια εβδομάδα. Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν στο Βιετνάμ, το Λάος και την πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, όπου η ζέστη έχει επιδεινωθεί από μια έντονη αιθαλομίχλη, η οποία έχει προκαλέσει αύξηση των επιπέδων ρύπανσης.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι τα κύματα καύσωνα πρόκειται να επιδεινωθούν, καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης που προκαλείται από τον άνθρωπο, επιταχύνονται.

Στο Βιετνάμ οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 44,2 βαθμούς Κελσίου (περίπου 111,6 Φαρενάιτ) το Σάββατο, στη βόρεια συνοικία Tuong Duong –πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα, σύμφωνα με τον ιστορικό καιρού Maximiliano Herrera.

Στο γειτονικό Λάος, η πόλη Λουάνγκ Πραμπάνγκ έφτασε τους 43,5 βαθμούς Κελσίου (110,3 Φαρενάιτ) το Σάββατο, καταρρίπτοντας το εθνικό ρεκόρ των 42,7 βαθμών Κελσίου (108,9 Φαρενάιτ) που σημειώθηκε μόλις τον περασμένο μήνα, συμπλήρωσε ο Herrera.

Η πρωτεύουσα του Λάος Βιεντιάν έσπασε επίσης το ρεκόρ όλων των εποχών αυτό το Σαββατοκύριακο, με θερμοκρασία 42,5 βαθμών Κελσίου (108,5 Φαρενάιτ).

Εν τω μεταξύ, στην Ταϊλάνδη το Σάββατο σημειώθηκε η θερμότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ στην Μπανγκόκ –41 βαθμοί Κελσίου (105,8 Φαρενάιτ).

Η πρωτεύουσα συγκαταλέγεται στις περιοχές της Ταϊλάνδης που έχουν καταγράψει υψηλές θερμοκρασίες, ενώ στα μέσα Απριλίου η βορειοδυτική πόλη Τακ κατέκτησε την κορυφή της λίστας σημειώνοντας 45 βαθμούς Κελσίου (113 Φαρενάιτ), σύμφωνα με τον Herrera και τα δεδομένα από το Μετεωρολογικό Τμήμα της Ταϊλάνδης.

Τον περασμένο μήνα, ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Prayut Chan-o-cha εξέφρασε την ανησυχία του για «επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες σε διάφορα μέρη της Ταϊλάνδης».

Αυτά είναι τα μέρη που το θερμόμετρο θα χτυπήσει κόκκινο

Ο Απρίλιος και ο Μάιος είναι συνήθως οι πιο ζεστοί μήνες του έτους για τη Νότια και τη Νοτιοανατολική Ασία, καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται πριν οι ετήσιες βροχές των μουσώνων φέρουν κάποια ανακούφιση.

Οι θερμοκρασίες σε ολόκληρη την περιοχή αναμένεται να επιστρέψουν πιο κοντά στο μέσο όρο τις επόμενες ημέρες, αλλά τα πρωτοφανή φαινόμενα καύσωνα γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα καθώς εντείνεται η κλιματική κρίση.

Μια μελέτη του 2022 προσδιόρισε ότι επικίνδυνα κύματα καύσωνα, σε θερμοκρασίες 39,4 βαθμών Κελσίου (103 βαθμούς Φαρενάιτ) και άνω, θα συμβαίνουν από τρεις έως δέκα φορές συχνότερα μέχρι το τέλος του αιώνα.

Στις τροπικές περιοχές, που καλύπτουν μεγάλο μέρος της Ασίας, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ημέρες «εξαιρετικά επικίνδυνης ζέστης» –ορίζεται στους 51 βαθμοί Κελσίου (124 Φαρενάιτ)– ενδέχεται να διπλασιαστούν, θέτοντας σε κίνδυνο τον πληθυσμό των επηρεαζόμενων χωρών.

«Εξ ορισμού, δεν ξέρουμε τι θα μπορούσε να συμβεί εάν μεγάλοι πληθυσμοί εκτεθούν σε άνευ προηγουμένου στρες ζέστης και υγρασίας», δήλωσε στο CNN ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Lucas Vargas Zeppetello από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, «αλλά τα κύματα καύσωνα τις τελευταίες δεκαετίες ήταν εξαιρετικά θανατηφόρα και υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας για το μέλλον», συμπλήρωσε.