Ο εκκεντρικός ακροδεξιός λαϊκιστής Χαβιέ Μιλέι απέτυχε να κερδίσει τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Αργεντινή, με τον κεντρώο υπουργό Οικονομικών Σέρχιο Μάσα, να κερδίζει απροσδόκητα τον ριζοσπαστικό ανταγωνιστή του.

Οι υποστηρικτές του πολιτικού αουτσάιντερ που μοιάζει με συνονθύλευμα Ντόναλντ Τραμπ, Ζαΐρ Μπολσονάρο και Μπόρις Τζόνσον, ήλπιζαν ότι θα βρισκόταν ο Μιλέι σε παρόμοια θέση με τον θρίαμβο σοκ του Μπολσονάρο στη Βραζιλία το 2018.

Ωστόσο, με καταμετρημένο το 97% των ψήφων το βράδυ της Κυριακής, ο Μάσα, συγκέντρωσε το 36,6% των 26,3 εκατομμυρίων ψήφων. Ο Μιλέι – ο οποίος υποσχέθηκε να καταργήσει την κεντρική τράπεζα της Αργεντινής και να αποφύγει τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της, την Κίνα και τη Βραζιλία – ήρθε δεύτερος με 30%. Η τρίτη βασική υποψήφια, η συντηρητική πρώην υπουργός Ασφαλείας, Πατρίσια Μπούλριχ, τερμάτισε τρίτη, με περίπου 23,8%.

Ο Μάσα ,51 ετών, και ο Μιλέι, 53 ετών, θα αναμετρηθούν σε δεύτερο γύρο στις 19 Νοεμβρίου. Για μια οριστική νίκη, ένας υποψήφιος χρειάζεται περισσότερο από 45% των ψήφων ή περισσότερο από 40% με προβάδισμα άνω των 10 μονάδων έναντι του πλησιέστερου αντιπάλου του.

Απευθυνόμενος σε εκατοντάδες υποστηρικτές στο αρχηγείο της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Μάσα, σε μια νηφάλια ομιλία, υποσχέθηκε να ηγηθεί μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα ξεκινούσε «μια νέα φάση στην πολιτική ιστορία της Αργεντινής». «Να ξέρετε ότι ως πρόεδρος δεν θα σας απογοητεύσω», είπε, υποσχόμενος «μια χώρα χωρίς αβεβαιότητα». «Η Αργεντινή είναι μια μεγάλη οικογένεια και αυτό που χρειάζεται είναι κάποιος να εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο για να την προστατεύει».

Ο δε αντίπαλός του, προέτρεψε τους ξεφουσκωμένους οπαδούς να γιορτάσουν το «ιστορικό επίτευγμα» της κατάκτησης του δεύτερου γύρου, δύο μόλις χρόνια μετά την ίδρυση του κόμματός του, La Libertad Avanza. «Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα γιατί τα δύο τρίτα των Αργεντινών ψήφισαν για αλλαγή», δήλωσε ο Μιλέι, προσθέτοντας: «Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε».

Το αποτέλεσμα αφήνει την Αργεντινή βυθισμένη σε έναν ακόμη μήνα βαθιάς αβεβαιότητας, οικονομικής αναταραχής και ψεύτικων ειδήσεων πριν από την αναμέτρηση μεταξύ της Μάσα και του Μιλέι, ενός οικονομολόγου που μπήκε στον κόσμο της πολιτικής, όταν εξελέγη στο Κογκρέσο το 2021. Η νίκη Μάσα δεν είναι εξασφαλισμένη δεδομένου ότι πολλοί από τους δεξιούς ψηφοφόρους ενδέχεται να προτιμήσουν τον Μιλέι.

«Θα αποφασίσουμε αν μπορούμε να ξανακάνουμε την Αργεντινή δύναμη ή να μετατραπούμε στη μεγαλύτερη παραγκούπολη στη Γη», δήλωνε χαρακτηριστικά ο Μιλέι, περνώντας νάμεσα σε μια λαοθάλασσα υποστηρικτών και δημοσιογράφων για να φτάσει στο πανεπιστημιακό εκλογικό κέντρο.

Η Μαρσέλα Πεγκάνο, μια τηλεοπτική δημοσιογράφος που διεκδικεί μια θέση στο Κογκρέσο, με το κόμμα La Libertad Avanza, προέβλεψε ότι οι θυμωμένοι ψηφοφόροι θα ήταν έτοιμοι να απαρνηθούν τους παραδοσιακούς πολιτικούς, που πολλοί κατηγορούν ότι βύθισαν το 40% των πολιτών στη φτώχεια και οδήγησαν τη χώρα σε τριψήφιο πληθωρισμό.

«Πιστεύω ότι είναι ο μόνος που μπορεί να απογειώσει την Αργεντινή», είπε η δημοσιογράφος για τον Μιλέι, ο οποίος έκανε το αλυσοπρίονο ένα από τα κύρια εμβλήματα της εκστρατείας του – υποτίθεται ότι συμβολίζει τα σχέδια για περικοπή των δαπανών και εξάρθρωση του πολιτικού κατεστημένου.

Εξέχοντα μέλη της ακροδεξιάς της Νότιας Αμερικής έφτασαν στην Αργεντινή ελπίζοντας σε έναν θρίαμβο που θα ενίσχυε το κίνημά τους αφού ο κορυφαίος εκπρόσωπός τους, ο Ζαίρ Μπολσονάρου, έχασε την εξουσία πέρυσι από τον αριστερό Λούλα, τον Οκτώβριο του 2022.

Ο γιος του βουλευτή του Μπολσονάρου, Εντουάρντο Μπολσονάρο, ταξίδεψε στο Μπουένος Άιρες για να χαιρετίσει το κίνημα του Μιλέι και η αργεντίνικη εφημερίδα Clarín, σχολίασε ότι πρόκειται για κινήσεις που παραβιάζουν τους εκλογικούς νόμους της χώρας. «Το φαινόμενο που βλέπετε στους δρόμους είναι το ίδιο φαινόμενο που βιώσαμε στη Βραζιλία το 2018», ισχυρίστηκε ο Εντουάρντο Μπολσονάρο αναφερόμενος στη συντριπτική νίκη του πατέρα του.

Ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Βραζιλίας που κυκλοφόρησε την παραμονή των εκλογών της Κυριακής συνέκρινε τον Μιλέι με τον Μπολσονάρο και προέτρεπε τους Αργεντινούς ψηφοφόρους να του αντιταχθούν. «Αυτός ο άνθρωπος εξελέγη στη Βραζιλία και ήταν ένας εφιάλτης», είπε ένας ισπανόφωνος αφηγητής για την κυβέρνηση Μπολσονάρο κατά την διάρκεια της οποίας εκατοντάδες χιλιάδες πέθαναν από τον Covid και η Βραζιλία συζητήθηκε διεθνώς για την φθείνουσα πορεία της. «Η Αργεντινή δεν χρειάζεται να το περάσει αυτό».

Ο Άξελ Κισίλοφ, σύμμαχος του Μάσα που επιδιώκει μια δεύτερη θητεία ως κυβερνήτης της επαρχίας του Μπουένος Άιρες –ένα κρίσιμο εκλογικό πεδίο μάχης που φιλοξενεί σχεδόν το 40% όλων των Αργεντινών ψηφοφόρων– τα πήγε επίσης καλύτερα από το αναμενόμενο, κερδίζοντας σχεδόν με 20%. Ο υποψήφιος του Μιλέι, ήρθε τρίτος εκεί. «Αυτή η ψηφοφορία σημαίνει δικτατορία ποτέ ξανά», είπε ο Κισίλοφ στους υποστηρικτές του, αναφερόμενος στην απόφαση του Μιλέι να υποβαθμίσει τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού καθεστώτος της Αργεντινής κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του.

Σημειώνεται ότι ο υποψήφιος του Μιλέι για δήμαρχος του Μπουένος Άιρες, Ramiro Marra, τερμάτισε στην τρίτη θέση με μόλις 13,9% των ψήφων.

«Πονάει την ψυχή μου. Περίμενα ότι θα κέρδιζε στον πρώτο γύρο. Έμεινα έκπληκτος», παραδέχτηκε ο Ιβάν Γκονζάλες, ένας 22χρονος Mileísta που φορούσε ένα καπέλο Ντόναλντ Τραμπ και κρατούσε μια κίτρινη σημαία Gadsden – ένα πανό της εποχής της Αμερικανικής Επανάστασης που χρησιμοποιήθηκε από την ακροδεξιά των ΗΠΑ και το κίνημα του Μιλέι.

Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images