Στην σύσκεψη των G7 παραβρέθηκε ο Τζο Μπάιντεν και σχολιάστηκε έντονα για τα στραβοπατήματά του.

Σκόνταψε την ώρα που κατέβαινε τις σκάλες του Ιερού Ιτσουκουσίμα, προκαλώντας ανησυχία στους υπόλοιπους ηγέτες που τον περίμεναν. Ήταν η δεύτερη φορά που έχασε το βηματισμό του μέσα στην ίδια μέρα. Ας δούμε αναλυτικά τι συνέβη.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παραπάτησε καθώς κατέβαινε τις σκάλες του Ιερού Ιτσουκουσίμα την Παρασκευή καθώς βιαζόταν να χαιρετήσει τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα.
Ο πρόεδρος αργούσε -όλοι οι άλλοι ηγέτες της G7 είχαν φτάσει στο νησί Miyajima και τον περίμεναν για να ξεκινήσει η περιήγηση στον ιερό χώρο- όταν εκείνος σκόνταψε και σώθηκε λίγο πριν σωριαστεί εντελώς.

Αυτός και ο Φούμιο Κισίντα συνέχισαν ατάραχοι σαν να μην συνέβη το ολίσθημα, ενώ ενώθηκαν με τους υπόλοιπους αρχηγούς κρατών για να δουν την εμβληματική «πλωτή» πύλη torii. Η βραδιά στο διάσημο νησί, γνωστό για τα άγρια ελάφια του, ήταν το κλείσιμο μιας μεγάλης πρώτης ημέρας της σύσκεψης κορυφής.

Μετά την περιοδεία, οι ηγέτες του κόσμου -οι αρχηγοί των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας, του Καναδά, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης- συμμετείχαν σε ένα ιδιωτικό δείπνο στο νησί.

Όμως ο 80χρονος Μπάιντεν έφυγε από εκείνο το δείπνο νωρίς. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre εξήγησε ότι το πρόγραμμα όριζε πως ο πρόεδρος θα λάβει ενημέρωση από την ομάδα διαπραγματεύσεων για το ανώτατο όριο του χρέους στην Ουάσιγκτον, όπου βρέθηκε αμέσως μετά.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος είναι ο γηραιότερος πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει αντιμετωπίσει και έχει συχνά ερωτήσεις γύρω από την ηλικία του, ειδικά επειδή διεκδικεί μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο.

Ο γιατρός του τον δήλωσε υγιή και ικανό να υπηρετήσει, αλλά παραδέχθηκε ότι το βάδισμα του προέδρου είναι «δύσκαμπτο». Ο Μπάιντεν έχει σκοντάψει και στο παρελθόν -και τις δύο φορές όταν επιβιβάστηκε στο Air Force One: τον Μάρτιο του 2023 και τον Μάρτιο του 2021.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο Μπάιντεν χρειαζόταν καθοδήγηση όταν έψαχνε να βρει ένα σημείο κατά τη διάρκεια μιας φωτογράφισης με τον Φούμιο Κισίντα και τις συζύγους τους.

Παρόλα αυτά δεν χάνει το χιούμορ του και συνεχίζει το απαιτητικό του πρόγραμμα, ενώ όταν ερωτήθηκε τον περασμένο μήνα από τους δημοσιογράφους για την ηλικία του, απάντησε περιπαικτικά: «Δεν μπορώ να πω καν τον αριθμό, δεν είναι καταγεγραμμένος».