Στις προθήκες τους τα μουσεία κρύβονται μερικά από τα μεγαλύτερα ανθρώπινα δημιουργήματα.

Εκθέματα που έχουν «σφραγίσει» με την αρτιότητά τους το χώρο της γλυπτικής, της ζωγραφικής ή της αρχιτεκτονικής, στο διάβα των αιώνων. Αριστουργήματα που κατάφεραν να αποτυπώσουν όχι μόνο την καλλιτεχνική έκφραση του δημιουργού τους αλλά ταυτόχρονα να δώσουν πνοή σε μία ολόκληρη εποχή.

Τα Μουσεία λοιπόν αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας κάθε χώρας. Πρόκειται για ένα μέρος που επισκέπτονται οι τουρίστες, ώστε να έρθουν πιο κοντά στην χώρα που επισκέπτονται. Ποια, όμως, είναι τα δέκα μουσεία που πρόκειται να ανοίξουν το 2024;

Μουσείο Σαίξπηρ, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο 

μουσεία

Το Μουσείο του Σαίξπηρ πρόκειται να ανοίξει μέσα στα αρχαιολογικά ερείπια του Curtain Playhouse την άνοιξη του 2024. Οι επισκέπτες θα μαθαίνουν τη σημασία του χώρου και θα γνωρίζουν ευρήματα, συμπεριλαμβανομένης μιας σφυρίχτρας σε σχήμα πουλιού που πιθανόν να τη χρησιμοποιούσαν για ηχητικά εφέ, «κουμπαράδες» πήλινοι – οι οποίοι έπρεπε να θρυμματιστούν για να αφαιρεθούν οι εισπράξεις από τα ταμεία της ημέρας – καθώς και κουμπιά, καρφίτσες, νομίσματα και καρύδια πιθανώς από τα «σνακς» που έτρωγαν οι θεατές. Οι επισκέπτες θα κοιτάξουν ψηλά τα θεμέλια της σκηνής και τη στρωμένη με χαλίκια αυλή όπου οι θορυβώδεις θεατές πλήρωναν έξι πένες για να σταθούν και να δουν την παράσταση.

www.thestageshoreditch.com

Photo: Perkins Will

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Κλίβελαντ, Οχάιο, ΗΠΑ 

μουσεία

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Κλίβελαντ είναι ένα μουσείο φυσικής ιστορίας που βρίσκεται περίπου πέντε μίλια ανατολικά του κέντρου του Κλίβελαντ του Οχάιο στο University Circle, μια συγκέντρωση 550 στρεμμάτων από εκπαιδευτικά, πολιτιστικά και ιατρικά ιδρύματα.

Το νέο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Κλίβελαντ είναι μια απόδειξη της αρχιτεκτονικής καινοτομίας, που ενσωματώνεται άψογα στο αστικό τοπίο, ενώ παράλληλα ενσαρκώνει το πνεύμα της επιστημονικής περιέργειας. Με τον βιώσιμο σχεδιασμό του, το μουσείο δεν χρησιμεύει μόνο ως χώρος για πνευματική εξερεύνηση, αλλά αντανακλά επίσης τη δέσμευση για περιβαλλοντική διαχείριση.

Τα φιλικά προς το περιβάλλον χαρακτηριστικά του κτιρίου, όπως οι πράσινες στέγες και τα ενεργειακά αποδοτικά συστήματα, ευθυγραμμίζονται με την αποστολή του μουσείου να εμπνεύσει ένα αίσθημα ευθύνης για τον πλανήτη.  

To νέο μουσείο αναμένεται να ανοίξει στις 8 Απριλίου 2024. 

www.cmnh.org

Photo: DLR Group

Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, Γκίζα, Αίγυπτος 

μουσεία

Το Αιγυπτιακό Μουσείο (GEM – Grand Egyptian Museum) το οποίο πήρε μια 20ετία για να κατασκευαστεί και στοίχισε πέραν του $1 δισ. είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό. Ένα μουσείο, ανάλογο της αίγλης των θησαυρών που φιλοξενεί, καθώς σε αυτό  έχει  μεταφερθεί και ένα μεγάλο μέρος των εκθεμάτων από το Αρχαιολογικό Μουσείο Καϊρου, όπως η χρυσή μούμια του Τουταγχαμών  και  για πρώτη φορά, όλη η συλλογή του θησαυρού του θρυλικού Βασιλιά θα εκτεθεί στο κοινό. Δύο εκθεσιακές αίθουσες, είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένες στον πιο διάσημο φαραώ της Αιγύπτου και εκτίθενται, για πρώτη φορά, σχεδόν περισσότερα από 5.000 αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στον τάφο του.

Πρόκειται για ένα εκπληκτικό αρχιτεκτονικό κατασκεύασμα, που συνδυάζει άψογα τη νεωτερικότητα με τον σεβασμό για το αρχαίο παρελθόν της περιοχής. Ο σχεδιασμός, μια αρμονική ενσωμάτωση γυαλιού και ασβεστόλιθου, αποτίει φόρο τιμής στη διαχρονική αισθητική της φαραωνικής αρχιτεκτονικής.

grandegyptianmuseum.org 

Photo: Grand Egyptian Museum

Παγκόσμιο Μουσείο Οίνου, Πεκίνο, Κίνα 

μουσεία

Ένα τεράστιο μουσείο, το οποίο θα βρίσκεται στην καρδιά ενός χωριού αποκλειστικά αφιερωμένου σε όλα τα οινολογικά δρώμενα, πρόκειται να ανοίξει φέτος.

Βρισκόμενο στην περιοχή Fangshan, περίπου 40χλμ. από την Απαγορευμένη Πόλη, το μουσείο του Πεκίνου θα αποτελέσει το επίκεντρο ενός ευρύτερου σχεδίου για τη δημιουργία ενός «διεθνούς χωριού κρασιών». ένα είδος θεματικού πάρκου κρασιού που θα περιλαμβάνει βιολογικούς αμπελώνες, ένα Σπα, ξενοδοχείο και εστιατόρια. Τα κτίρια του Μουσείου έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να θυμίζουν με το χωριό St-Emilion στη Δεξιά Όχθη του Μπορντό και η δομή θα περιβάλλεται από αμπελώνες. «Ελπίζουμε ότι το μουσείο του Πεκίνου θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του κρασιού στην Κίνα», δήλωσε το Ίδρυμα Πολιτισμού και Κουλτούρας του Κρασιού, το οποίο είναι ο οργανισμός που βρίσκεται πίσω από το Cité du Vin του Μπορντό.

Ο χώρος αποτελεί ένα σύγχρονο αριστούργημα, συνδυάζοντας τη σύγχρονη αρχιτεκτονική αισθητική με τη διαχρονική γοητεία της αμπελουργίας. Το εξωτερικό, μια κομψή συγχώνευση γυαλιού και χάλυβα, προσκαλεί τους επισκέπτες σε έναν κόσμο όπου η παράδοση και η καινοτομία συνυπάρχουν αρμονικά.

Photo: Architecture Studio

Studio Museum Harlem, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ 

μουσεία

Το Μουσείο στούντιο στο Χάρλεμ είναι ένα αμερικανικό μουσείο τέχνης αφιερωμένο στο έργο καλλιτεχνών αφρικανικής καταγωγής.

Το εμβληματικό αυτό μουσείο, που πρόκειται να αποκαλύψει τη δυναμική του εξέλιξη το 2024, συνεχίζει να επαναπροσδιορίζεται, αντανακλώντας την πλούσια ποικιλομορφία και δημιουργικότητα του Χάρλεμ, ενώ παράλληλα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στον ευρύτερο διάλογο της σύγχρονης τέχνης. 

www.studiomuseum.org

Photo: Adjaye Associates

Μουσείο Nintendo, Κιότο, Ιαπωνία 

μουσεία


Μια πρώην βιομηχανική εγκατάσταση της Nintendo στην επαρχία του Κιότο στην Ιαπωνία πρόκειται να γίνει το πρώτο μουσείο της γνωστής εταιρείας βιντεοπαιχνιδιών.

Το ίδρυμα, που αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του το 2024, υπόσχεται να γιορτάσει την πλούσια ιστορία, τη δημιουργικότητα και τον αντίκτυπο μιας από τις πιο εμβληματικές και καινοτόμες εταιρείες παιχνιδιών στον κόσμο. 

Στο εσωτερικό, τα εκθέματα παρουσιάζουν τις εμβληματικές κονσόλες παιχνιδιών, τους χαρακτήρες και τα franchises που άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους σε γενιές παικτών. Από το αρχικό Nintendo Entertainment System (NES) έως το πρωτοποριακό Nintendo Switch, το μουσείο προσφέρει μια ολοκληρωμένη ματιά στη μεταμορφωτική συμβολή της εταιρείας στον χώρο του gaming.

Photo: Nintendo

The Frick Collection, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ 

μουσεία


Αυτό το εμβληματικό ίδρυμα, που ιδρύθηκε από τον βιομήχανο και συλλέκτη έργων τέχνης Henry Clay Frick, είναι ένα πολιτιστικό στολίδι που συνεχίζει να μαγεύει τους λάτρεις της τέχνης και τους λάτρεις της. 

Στο επίκεντρο της Συλλογής Frick βρίσκεται η εξαίσια σειρά ευρωπαϊκών αριστουργημάτων, που εκτείνονται από την Αναγέννηση έως τα τέλη του 19ου αιώνα. Οι επισκέπτες συναντούν εμβληματικά έργα διάσημων καλλιτεχνών, όπως οι Vermeer, Rembrandt, Titian και Goya.

www.frick.org

Photo: Selldorf Architects

Εθνικό Μουσείο Zayed, Aμπου Ντάμπι 

μουσεία

Αυτό το αρχιτεκτονικό δημιούργημα αποτίει φόρο τιμής στον ιδρυτή του έθνους, τον σεΐχη Zayed bin Sultan Al Nahyan, και υπόσχεται να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος. Σχεδιασμένο από τον αναγνωρισμένο αρχιτέκτονα Λόρδο Νόρμαν Φόστερ, το Εθνικό Μουσείο Zayed αποτελεί απόδειξη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής ευφυΐας.

Στο επίκεντρο του Εθνικού Μουσείου βρίσκεται η ζωή και η κληρονομιά του σεΐχη, ιδρυτή και οραματιστή ηγέτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Οι εκθεσιακές αίθουσες του μουσείου έχουν επιμεληθεί για να παρουσιάσουν το πλούσιο μωσαϊκό της ιστορίας και του πολιτισμού των Εμιράτων.

Από τους αρχαίους πολιτισμούς έως τη σύγχρονη εποχή, οι επισκέπτες ξεκινούν ένα ταξίδι στον χρόνο, εξερευνώντας τις ζωντανές παραδόσεις, τις καινοτομίες και τη συμβολή των ΗΑΕ στην παγκόσμια κοινότητα. Τα εκθέματα με αντικείμενα, προβολές πολυμέσων και καθηλωτικές εμπειρίες προσφέρουν μια ολοκληρωμένη κατανόηση της ποικιλόμορφης κληρονομιάς του έθνους. 

www.zayednationalmuseum.ae

Photo: Foster + Partners

Photo: Saka Museum Bali

Μουσείο Saka, Μπαλί, Ινδονησία 

μουσεία

Μέσα στα καταπράσινα τοπία και τις ζωντανές παραδόσεις του Μπαλί, το Μουσείο Saka αναδύεται ως μια πολιτιστική όαση, συνυφαίνοντας την πλούσια ιστορία, τις καλλιτεχνικές εκφράσεις και την πνευματική ουσία του νησιού. 

Στην καρδιά του Μουσείου Saka βρίσκεται ο εορτασμός της ζωντανής κληρονομιάς του Μπαλί. Τα εκθέματα μέσα στο μουσείο ξεδιπλώνουν μια αφήγηση που καλύπτει τους αρχαίους πολιτισμούς, τις δυναστείες και το ζωντανό μωσαϊκό των τεχνών του νησιού. Από τα περίτεχνα σκαλιστά γλυπτά, μέχρι τα ζωντανά παραδοσιακά υφάσματα, οι επισκέπτες βυθίζονται στην ουσία της πολιτιστικής εξέλιξης του Μπαλί. 

www.sakamuseum.org

Photo: Saka Museum Bali

Photo: Storm King Art Center

Κέντρο Τέχνης Storm King, New Windsor, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

μουσεία

Από την ίδρυσή του το 1960, αυτό το υπαίθριο πάρκο γλυπτικής έχει εξελιχθεί σε ένα δυναμικό καταφύγιο για μνημειακές εγκαταστάσεις τέχνης, προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική και καθηλωτική εμπειρία που ξεπερνά τα όρια των παραδοσιακών μουσείων.

Το υπαίθριο περιβάλλον μεταμορφώνει την εμπειρία θέασης της τέχνης, προσκαλώντας τους επισκέπτες να ασχοληθούν με τα έργα υπό το διαρκώς μεταβαλλόμενο φυσικό φως που διαχέεται στα 500 στρέμματά του.

Έργα διάσημων καλλιτεχνών όπως οι Alexander Calder, Louise Nevelson, Mark di Suvero και Maya Lin διανθίζουν το τοπίο, δημιουργώντας έναν διάλογο μεταξύ της τέχνης και του περιβάλλοντος.

www.stormking.org

Photo: Storm King Art Center

Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: Foster + Partners

Πηγή: Thespaces.com