Κορυφαίοι διπλωμάτες από την Ομάδα των Επτά κορυφαίων βιομηχανικών δημοκρατιών ανακοινώνουν ενιαία στάση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά από συναντήσεις στο Τόκιο.

Η καταδίκη της Χαμάς και το αίτημα για «ανθρωπιστικές παύσεις» από πλευράς Ισραήλ, προκειμένου να επιταχυνθεί η παροχή βοήθειας στους απελπισμένους Παλαιστίνιους πολίτες στη Λωρίδα της Γάζας, παραμένουν τα κρισιμότερα ζητήματά τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και της Ιταλίας πάντως εμμένουν στη στήριξη του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και το λαό του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, βλέπουν ωστόσο επείγουσα την ανάγκη βοήθειας των αμάχων καθώς και την μετακίνηση των πολιτών σε ασφαλέστερα μέρη.

Εκφράζουν επίσης την υποστήριξή τους σε ανθρωπιστικές παύσεις για τη διευκόλυνση της επείγουσας βοήθειας, της μετακίνησης των πολιτών και της απελευθέρωσης των ομήρων.

Καλούν μάλιστα το Ιράν «να απέχει από την παροχή υποστήριξης στη Χαμάς και την ανάληψη περαιτέρω δράσεων που αποσταθεροποιούν τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της λιβανέζικης Χεζμπολάχ και άλλων μη κρατικών φορέων και να χρησιμοποιεί την επιρροή του με τις ομάδες αυτές για την αποκλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων».

, υπονομεύει την ασφάλεια στη Δυτική Όχθη και απειλεί τις προοπτικές για μια διαρκή ειρήνη“.