Η στιγμή κατά την οποία οι Ισραηλινοί πίστευαν ότι θα αποκάλυπτε ποιοι είναι οι αληθινοί φίλοι τους, έφτασε και αποδείχθηκε στην Αυστρία.

Καθώς ξεκίνησε η ψηφοφορία στα Ηνωμένα Έθνη στις 27 Οκτωβρίου για ένα ψήφισμα που ζητούσε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ήταν σαφές ότι το Ισραήλ αντιμετώπιζε μια δύσκολη μάχη. Λίγο πριν τον απολογισμό, χώρες που συγκαταλέγονταν στους στενότερους συμμάχους του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και του Καναδά, πήδηξαν από το πλοίο, φοβούμενοι ότι θα υπάρξει αντίδραση εάν απέρριπταν το ψήφισμα.

Έτσι, ήταν μεγάλη έκπληξη για πολλούς στο Ισραήλ να βρουν την Αυστρία, μια χώρα με την οποία απολάμβαναν αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί φιλανθρωπικά μια θυελλώδης σχέση όλα αυτά τα χρόνια, να στέκεται δίπλα στο εβραϊκό κράτος. Αυτή δεν ήταν, τελικά, μόνο η χώρα του Χίτλερ και του Αδόλφου Άιχμαν, αλλά και μία χώρα, της οποίας η πολιτική τα τελευταία χρόνια κυριαρχείται συχνά από το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας, το οποίο ιδρύθηκε από βετεράνους των SS τη δεκαετία του 1950.

«Χειροκροτώ την Αυστρία που υπερασπίστηκε αυτό που πιστεύει η Αυστρία και καταψήφισε αυτό το ψήφισμα», δήλωσε στη συνέχεια ο David Roet, πρώην πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, ο οποίος τώρα υπηρετεί ως απεσταλμένος της χώρας του στη Βιέννη.

Το Ισραήλ έχασε την ψηφοφορία ούτως ή άλλως με μεγάλη διαφορά, με 120 χώρες να εγκρίνουν το ψήφισμα και μόνο 14, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, μιας ομάδας εθνών των νησιών του Ειρηνικού, όπως τα Φίτζι, και μερικές μικρές ευρωπαϊκές χώρες, ψήφισαν κατά.

Ωστόσο, η απόφαση της Βιέννης να συμμετάσχει στους αρνητές σε μια τόσο μεγάλη ψηφοφορία υπογραμμίζει μια δραματική, αν και ελάχιστα αντιληπτή, μεταμόρφωση της μακροχρόνιας σχέσης, μια εξέλιξη που ξεκίνησε από τον μακροπρόθεσμο υπολογισμό της Αυστρίας με την ιστορία της του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – και επίσης τον ισχυρό συνδυασμό πολιτικών υπολογισμών και οικονομικών ευκαιριών.

Μαζί με την Ουγγαρία και την Τσεχική Δημοκρατία, η Αυστρία βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο ενός φιλο-ισραηλινού μπλοκ της Κεντρικής Ευρώπης που Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι είναι κρίσιμος για να κρατήσει την ΕΕ στο πλευρό του, καθώς ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς παρατείνεται και αυξάνονται οι απώλειες Παλαιστινίων αμάχων. «Έχουμε συνάψει μια στρατηγική και εξαιρετικά στενή σχέση με το Ισραήλ που δεν μπορεί να ανατραπεί», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Alexander Schallenberg.

Αυστρία: Ένας πραγματικός φίλος

Η απροκάλυπτη υποστήριξη της Βιέννης προς το Ισραήλ είναι μια γενναία κίνηση για μια χώρα που έχτισε την μεταπολεμική εθνική της ταυτότητα γύρω από την προβολή της ουδετερότητας στην παγκόσμια σκηνή

Αυτό που πυροδότησε την αλλαγή ήταν η πολιτική αναγκαιότητα. Αφού αποφάσισε να σχηματίσει κυβέρνηση το 2017 με το Κόμμα της Ελευθερίας, το οποίο έχει μακρά ιστορία διακίνησης αντισημιτικών τροπαίων, ο τότε καγκελάριος Sebastian Kurz, ήταν πρόθυμος να καθησυχάσει το Ισραήλ και τη διεθνή κοινότητα ότι η Αυστρία δεν επέστρεφε στις παλιές της τακτικές και θεωρίες.

Είχε λόγους να ανησυχεί. Ο σχηματισμός ενός παρόμοιου συνασπισμού το 2000 προκάλεσε τη διεθνή απομόνωση της χώρας, με το Ισραήλ να ανακαλεί τον πρεσβευτή του. Σύμφωνα με τους πρώην διπλωματικούς του συμβούλους, ο Kurz, ο οποίος πέρασε χρόνο στο Ισραήλ ως υπουργός Εξωτερικών, κατάλαβε ότι έπρεπε να κερδίσει την ηγεσία της χώρας για να αποφύγει μια παρόμοια μοίρα.

Επισκέφτηκε την Ιερουσαλήμ στις αρχές της θητείας του το 2018, δεσμευόμενος να καταστήσει την καταπολέμηση του αντισημιτισμού στην Ευρώπη στο επίκεντρο της επερχόμενης προεδρίας της ΕΕ της Αυστρίας.

Το γύρισμα των καιρών: Η πατρίδα του Χίτλερ είναι τώρα ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του Ισραήλ

Η τακτική λειτούργησε, με τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu να αποκαλεί τον Kurz «πραγματικό φίλο του Ισραήλ και του εβραϊκού λαού». Αν και το Ισραήλ εξακολουθούσε να αρνείται να συναντηθεί με υπουργούς από το Κόμμα Ελευθερίας, ο Kurz και το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του ανέπτυξαν μια ολοένα στενότερη σχέση με τη χώρα. Ο νεαρός καγκελάριος μάλιστα αναφέρθηκε ιδιωτικά στον Netanyahu ως «πατρικό φίλο».

Το 2021, αφού η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες προς το Ισραήλ, ο Kurz έβαλε την ισραηλινή σημαία πάνω από το γραφείο του και το υπουργείο Εξωτερικών. Η βελτίωση των διμερών σχέσεων ενίσχυσε τους στενότερους οικονομικούς δεσμούς και την άνθηση του ισραηλινού τουρισμού προς την Αυστρία.

Οι αυστριακές εξαγωγές στο Ισραήλ αυξήθηκαν κατά 50% μόνο από το 2018 έως το 2022. Για πολλούς Αυστριακούς Εβραίους, η αλλαγή αυτή η αλλαγή πλεύσης ήταν αξιοσημείωτη. «Η Αυστρία έχει γίνει φίλη του εβραϊκού λαού και του κράτους του Ισραήλ στην Ευρώπη σήμερα», δήλωσε ο Ariel Muzicant, ο Αυστριακός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Κογκρέσου που εδρεύει στις Βρυξέλλες.

«Η Αυστρία φαίνεται να έχει αναγνωρίσει την ευθύνη που πρέπει να αναλάβει ξεκάθαρα θέση για την προστασία του εβραϊκού πληθυσμού και την αλληλεγγύη με το Ισραήλ χωρίς να ξεχνάμε τα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Η Αυστρία, πρόσθεσε, έχει γίνει πλέον «φάρος» για την υπόλοιπη Ευρώπη».

Μία σχέση αγάπης και μίσους

Αυτό δεν συνέβαινε πάντα, όπως ο Muzicant, ο οποίος γεννήθηκε στο Ισραήλ αλλά μετακόμισε στη Βιέννη ως παιδί, ξέρει καλύτερα από τους περισσότερους.

Η Αυστρία δεν ήταν απλώς η γενέτειρα πολλών ναζιστών, ήταν επίσης το λίκνο του πολιτικού αντισημιτισμού που ενέπνευσε τους φασίστες στην Ευρώπη πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και που ζει στον σύγχρονο δεξιό λαϊκισμό.

Ωστόσο, η χώρα ήταν επίσης η πατρίδα του Theodor Herzl, του πατέρα του Σιωνισμού, για να μην αναφέρουμε χιλιάδες Εβραίους μετανάστες που βοήθησαν στην οικοδόμηση του Ισραήλ μετά την ίδρυσή του το 1948. Αυτή η μπερδεμένη ιστορία εξηγεί τη σχέση αγάπης-μίσους που είχαν οι δύο χώρες μετά τον πόλεμο.

Παρά τον παρατεταμένο αντισημιτισμό στην Αυστρία τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, για να μην αναφέρουμε την αποτυχία της χώρας να ανταποκριθεί στον κεντρικό της ρόλο στο Ολοκαύτωμα, πολλοί Αυστριακοί θαύμαζαν το Ισραήλ, το οποίο έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με το έθνος των Άλπεων, για την ανδρεία και τη στρατιωτική του ικανότητα που φάνηκε στην ήττα των αραβικών χωρών στους πρώτους πολέμους του Ισραήλ.

Στη δεκαετία του 1970, η Αυστρία εξέλεξε έναν Εβραίο καγκελάριο, τον Bruno Kreisky, έναν σοσιαλδημοκράτη που είχε επιζήσει από τον πόλεμο δραπετεύοντας στη Σουηδία προτού επιστρέψει στην Αυστρία. Ο Kreisky είχε έντονο ενδιαφέρον για τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και παρά την εβραϊκή καταγωγή του, ήταν συχνά επικριτικός για το Ισραήλ.

Εκείνη την εποχή, η Αυστρία ήταν το σπίτι του βασικού σταθμού για τους Εβραίους που μετανάστευαν στο Ισραήλ από τη Σοβιετική Ένωση. Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 1973, Παλαιστίνιοι μαχητές πήραν όμηρους αρκετούς Εβραίους μετανάστες που πήγαιναν στο Ισραήλ και ζήτησαν από την αυστριακή κυβέρνηση να κλείσει το κέντρο που διοικούσε η Εβραϊκή Υπηρεσία που τους επαναπάτριζε.

Ο Kreisky υποχώρησε, προκαλώντας ουρλιαχτά διαμαρτυρίας από το Ισραήλ. Η πρωθυπουργός Golda Meir πέταξε στη Βιέννη για να πείσει τον Kreisky να ανοίξει ξανά το κέντρο. Ο Kreisky αρνήθηκε (αν και λίγους μήνες αργότερα, η Αυστρία άνοιξε μια νέα εγκατάσταση).

Στα χρόνια που ακολούθησαν, η σχέση επιδεινώθηκε. Ο Kreisky, ο οποίος είχε γίνει μια μεγάλη, πολιτική προσωπικότητα της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, κυβερνώντας με απόλυτη πλειοψηφία για 13 χρόνια, ήταν πεπεισμένος ότι οι εντάσεις στην περιοχή θα μπορούσαν να επιλυθούν μόνο με την αποδοχή των Παλαιστινίων.

Διαφώνησε με την όλο και πιο σκληροπυρηνική στάση του Ισραήλ υπό τον συντηρητικό πρωθυπουργό Menachem Begin, αποκαλώντας τη χώρα «αστυνομικό κράτος» το 1978. Εν τω μεταξύ, ο Kreisky έγινε ο πρώτος δυτικός ηγέτης που συναντήθηκε με τον Yasser Arafat, τον ηγέτη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, τον οποίο το Ισραήλ θεωρούσε τρομοκρατική ομάδα.

Το 1979, ο Kreisky προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, αναγνωρίζοντας την PLO ως τον επίσημο εκπρόσωπο του παλαιστινιακού λαού. Ο αραβικός κόσμος τον επευφημούσε. «Ο Kreisky μερικές φορές ξεπερνούσε τα όρια», είπε ο Wolfgang Petritsch, πρώην σύμβουλος του Kreisky και συγγραφέας μιας βιογραφίας για αυτόν.

Μετά τον Kreisky, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών παρέμειναν σε βαθύ πάγωμα, ειδικά μετά την εκλογή του Kurt Waldheim το 1986 στην Αυστρία, τον οποίο οι εβραϊκές οργανώσεις κατηγόρησαν ότι απέκρυψε την πραγματική φύση της θητείας του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στον γερμανικό στρατό.

Το Ισραήλ απάντησε ανακαλώντας τον πρεσβευτή του. Η σχέση της Αυστρίας με το Ισραήλ άρχισε να βελτιώνεται μόνο μετά την αποχώρηση του Waldheim. Το 1993, ο Σοσιαλδημοκράτης Καγκελάριος Franz Vranitzky ταξίδεψε στην Ιερουσαλήμ και εκφώνησε μια ομιλία ορόσημο στην οποία αναγνώρισε τον ρόλο της Αυστρίας στο Ολοκαύτωμα και ζήτησε από τους Ισραηλινούς συγχώρεση. Το Ισραήλ καλωσόρισε το mea culpa του Vranitzky, αλλά η ψυχρή σχέση μεταξύ των δύο χωρών δεν κράτησε για πολύ.

Αυστρία

Μια διαφαινόμενη «καταστροφή»

Η απόφαση του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος να σχηματίσει συνασπισμό με το ανοιχτά αντισημιτικό Κόμμα της Ελευθερίας στις αρχές του 2000 άνοιξε παλιές πληγές που άρχισαν να επουλώνονται μόνο με την προσέγγιση του Kurz. (Ο Kurz αναγκάστηκε να παραιτηθεί στα τέλη του 2021 εν μέσω έρευνας για διαφθορά, αλλά παραμένει κοντά στον Netanyahu).

Όπως πολλές χώρες στην Ευρώπη, η Αυστρία έχει δει μια απότομη αύξηση στα αντισημιτικά επεισόδια μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Παρά την έντονη συμπάθεια για τα δεινά των Παλαιστινίων στις κοινότητες μεταναστών στην Αυστρία, επίσημα η Αυστρία δεν άφησε καμία αμφιβολία για το πού βρίσκεται η πίστη της χώρας.

Αφού οι φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές έκαψαν πρόσφατα ισραηλινές σημαίες σε πολλές διαδηλώσεις, ο Karl Nehammer, ο σημερινός κεντροδεξιός καγκελάριος, πρότεινε η κίνηση αυτή να χαρακτηριστεί παράνομη. «Στα 55 χρόνια που είμαι πολιτικά ενεργός, δεν έχω βιώσει ποτέ τόση συμπάθεια για το κράτος του Ισραήλ και την εβραϊκή κοινότητα», είπε ο Muzicant. «Έχεις την αίσθηση ότι τελικά σε καταλαβαίνουν».

Το ερώτημα που παραμένει

Το μόνο ερώτημα είναι αν αυτή κατάσταση θα διαρκέσει. Ως επί μακρόν ηγέτης του Κεντρικού Συμβουλίου για τους Εβραίους της Αυστρίας, ο Muzicant υπήρξε αγαπημένος στόχος του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας.

Το 2001, ο τότε ηγέτης του Κόμματος Ελευθερίας, Jörg Haider, πρωτοπόρος του ακροδεξιού λαϊκισμού στην Ευρώπη, είπε σε μια προετοιμασμένη ομιλία ότι δεν μπορούσε να καταλάβει «πώς κάποιος τόσο βρώμικος θα μπορούσε να ονομαστεί Ariel», ένα αντισημιτικό θεατρικό έργο για το πρώτο εβραϊκό όνομα του Muzicant’s Hebrew , το οποίο είναι επίσης μια δημοφιλής μάρκα απορρυπαντικού.

Ο άνθρωπος που έγραψε αυτή τη γραμμή, ο Herbert Kickl, είναι τώρα ο ηγέτης του Κόμματος Ελευθερίας, το οποίο αυτή τη στιγμή προηγείται στις εθνικές δημοσκοπήσεις με ποσοστό μεγαλύτερο του 30%, τοποθετώντας το αντιμεταναστευτικό κόμμα σε καλή θέση να κερδίσει τις εθνικές εκλογές που αναμένονται για το επόμενο φθινόπωρο.

Παρόλο που το FPÖ έχει μετριάσει τις απόψεις του για το Ισραήλ από την εποχή του Haider, η ρατσιστική ιδεολογία και οι αυταρχικές τάσεις του κόμματος συνεχίζουν να ενοχλούν τη μικρή εβραϊκή κοινότητα της Αυστρίας. Ερωτηθείς τι θα σήμαινε μια νίκη Kickl για τις σχέσεις της Αυστρίας με το Ισραήλ και την εβραϊκή κοινότητα, ο Muzicant δεν δίστασε: «Θα ήταν μια καταστροφή».

Πηγή: POLITICO.EU

*Photo Ctredits: Getty Images & Unsplash