Δεν τις ζουν πρώτη φορά αυτές τις εικόνες. Τους είναι γνώριμες εδώ και χρόνια. Κι ίσως από εκεί πηγάζει το θάρρος ενός μικρού αγοριού από τη Γάζα που παρότι είναι σοβαρά τραυματισμένο, δίνει κουράγιο στον μπαμπά του και να του ζητά να μη φοβάται.

Το βίντεο προβλήθηκε από το Al Jazeera και προέρχεται από νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, οι τραυματίες συρρέουν κατά εκατοντάδες ως αποτέλεσμα των περισσότερων από 6.000 ισραηλινών βομβαρδισμών και σύντομα το σύστημα θα καταρρεύσει.

«Είμαστε έτοιμοι να καταρρεύσουμε. Η χωρητικότητά μας στα νοσοκομεία είναι περίπου 2.000 κλίνες» λέει ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας της Γάζας Dr. Μεντχάντ Αμπάς και προσθέτει: «Αντιμετωπίζουμε έλλειψη φαρμάκων. Σε μία μέρα, καταναλώσαμε τα φάρμακα που υπό κανονικές συνθήκες καταναλώνουμε σε ένα μήνα».

ΟΗΕ σε Ισραήλ: «Ανακαλέστε τη διαταγή για μετακίνηση πληθυσμού στη Γάζα»

Έκκληση να ακυρωθεί η διαταγή του Ισραήλ να μετακινηθούν προς τον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας περίπου 1,1 εκατ. Παλαιστίνιοι εντός 24 ωρών απευθύνει ο ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο ενδέχεται να μετατρέψει την τραγωδία, σε τεράστια καταστροφή.

Το Ισραήλ προειδοποίησε για εκτεταμένες επιχειρήσεις στη Γάζα και ζήτησε να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους όλοι οι άμαχοι με κατεύθυνση προς νότο. Πρόσθεσε πως η εκκένωση της πόλης πρέπει να γίνει για την ασφάλεια των αμάχων και πως θα επιτραπεί να επιστρέψουν μόνο αφού δώσει αυτός πράσινο φως.

Ακόμη, διεμήνυσε στους πολίτες της Λωρίδας της Γάζας να μην πλησιάζουν τον «φράκτη» –το τείχος– που χωρίζει τον μικρό παλαιστινιακό θύλακα από την ισραηλινή επικράτεια.

«Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες», τόνισε Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν σθεναρή έκκληση οποιαδήποτε τέτοια διαταγή, αν επιβεβαιωθεί, να ακυρωθεί προκειμένου να αποφευχθεί να μεταμορφωθεί αυτή που είναι ήδη τραγωδία σε καταστροφή», πρόσθεσε.

Κατά τον Ντουζαρίκ, η διαταγή αφορά τους πάντες ανεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού του ΟΗΕ και χιλιάδων ανθρώπων που έχουν βρει καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του διεθνούς οργανισμού, κυρίως σχολεία, κέντρα υγείας και κλινικές.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε επίσης κατεπείγουσα έκκληση για δωρεές ώστε να συγκεντρωθούν 294 εκατ. δολάρια προκειμένου να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.

Η έκκληση έχει σκοπό να προσφερθεί βοήθεια σε 1,2 εκατ. και πλέον κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, διευκρίνισε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, επισημαίνοντας πως οι ανθρωπιστικοί οργανισμοί δεν έχουν διαθέσιμους αναγκαίους πόρους ώστε «να ανταποκριθούν άμεσα στις ανάγκες των ευάλωτων Παλαιστίνιων».

«Ντροπή», απαντά το Ισραήλ

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Γκιλάντ Ερντάν, χαρακτήρισε «ντροπή» την αντίδραση του διεθνούς οργανισμού στη διαταγή του ισραηλινού στρατού να φύγουν εντός 24 ωρών προς νότο όσοι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας ζουν βόρεια της κοινότητας Ουάντι Γάζα, κατηγορώντας τις υπηρεσίες του ότι «για χρόνια κάνουν τα στραβά μάτια» στη χρήση του άμαχου πληθυσμού ως ασπίδας και πολιτικών υποδομών για αποθήκευση όπλων.

«Αντί να σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ πολίτες του οποίου σφαγιάστηκαν από τη Χαμάς και παρ’ όλ’ αυτά προσπαθεί να αποτρέψει το να πάθουν κακό άμαχοι, ο ΟΗΕ του κάνει κήρυγμα», πρόσθεσε.

Πάνω από 1.500 οι νεκροί, ξεπερνούν τους 423.000 οι εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας

Ξεπέρασαν τους 1.500 οι νεκροί στη Γάζα από το συνεχόμενο σφυροκόπημα του Ισραήλ που έχει ρίξει περισσότερες από 6.000 βόμβες. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται και 500 παιδιά, γεγονός που καταδεικνύει ότι αυτοί που πληρώνουν πρώτοι τέτοιες καταστάσεις είναι οι άμαχοι.

Επιπλέον, πάνω από 423.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με νεότερους αριθμούς του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν στον πυκνοκατοικημένο θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων αυξήθηκε ως χθες Πέμπτη το βράδυ κατά 84.444 ανθρώπους και έφθασε τους 423.378, εξηγεί το OCHA σε ανακοίνωσή του την οποία δημοσιοποιεί σήμερα.