Η Ru Ling λατρεύει να περνάει χρόνο σε skywells. Για αυτήν, αυτές οι αυλές των παλιών κινεζικών σπιτιών είναι το τέλειο μέρος για να βρεθείτε σε μια ζεστή και υγρή μέρα.

«Είναι ευάερα, δροσερά και καλοσκιασμένα», λέει η 40χρονη Ru.

Από το 2014 έως το 2021, η Ru ζούσε σε ένα σπίτι με ξύλινο σκελετό ηλικίας αιώνων στο χωριό Guanlu στην επαρχία Anhui της ανατολικής Κίνας. Μετακόμισε εκεί για μια αλλαγή ζωής αφού έζησε και εργάστηκε σε κλιματιζόμενα κτίρια για πολλά χρόνια.

«Η φυσική δροσερή αίσθηση του σπιτιού μου το καλοκαίρι ήταν τόσο αναζωογονητική και ένα σπάνιο εύρημα για τον σύγχρονο κόσμο», λέει. «Έδωσε επίσης στο σπίτι μια ήρεμη και ζεν ατμόσφαιρα».

Η Ru λέει ότι τα skywells του σπιτιού βοήθησαν στη δημιουργία αυτής της ψύξης. Και δεν είναι η μόνη που εκθειάζει τα οφέλη των skywells σε ζεστό καιρό. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι θερμοκρασίες σε ανάλογους ουρανοξύστες στη νότια Κίνα είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις εξωτερικές – έως και 4,3 βαθμούς Κελσίου.

Στη σημερινή ταχέως αστικοποιούμενη Κίνα, όλο και λιγότεροι άνθρωποι ζουν σε κατοικίες σε ουρανοξύστη. Τα κλιματιζόμενα διαμερίσματα σε πολυώροφα κτίρια και οι πύργοι είναι οι κύριες μορφές κατοικιών πλέον.

Πώς επέστρεψαν οι Κινέζοι στα skywells;

Η αναβίωση του ενδιαφέροντος για την παραδοσιακή κινεζική αρχιτεκτονική οδηγεί ορισμένα από τα ιστορικά κτίρια με ουρανοξύστη να ανακαινιστούν για τη σύγχρονη εποχή.

Εν τω μεταξύ, καθώς μια κυβερνητική ώθηση έχει κάνει τις καινοτομίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα στον οικοδομικό τομέα τάση στη χώρα, ορισμένοι αρχιτέκτονες αντλούν έμπνευση από ουρανοξύστες και άλλα παραδοσιακά κινεζικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά για να διατηρήσουν τα νέα κτίρια πιο δροσερά.

Τα skywells ή «tian jing» (天井) στα Mandarin, είναι ένα τυπικό χαρακτηριστικό ενός παραδοσιακού σπιτιού στη νότια και ανατολική Κίνα. Διαφορετικό από μια βόρεια κινεζική αυλή, ή “yuan zi” (院子), ένα skywell είναι μικρότερο και λιγότερο εκτεθειμένο στο εξωτερικό περιβάλλον.

Συνήθως παρατηρούνται σε σπίτια που χρονολογούνται στις δυναστείες Μινγκ (1368-1644) και Τσινγκ (1644-1911), οι οποίες σχεδιάστηκαν για να στεγάσουν διαφορετικές γενιές συγγενών, σύμφωνα με μια εργασία του 2010 που δημοσιεύτηκε από το Journal of Nanchang University στην Κίνα.

Skywells Κίνα δροσιά σπίτια

Αν και το μέγεθος και ο σχεδιασμός ενός ουρανού διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, είναι σχεδόν πάντα ορθογώνιο και βρίσκεται στον πυρήνα ενός σπιτιού. Περικλείεται είτε από δωμάτια σε τέσσερις πλευρές είτε από τρεις πλευρές συν έναν τοίχο. Ορισμένα μεγάλα σπίτια έχουν περισσότερα από ένα φρεάτια.

Είναι σχετικά κοινά σε ιστορικές κατοικίες σε μεγάλες περιοχές της νότιας και ανατολικής Κίνας, όπως το Sichuan, το Jiangsu, το Anhui και το Jiangxi. Μερικά από τα καλύτερα διατηρημένα βρίσκονται στο Huizhou (徽州), μια ιστορική περιοχή που απλώνεται ανάμεσα στο σύγχρονο Anhui και το Jiangxi.

H λειτουργία των Skywells

Τα Skywells σχεδιάστηκαν για να ψύχουν κτίρια σε μια εποχή πολύ πριν από την ύπαρξη του κλιματισμού. Όταν φυσάει άνεμος πάνω από ένα σπίτι στο skywell, μπορεί να εισέλθει στον εσωτερικό χώρο από το άνοιγμα.

Επειδή ο εξωτερικός αέρας είναι συχνά πιο δροσερός από τον εσωτερικό, το εισερχόμενο αεράκι ταξιδεύει στους τοίχους σe χαμηλότερες ορόφους και δημιουργεί ροές αέρα αντικαθιστώντας τον θερμότερο εσωτερικό αέρα, ο οποίος ανεβαίνει και φεύγει από το άνοιγμα.

Ο Yu Youhong, 55 ετών, έχει περάσει περισσότερα από 30 χρόνια ανακαινίζοντας σπίτια skywells στην κομητεία Wuyuan της επαρχίας Jiangxi, ένα μέρος της παλιάς περιοχής Huizhou. Ως κληρονόμος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που αναγνωρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Κίνας, έχει αποκτήσει πληθώρα γνώσεων σχετικά με τα skywells.

Ο κύριος σκοπός είναι να επιτρέπει στο φως, να βελτιώνει τον αερισμό και να συλλέγει το νερό της βροχής. Στη Huizhou, ένα skywell είναι μικρό αλλά ψηλό και τα δωμάτια γύρω του μπορούν να εμποδίσουν το φως του ήλιου τις ζεστές μέρες, επιτρέποντας στο κάτω μέρος του να παραμείνει δροσερό, προσθέτει.

Skywells

Εν τω μεταξύ, ο ζεστός αέρας μέσα στο σπίτι μπορεί να ανέβει και να διαφύγει από το άνοιγμα πάνω από το ουρανοξύστη, το οποίο «λειτουργεί ακριβώς σαν καμινάδα».

«Το ισόγειο των παλαιών σπιτιών στη Huizhou έχει συνήθως πολύ ψηλά ταβάνια και έχει όψη απευθείας προς το ουρανοξύστη, κάτι που είναι καλό για αερισμό», λέει ο Yu. «Ορισμένες πλούσιες οικογένειες είχαν δύο ή και τρεις ουρανοξύστες, κάτι που τους επέτρεπε να έχουν ακόμα καλύτερο αερισμό».

Αν και τα κτίρια skywell υπάρχουν στην Κίνα για εκατοντάδες χρόνια, τον τελευταίο καιρό έχουν συχνά ξεχαστεί από ανθρώπους που προτιμούν τις σύγχρονες εγκαταστάσεις. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ωστόσο, λόγω της αναβίωσης της παραδοσιακής κινεζικής αρχιτεκτονικής, μέρος μιας ευρύτερης αναζωπύρωσης του παραδοσιακού κινεζικού πολιτισμού, τα skywells επιστρέφουν.

Ένα από τα σπίτια skywell που ανακαινίστηκε από τον Yu βρίσκεται στο χωριό Yan, στην κομητεία Wuyuan. Το κάποτε ερειπωμένο σπίτι 300 ετών αγοράστηκε από τον Edward Gawne, πρώην διευθυντή μάρκετινγκ από το Ηνωμένο Βασίλειο, και την Κινέζα σύζυγό του, Liao Minxin, το 2015. Το ζευγάρι μετέτρεψε το τριώροφο σπίτι σε ένα boutique ξενοδοχείο 14 δωματίων με τη βοήθεια του Yu.

Παρόλο που οι Gawne και Liao διέθεταν κλιματισμό σε όλα τα δωμάτιά τους, διατήρησαν τους κοινόχρηστους χώρους γύρω από τα ουρανοξύστη στην αρχική τους κατάσταση: ασφράγιστους και με φυσική ροή αέρα. Ο Gawne λέει ότι ακόμη και χωρίς κλιματισμό, οι περιοχές των skywells είναι πολύ άνετες το καλοκαίρι. «Όλοι σημειώνουν όταν μπαίνουν στο σπίτι πόσο φυσικά δροσερό είναι».

Ο Yu λέει ότι αναμένει τα skywells, ως αρχιτεκτονικό χαρακτηριστικό, να είναι «ολοένα και πιο δημοφιλή» στις νεότερες γενιές λόγω των λειτουργιών αερισμού και φωτισμού τους, ειδικά καθώς η βιωσιμότητα γίνεται σημαντικό στοιχείο για τα νέα κτίρια.

To φαινόμενο της καμινάδας

Ακόμη και όταν δεν υπάρχει φυσικός άνεμος, η κυκλοφορία του αέρα εξακολουθεί να πραγματοποιείται μέσα σε ένα σπίτι ουρανού λόγω του «φαινόμενου καμινάδας».

Η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της κορυφής και του κάτω μέρους του ουρανού σημαίνει ότι ο θερμός αέρας μέσα στο φρεάτιο ουρανού ανεβαίνει, αντλώντας ψυχρότερο αέρα από τα δωμάτια προς το κάτω μέρος του φρεατίου.

Τα παραδοσιακά σπίτια με ουρανοξύστη νοτιότερα στο Lingnan (岭南), μια ιστορική περιοχή που αποτελείται από τις σύγχρονες κινεζικές επαρχίες Guangxi, Guangdong και Hainan και αυτό που είναι σήμερα βόρειο και κεντρικό Βιετνάμ, έχουν μεγαλύτερη ανάγκη το φαινόμενο αυτό λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας και πιο ζεστά καλοκαίρια.

Skywells Κίνα μέθοδος

Ως χώρος μετάβασης μεταξύ της εσωτερικής ζωής και του εξωτερικού περιβάλλοντος, ένα skywell λειτουργεί ως αποτελεσματικό ρυθμιστικό θερμότητας για την προστασία των κατοίκων από τον εξωτερικό ζεστό αέρα.

Αλλά το μεγαλύτερο μέρος του φαινομένου ψύξης των Skywells έρχεται στην πραγματικότητα όταν υπάρχουν υδάτινα σώματα στο περίβλημα.

Το εξατμισμένο νερό ψύχει τον ζεστό αέρα, μια διαδικασία γνωστή ως ψύξη με εξάτμιση που αντανακλάται καλά στα ουρανοξύσματα Huizhou. Στο παρελθόν, οι οικογένειες Huizhou μάζευαν το νερό της βροχής στα φρεάτια τους, επειδή πίστευαν ότι μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να προστατεύσει και να ενισχύσει τον πλούτο τους.

Επομένως, τα Skywells εδώ έχουν κανάλια γύρω τους για την αποστράγγιση του νερού της βροχής που προέρχεται από τις στέγες. Σύμφωνα με τον Yu, ορισμένες πλούσιες οικογένειες είχαν ένα σύστημα αποχέτευσης σκαμμένο κάτω από το φρεάτιο για να διασφαλιστεί ότι το νερό της βροχής θα έφευγε από το σπίτι μόνο αφού έκανε τον περίπλου της μπροστινής αίθουσας κάτω από το έδαφος.

Οι ουρανοξύστες Huizhou έχουν επίσης μια μεγάλη πέτρινη δεξαμενή στη μέση για να συγκρατεί νερό για καθημερινή χρήση και να σβήνει τις φωτιές.

Μια μελέτη του 2021 σε κατοικίες ουρανοξύστη σε δύο παραδοσιακά χωριά Huizhou διαπίστωσε ότι η ψύξη με εξάτμιση ήταν πιθανότατα ο κύριος λόγος που οι μέσες θερμοκρασίες μέσα στα ουρανοξύσματα ήταν 2,6-4,3 C χαμηλότερες από τις μέσες εξωτερικές θερμοκρασίες.

H κυβέρνηση προωθεί τα Skywells

Σήμερα, οι κυβερνητικές οδηγίες αρχίζουν να διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην επιστροφή των ουρανοξυστών σε σύγχρονα κτίρια. Από το 2013, η κεντρική κυβέρνηση της Κίνας πιέζει για πράσινα κτίρια που εξοικονομούν πόρους και εκπέμπουν λιγότερη ρύπανση σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής τους.

Μια κυβερνητική οδηγία του 2019 απαιτούσε το 70% των κτιρίων που ολοκληρώθηκαν το 2022 να πληρούν τα «πράσινα» πρότυπα, τα οποία περιλαμβάνουν μια σειρά από συγκεκριμένα κριτήρια, όπως πόσο καλή είναι η μόνωση ενός κτιρίου και πόσο φιλικά προς το περιβάλλον είναι τα δομικά υλικά.

Οι αρχιτέκτονες εξετάζουν τώρα τις αρχές πίσω από τα skywells ενώ σχεδιάζουν νέα κτίρια για εξοικονόμηση ενέργειας. Ένα παράδειγμα είναι το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Τεχνολογίας Βαρέων Οχημάτων στην πόλη Τζινάν της ανατολικής Κίνας.

Ο πύργος 18 ορόφων με γυάλινους τοίχους, που ολοκληρώθηκε πέρυσι, έχει ένα τεράστιο εσωτερικό ουρανοξύστη στη μέση, το οποίο εκτείνεται από τον πέμπτο έως τον τελευταίο όροφο. Οι ανελκυστήρες, οι τουαλέτες και οι αίθουσες συσκέψεων βρίσκονται όλα γύρω από αυτό το φρεάτιο, γεγονός που βοηθά στη βελτίωση του φωτισμού και του αερισμού του κέντρου και μειώνει τη συνολική κατανάλωση ενέργειας, λένε οι αρχιτέκτονες του Ομίλου CCDI με έδρα τη Σαγκάη.

Στην κομητεία Jixi στο Xuancheng, ένα τμήμα της ιστορικής Huizhou, ο χώρος του πρώην δημαρχείου ανακαινίστηκε το 2013 για να γίνει μουσείο. Το συγκρότημα αποτίει φόρο τιμής στο περιβάλλον του με αρχιτεκτονικές σε στιλ Huizhou, έχοντας πολλά φρεάτια ουρανού, τα οποία φέρνουν ροή αέρα στο εσωτερικό και βοηθούν στη διατήρηση πολλών αρχαίων δέντρων στην τοποθεσία.

Ορισμένοι ουρανοξύστες χρησιμοποιούν την αρχή εξαερισμού των ουρανοξύστη για να βελτιώσουν τις ροές αέρα χωρίς να χτίζουν μια αυλή λόγω πρακτικότητας.

Ο 68ώροφος πύργος Dongguan TBA στην επαρχία Guangdong, για παράδειγμα, φέρνει φυσικές ροές αέρα σε κάθε όροφο με εσωτερικούς «ανεμοσωλήνες» που λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο με τους ουρανοξύστες.

Ο γενικός διευθυντής του πύργου είπε σε τοπική εφημερίδα ότι ο στόχος είναι να διατηρηθεί η θερμοκρασία του κτιρίου άνετη την άνοιξη και το φθινόπωρο, χρησιμοποιώντας μόνο φυσικό αερισμό.

Skywells μέθοδος για δροσιά

Η αρχαία «πράσινη σοφία» όπως τα skywells συνεχίζει να εμπνέει τον σημερινό προσαρμοστικό σχεδιασμό για το κλίμα και τις καινοτομίες στην παθητική ψύξη, σύμφωνα με τον Wang Zhengfeng, μεταδιδακτορικό ερευνητή περιβαλλοντικών ανθρωπιστικών επιστημών στο Ινστιτούτο Περιοχικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Leiden στην Ολλανδία, ο οποίος προηγουμένως είχε εκπαιδευτεί ως αρχιτέκτονας.

Η παθητική ψύξη είναι μια μέθοδος που ενσωματώνει σχεδιασμό και τεχνολογία για την ψύξη ενός κτιρίου χωρίς τη χρήση ενέργειας.

Οι προκλήσεις του εγχειρήματος

Ωστόσο, ο Wang επισημαίνει ορισμένες προκλήσεις για την εισαγωγή των skywells σε μοντέρνα σχέδια. Οι μηχανισμοί των αυλών που διευκολύνουν τον φυσικό φωτισμό, τον αερισμό και τη συλλογή βροχής είναι γνωστοί, αλλά η εφαρμογή αυτών των αρχών πρέπει να είναι συγκεκριμένη για τον κάθε χώρο, λέει.

Επειδή οι παραδοσιακοί ουρανοξύστες είχαν διαφορετικά σχήματα, μεγέθη και χαρακτηριστικά, τα οποία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό τους περιβάλλον – για παράδειγμα, πόσο ηλιακό φως ή βροχοπτώσεις υπήρχε στην περιοχή – η προσθήκη ουρανοξύστη σε σύγχρονα κτίρια απαιτεί από τους σχεδιαστές να είναι ευαίσθητοι στο πλαίσιο και την κατάσταση του έργου τους , καθιστώντας δύσκολη την εφαρμογή τους ως καθολική λύση, εξηγεί ο ίδιος.

«Εν τω μεταξύ, ο τεχνητός φωτισμός, ο κλιματισμός και η παροχή νερού έχουν γίνει τόσο εύκολα διαθέσιμα που εξαρτόμαστε από αυτά χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη το περιβαλλοντικό κόστος», προσθέτει. «Δεν θα είναι εύκολο να είμαστε βιώσιμοι μαθαίνοντας από το παρελθόν χωρίς να αναλογιστούμε τις τρέχουσες συμπεριφορές μας».

Όταν ρωτήθηκε γιατί τα skywells έχουν τραβήξει την προσοχή των σύγχρονων Κινέζων, ο Wang λέει ότι η αυλή είναι επίσης σχεδιασμένη για να χρησιμεύει ως χώρος συγκέντρωσης για οικογένειες ή κοινότητες και έχει τελετουργικές έννοιες.

«Ίσως οι αλλαγές στον τρόπο ζωής θα μπορούσαν επίσης να πυροδοτήσουν τη λαϊκή νοσταλγία μεταξύ των ανθρώπων που ζουν σε δάση από σκυρόδεμα και γυαλί».

* Πηγή: BBC