Το Σέφιλντ είναι ένα λοφώδες μέρος, όπου οι γειτονιές του βρίσκονται πάνω από επτά κορυφές που περιβάλλουν το κέντρο της πόλης, το οποίο βρίσκεται στη μέση μιας κοιλάδας. Βρίσκεται επίσης στη συμβολή πέντε ποταμών, του ποταμού Ντον και των τεσσάρων παραποτάμων του που έπαιξαν καθόλου μικρό ρόλο στην εξέλιξή του.

Η ιστορία του Σέφιλντ

Το νερό και οι πρόοδοι στην τεχνολογία κατά την περίοδο μετά την Βιομηχανική Επανάσταση σφράγισαν τη φήμη του Σέφιλντ ως του κορυφαίου παραγωγού χάλυβα μια έτσι κέρδισε και το προσωνύμιό του ως «Η Ατσάλινη Πόλη».

Ωστόσο, αυτή η κάποτε πανίσχυρη βιομηχανική μονάδα παραγωγής είναι τώρα το πιο πράσινο κέντρο πόλης στη Μεγάλη Βρετανία, με το επιβλητικό ποσοστό του 61% της συνολικής της έκτασης να παραχωρείται σε πάρκα, δασικές εκτάσεις και κήπους, συμπεριλαμβανομένου του ενός τρίτου του Εθνικού Πάρκου Peak District. Η δημοφιλία του Σέφιλντ ως μιας πραγματικά πράσινης πόλης έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Κι όμως γίνεται! - Η «πράσινη» βιομηχανική πόλη έχει περισσότερα δέντρα από ανθρώπους

Η αλλαγή το 2012

Μια θεμελιώδης αλλαγή ήρθε το 2012 όταν η πόλη έγινε πρωτοσέλιδο αφού οι εργολάβοι του δήμου άρχισαν να κόβουν μια σειρά από δέντρα για να φυτέψουν στη θέση τους νέα δενδρύλλια, κάτι που αναστάτωσε πολλούς κατοίκους της περιοχής. Η καταστροφή των δέντρων του Σέφιλντ εξελισσόταν για χρόνια μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018, όταν επετεύχθη συμφωνία μεταξύ των τοπικών ακτιβιστών και του δημοτικού συμβουλίου. Επίσης αναπτύχθηκε μια μεγάλη πράσινη πρωτοβουλία και η καινοτόμος συνεργασία Sheffield Street Trees (SSTP) δημιουργήθηκε το 2019.

«Έχουν γραφτεί πολλά για την κοπή των δέντρων στους δρόμους του Σέφιλντ», δήλωσε ο πρόεδρος του SSTP. «Κάποιοι λένε ότι η διαμάχη άλλαξε τη δυναμική στην πόλη, συνδέοντας τους ανθρώπους με τους χώρους πρασίνου τους. Νομίζω ότι οι Sheffielders είχαν πάντα μια ξεχωριστή σύνδεση με το πράσινο. Το περιστατικό κοπής δέντρων απλά έφερε στο προσκήνιο κάτι που ίσως ήταν πάντα εκεί».

Η πόλη σήμερα

Σήμερα, με περίπου 4,5 εκατομμύρια δέντρα σε όλη την πόλη, ο πληθυσμός των δέντρων του Σέφιλντ ξεπερνά κατά πολύ τον ανθρώπινο πληθυσμό του, με περισσότερα από 550.000 δέντρα ανά άτομο. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν το ένα πέμπτο της επιφάνειας της πόλης καλύπτεται από δέντρα. Το 2022, το έργο του SSTP απέφερε καρπούς όταν το Σέφιλντ αναγνωρίστηκε ως μία από τις διεθνείς Δενδροπόλεις του Κόσμου.

Πηγή: BBC.COM

*Photo Credits: Shutterstock