Οι πρόσφατες επιθέσεις σε Γαλλία και Βέλγιο σε συνδυασμό με τα έντονα συναισθήματα που προκαλούν σε όλο τον πλανήτη όσα συμβαίνουν σε Ισραήλ και Γάζα από τις 7 Οκτώβρη μέχρι και σήμερα, έχουν προκαλέσει ανησυχία σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια, στις 27 χώρες μέλη που αποτελούν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αλλά συντρέχει και δεύτερος λόγος ανησυχίας. Σήμερα συναντώνται οι υπουργοί Μετανάστευσης της Ένωσης και βασικό θέμα συζήτησης θα είναι η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, δεδομένου ότι εκτιμάται πως πολλοί άμαχοι θα επιχειρήσουν να φύγουν από τη Γάζα και να έρθουν στην Ευρώπη.

Παρότι θα πρόκειται ξεκάθαρα για πρόσφυγες, κάποιοι από τους 27 ζητούν ήδη αυστηρότερα μέτρα για τα σύνορα, περισσότερες επαναπροωθήσεις αλλά και νέες συμφωνίες με τα αφρικανικά κράτη για να κρατήσουν τον μεγαλύτερο όγκο μακριά από την Ευρώπη. Ως επιχείρημα φέρνουν τη δολοφονία δύο Σουηδών στις Βρυξέλλες από Τυνήσιο αλλά και το έγκλημα με θύμα έναν δάσκαλο που σημειώθηκε στη βόρεια Γαλλία, με τον Μακρόν να το χαρακτηρίζει «ισλαμιστική τρομοκρατία».

«Οι επιπτώσεις της κατάστασης στη Μέση Ανατολή στην εσωτερική μας ασφάλεια είναι πολύ επίκαιρες αυτή τη στιγμή», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters διπλωμάτης της ΕΕ, που συμμετέχει στην προετοιμασία των υπουργικών συνομιλιών.

«Τόσο σε σχέση με την κατάσταση όπως εξελίσσεται στη Μέση Ανατολή όσο και με όσα βλέπουμε να συμβαίνουν στο εσωτερικό της ΕΕ», συμπλήρωσε.