Πέντε εκθέσεις ζωγραφικής και εικαστικής δημιουργίας που θα πρέπει να βάλετε beeline, καθώς παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την καλλιτεχνική τους προσέγγιση, το στυλ και τις τεχνικές που χρησιμοποιούν.

Προτάσεις: 5 εικαστικά δρώμενα που σου προτείνουμε αυτή την εβδομάδα

Ιωάννης Σάκε Καραμπέτσος: Street Love στην Kapopoulos Fine Arts

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση της Ιωάννης Sake Καραμπέτσου, με τον εύγλωττο τίτλο «Street Love».

Για άλλη μια φορά η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στο Κολωνάκι, πρωτοπορεί και δίνει βήμα σε έναν καλλιτέχνη, η τέχνη του οποίου γεννήθηκε στους δρόμους της Αθήνας, για να κατακτήσει στη συνέχεια τις μητροπόλεις της παγκόσμιας τέχνης στο εξωτερικό.

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης Ιωάννης Σάκε Καραμπέτσος σε αυτή την έκθεση φέρει τον παλμό, την ένταση, την αισθητική, την αλήθεια του urban life style σε μια αίθουσα τέχνης, χωρίς να χάνει και να αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του, χωρίς να ωραιοποιεί και να «εξαγνίζει» τα στοιχεία που το συνθέτουν. Ο Sake δεν ενδιαφέρεται να είναι κόσμος.

Μεγαλωμένος στον δρόμο, όπου δημιούργησε τα πρώτα του graffiti στους τοίχους της πόλης, διατηρεί ατόφιο τον χαρακτήρα του street art, ακόμα και όταν δημιουργεί στο ατελιέ του:

«Προσπαθώ να μεταφέρω την ατμόσφαιρα του graffiti, της ζωής και της τέχνης του δρόμου στο γκαλερί. Ακόμα και όταν δημιουργώ στο εργαστήριο μου, έχω την ένταση, την ταραχή, την αδρεναλίνη που έχω όταν ζωγραφίζω στον δρόμο», λέει ο ίδιος ο Sake.

«Προσπαθώ ακόμα και να δημιουργήσω τις συνθήκες του δρόμου στο ατελιέ, να κάνω τις επιφάνειες πιο τραχιές, τις γραμμές μου να είναι άγριες, γρήγορες, τα χρώματα να τραβούν αμέσως το βλέμμα. Δεν έχω την ηρεμία της συνθήκης του εσωτερικού χώρου στο ατελιέ. Είναι σαν να εξακολουθώ να βρίσκομαι στον δρόμο…».

Στην έκθεση Street Love, ο Sake παρουσιάζει έργα ζωγραφικής και γλυπτά, ή κολάζ με υλικά, όπως τσιμέντο, ρητίνες, ξύλο, spray, neon, μαρκαδόρους, ακρυλικά κ.α. σε πολυδύναμες συνθέσεις με τον δικό του εντελώς προσωπικό, μοναδικό χαρακτήρα.

Η Αφροδίτη του αναδύεται καθαρή και ανέγγιχτη από σύγχρονους τρόπους έκφρασης, μέσα από τσιμέντα, αναφορά και φόρος τιμής στον πατέρα του, που ήταν οικοδόμος και τον είχε πρόσφατα.

Ακόμα όμως σύμβολα, τους Θεούς του Δωδεκάθεου ή ήρωες της μυθολογίας κατασκευάζοντας μοναδικά art crimes. Ο Ηρακλής του φοράει τη μάσκα του Μπάτμαν, το παπούτσι του Μάικλ Τζόρνταν, αποκτά τα φτερά του Ερμή.

Επίσης δεν διστάζει να κατακερματίσει και να ανασυνθέσει τον δικό του τρόπο, παρεμβαίνοντας εικαστικά με τεχνική που χρησιμοποιεί η μοντέρνα τέχνη και η αστική κουλτούρα, σε αντίγραφα από αιώνια σύμβολα, μοναδικά γλυπτά, όπως η Νίκη της Σαμοθράκης, έναν υπέροχο Απόλλωνα, όχι από ασέβεια, αλλά όπως λέει ο ίδιος: «η τέχνη της κλασικής εποχής είναι μοναδική και ξεκάθαρη».

Kapopoulos Fine Arts, Σκουφά 5, Κολωνάκι, Αθήνα
Tηλ.: 210 3637 652

Προτάσεις: 5 εικαστικά δρώμενα που σου προτείνουμε αυτή την εβδομάδα

Slow Art Day 2024 στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι, το πρώτο μουσείο στην Αθήνα που λαμβάνει μέρος στον διεθνή θεσμό της Slow Art Day, καλωσορίζει όλους τους επισκέπτες στην Slow Art Day 2024 το Σάββατο 13 Απριλίου και τους προτρέπει να ανακαλύψουν επιλεγμένα έργα της μόνιμης Συλλογής του μέσα από τη μοναδική εμπειρία του slow art.

Η Slow Art Day είναι ένα παγκόσμιο γεγονός με μια απλή αποστολή: να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να ανακαλύψουν τη σημασία και την απόλαυση της αργής παρατήρησης ενός έργου τέχνης.

Το εγχείρημα ξεκίνησε επίσημα το 2010 και έκτοτε η Slow Art Day αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του προγράμματος των μουσείων και των γκαλερί διεθνώς, με περισσότερες από 1.500 εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση σε κάθε γωνιά του κόσμου, ακόμα και στην Ανταρκτική.

Το κοινό κάθε ηλικίας ενθαρρύνεται, ακολουθώντας κάποια απλά βήματα, να επιβραδύνει τον τρόπο με τον οποίο παρατηρεί την Τέχνη και να ζήσει, μέσα από αυτή τη διαδικασία, μια ισχυρή και ενδεχομένως πρωτόγνωρη εμπειρία.

Λίγα περισσότερα λεπτά στοχασμού μπροστά σε ένα έργο μας επιτρέπουν να το αφουγκραστούμε και να το κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά μπορούν επίσης να αποτελέσουν την αφορμή για μια ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση με φίλους.

Στο πλαίσιο του Slow Art Day 2024, το Σάββατο 13 Απριλίου όλοι οι επισκέπτες του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή θα μπορούν να παραλάβουν από την Υποδοχή του Μουσείου το ειδικά σχεδιασμένο έντυπο που περιλαμβάνει πληροφορίες και οδηγίες για τη διαδικασία της αργής παρατήρησης έργων Τέχνης, προκειμένου να βιώσουν την εμπειρία εστιάζοντας σε τέσσερα επιλεγμένα έργα της μόνιμης Συλλογής:

το «Άλογο με ιπποσκευή», ταφικό ειδώλιο από εφυαλωμένο πηλό (Κίνα, δυναστεία Τανγκ, 8ος αιώνας) στον πρώτο όροφο, «Το Κόκκινο Ψάρι» του A.R. Penck στον δεύτερο όροφο, τη «Μεγάλη σπουδή στο κόκκινο του Καδμίου» του Γιώργου Ρόρρη στον τρίτο όροφο και το «Τοπίο Λονδίνου – Picadilly Circus I» από την Chryssa στον τέταρτο όροφο.

Προτείνουμε στους επισκέπτες να χρησιμοποιήσουν το έντυπο και σε επόμενες επισκέψεις τους στο Μουσείο, για να εξερευνήσουν βιωματικά ακόμα περισσότερα έργα της Συλλογής.

Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθούν επίσης δυο ξεχωριστές δράσεις ενσυνειδητότητας (mindfulness) του ειδικά διαμορφωμένου προγράμματος «Mindfulness στο Μουσείο», με την ιστορικό Τέχνης, εικαστική εκπαιδευτικό και εκπαιδεύτρια ενσυνειδητότητας Λύντια Πετροπούλου, που θα εστιάζουν στο έργο «Ενενήντα εννέα κεφάλια» του Friedensreich Hundertwasser: η πρώτη δράση, από τις 11.00 έως τις 12.00, θα πραγματοποιηθεί για γονείς και παιδιά από 7 ετών και άνω, ενώ η δεύτερη, από τις 12.30 έως τις 13.45, θα είναι αποκλειστικά για ενήλικες.

Η δράση «Mindfulness στο Μουσείο» βοηθά τους συμμετέχοντες να γίνουν ενεργοί, συνειδητοί θεατές, ενθαρρύνοντάς τους να αντλήσουν πληροφορίες και γνώση από αυτά που βλέπουν και αισθάνονται αντί από αυτά που ήδη γνωρίζουν για την κατανόηση ενός έργου ή αντικειμένου τέχνης.

Παράλληλα, επωφελούνται από τα οφέλη της ενσυνειδητότητας όπως η βελτίωση της προσοχής και της συγκέντρωσης, η τόνωση της μνήμης, η μείωση του άγχους, η διαχείριση του στρες και η καλλιέργεια συναισθημάτων.

Εστιάζοντας στην παρούσα στιγμή, το «διαλογιστικό ταξίδι» χρησιμεύει ως μέσο ενδυνάμωσης των συμμετεχόντων, για να αφυπνίσουν βαθύτερες συνδέσεις και να βιώσουν το έργο ή το αντικείμενο Τέχνης ολιστικά.

Στην Slow Art Day είναι πολύ σημαντικό αφού ολοκληρώσετε την εμπειρία σας να την συζητήσετε και να την μοιραστείτε με φίλους. Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή σας προσκαλεί επίσης να την μοιραστείτε στα social media, χρησιμοποιώντας τα hashtags #SlowArtDay, #BEGoulandrisFoundation.

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, Ερατοσθένους 13, Αθήνα
Τηλ.: 210 7252895 | goulandris.gr

Προτάσεις: 5 εικαστικά δρώμενα που σου προτείνουμε αυτή την εβδομάδα

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: «Cindy Sherman at Cycladic: Πρώιμα έργα»

Φωτογραφικά έργα που υπογράφει η Cindy Sherman (Σίντι Σέρμαν) παρουσιάζει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στην έκθεση με τίτλο «Cindy Sherman at Cycladic: Πρώιμα έργα».

Περισσότερα από εκατό έργα της Cindy Sherman (Σίντι Σέρμαν) πρόκειται να παρουσιαστούν στην έκθεση με τίτλο «Cindy Sherman at Cycladic: Πρώιμα έργα» που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από 30 Mαΐου μέχρι 4 Νοεμβρίου 2024 στο Μέγαρο Σταθάτου.

Πρόκειται για την πρώτη μουσειακή έκθεση με φωτογραφικά έργα της διάσημης Αμερικανίδας καλλιτέχνιδας στην Ελλάδα, στην οποία θα παρουσιαστούν έργα-ορόσημα από την πρώιμη σειρά φωτογραφιών Untitled Film Stills (1977-1980), καθώς και από τις σειρές Rear Screen Projections (1980), Centerfolds (1981) και Color Studies (1982).

Η Sherman μεταμορφώνεται σε διάφορους επινοημένους χαρακτήρες που απαθανατίζει σε διαφορετικά σκηνικά, αναλαμβάνοντας η ίδια όλους τους ρόλους που απαιτούνται για τη δημιουργία των έργων της.

Η έκθεση εστιάζει στη γυναίκα, στην ταυτότητα και στην απεικόνισή της, διερευνώντας, μέσα από τους χαρακτήρες των έργων της Sherman, μεγάλο εύρος των γυναικείων στερεότυπων και θέτοντας ερωτήματα που παραμένουν πάντα επίκαιρα.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μέγαρο Σταθάτου, Βασιλίσσης Σοφίας & Ηροδότου 1, Αθήνα
Τηλ.: 210 7228321 | cycladic.gr

εκθέσεις

Kalfayan Galleries: «Θυμήσου, Σώμα…» – Ομαδική έκθεση

Η έκθεση «Θυμήσου, Σώμα…» στην Kalfayan Galleries είναι μια πολυπρισματική μελέτη της απεικόνισης του ανθρώπινου σώματος στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη. Έχοντας ως αφετηρία το ομότιτλο ποίημα του Κ. Π. Καβάφη, η έκθεση παρουσιάζει μεταξύ άλλων έργα των: Lynda Benglis, Γεώργιου Μπουζιάνη, Κωνσταντίνου Δημητριάδη, Dorothy Iannone, Kalos&Klio, Yves Klein, Tracey Emin, Εδουάρδου Σακαγιάν, Lucas Samaras, Takis, Πάνου Τσαγκάρη, Γιάννη Τσαρούχη και Raed Yassin.

Από τις παλαιότερες γνωστές σπηλαιογραφίες, αυτές του Σπηλαίου Μαλτραβιέζο στην Ισπανία (περ. 64.000 ετών) και την Αφροδίτη του Βίλλεντορφ (25.000 – 28.000 π.Χ.), την «αποθέωση» του ανθρώπινου σώματος στην αρχαία Ελληνική και Ρωμαϊκή τέχνη και τον εξιδανικευμένο ρεαλισμό της Αναγέννησης ως τους καλλιτέχνες-περφόρμερς του 20ού αιώνα που μετέτρεψαν το ίδιο το σώμα τους σε «έργο Τέχνης» προκειμένου να καταγγείλουν κοινωνικο-πολιτικά θέματα της εποχής τους και παρωχημένες θεωρίες της Ιστορίας της Τέχνης, το ανθρώπινο σώμα υπήρξε διαχρονική πηγή έμπνευσης χωρίς γεωγραφικά και πολιτιστικά σύνορα.

Η έκθεση «Θυμήσου, Σώμα…» φιλοδοξεί να αναδείξει τη δυναμική της απεικόνισης του ανθρώπινου σώματος δημιουργώντας έναν ανοιχτό διάλογο μεταξύ διαφορετικών εικαστικών μέσων (ζωγραφική, γλυπτική, σχέδιο, φωτογραφία κ.α.) και εικονογραφώντας ένα ταξίδι από τη δεκαετία του 1920 στο σήμερα.

Σε ορισμένα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση το γυμνό σώμα χρησιμεύει ως εργαλείο εξύμνησης της ανθρώπινης φύσης, του έρωτα ή του αρχαιοελληνικού ιδεώδους του «Κάλλους», ενώ για άλλους καλλιτέχνες γίνεται όχημα αμφισβήτησης του ανδρικού και γυναικείου βλέμματος στην Τέχνη και εργαλείο για να αναδείξουν κοινωνικοπολιτικές προκαταλήψεις και να εγείρουν ερωτήματα που αφορούν μεταξύ άλλων στην ομορφιά, την ταυτότητα, τη σεξουαλικότητα ή το φύλο.
*Η έκθεση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους.

Kalfayan Galleries, Χάρητος 11, Κολωνάκι, Αθήνα
Τηλ: 210 7217679 | kalfayangalleries.com

Προτάσεις: 5 εικαστικά δρώμενα που σου προτείνουμε αυτή την εβδομάδα

Γκαλερί Δύο Χωριά: Ally Rosenberg – Μυϊκή Μνήμη

Η ατομική έκθεση «Μυϊκή Μνήμη» (Muscle Memory) του Ally Rosenberg παρουσιάζεται στην γκαλερί Δύο Χωριά, στην Ακρόπολη.

Αληθινοί Μύθοι του Εγώ και της Αρρενωπότητας

Η γκαλερί Δύο Χωριά παρουσιάζει με ιδιαίτερη χαρά τη «Μυϊκή Μνήμη» (Muscle Memory), τη δεύτερη ατομική έκθεση του Ally Rosenberg στην γκαλερί, στον χώρο της Ακρόπολης, από τις 06 Απριλίου ως τις 11 Μαΐου 2024.

Με την αφορμή αυτή, θα εκδοθεί και θα κυκλοφορήσει παράλληλα με την έκθεση μια ανθολογία διηγημάτων-ποιημάτων του καλλιτέχνη.

Η έκθεση αναδεικνύει μια σχολαστικά επιμελημένη σειρά νεότερων γλυπτών του Rosenberg. Στη «Μυϊκή Μνήμη» ο καλλιτέχνης που εντάχθηκε στο πρόγραμμα residencies της γκαλερί το 2022, διερευνά τα δαιδαλώδη μονοπάτια της ανθρώπινης συνείδησης, προ(σ)καλώντας αναστοχασμό και ένα ίχνος παιγνιώδους περιφρόνησης απέναντι στις παραδοσιακές αρρενωπές αξίες.

Όπως σημειώνει ο ίδιος ο καλλιτέχνης, «όταν μια ενέργεια επαναλαμβάνεται αρκετά συχνά, αρχίζει να παρακάμπτει τη συνειδητή σκέψη. Αυτό είναι που ονομάζουμε Μυϊκή Μνήμη.

Το σημείο όπου η συνήθεια κωδικοποιείται ως δεύτερη φύση, όπου ενσωματώνεται ως χαρακτηριστικό του εαυτού· όπου οι συμπεριφορές μοιάζουν συνυφασμένες με τις ίδιες τις μυϊκές ίνες των άκρων μας.

Το Εγώ αποτελείται από αμέτρητα προσωπικά αφηγήματα που παίζονται και ξαναπαίζονται σαν παιδικές ταινίες σε λούπα. Τα αποστηθισμένα σενάρια απαγγέλλονται και απαγγέλλονται έως ότου εξαχνωθεί η σημασία κάθε λέξης και απομείνουν μόνο ως φωνητικές εκφορές και άκριτες ηθικές αξίες.

Τα οικογενειακά ήθη κι έθιμα συγχωνεύονται, επιτείνοντας ένα αμάλγαμα αναμνήσεων που αποκρυσταλλώνουν την κατανόησή μας για το ποιοι είμαστε». Εστιάζοντας στη γλυπτική και την εγκατάσταση, η τέχνη του Ally Rosenberg υιοθετεί μια ιδιοσυγκρασιακή προσέγγιση στην εξερεύνηση της ανθρώπινης μορφής μέσω της κοπής και διαμόρφωσης οικείων υλικών και υφών, αποκαλύπτοντας μια δυναμική σχέση μεταξύ εικόνας και αντικειμένου.

Διερευνώντας την εγγραφή προσωπικών και διαγενεακών αφηγημάτων στον σωματικό εαυτό μας, αυτό το σύνολο έργων αναμετριέται με τις πολύπλευρες συνδέσεις –υλικές, εικονικές, συναισθηματικές και δομικές– μεταξύ σώματος, μνήμης και μύθου.

Το γνωστικό υπόβαθρο του Rosenberg στις νευροεπιστήμες υπεισέρχεται ουσιωδώς στην επιλογή των υλικών του, τα οποία συνδυάζει αριστοτεχνικά για να απεικονίσει τις πολυπλοκότητες της ανθρώπινης συνείδησης.

Παντρεύοντας οικιακά υλικά με παραδοσιακές αλλά και με σύγχρονες τεχνικές αιχμής, ο Rosenberg διατυπώνει οξυδερκείς διαπιστώσεις σχετικά με την ανθρώπινη συνείδηση και νόηση. Η προσεκτική επιλογή και ο χειρισμός των υλικών του γίνονται το μέσο για να επικοινωνήσει την αναζήτησή του στην αληθινή υπόσταση του βιώματος.

Όσο για αυτόν –εμένα– δεν απομένει πια ούτε ένα κύτταρο από εκείνη τη δεκατετράχρονη σάρκα. Κάθε ίνα μυών και χόνδρων που αποτελεί τον λάρυγγά μου έχει αναγεννηθεί πολλές φορές από την αρχή.

Όμως ποιο κολλώδες υπόλειμμα των νεκρών εαυτών μας λεκιάζει ακόμα τις ψυχές των άλλων; Ποια η ευθύνη μας για το χάος που δημιουργήσαμε όταν διαμορφωνόμασταν αδέξια; (Ally Rosenberg, Sorries [Συγγνώμες], 2024)

Δύο Χωριά Ακρόπολη, Λεμπέση 5-7 & Πορίνου 16, Ακρόπολη, Αθήνα
Τηλ: 2106714827 | diohoria.com