Οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης εκτόξευσαν πύραυλο κρουζ σε δεξαμενόπλοιο υπό νορβηγική σημαία στην Ερυθρά Θάλασσα, στην τελευταία βίαιη επίθεση από τους μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν με στόχο εμπορικά πλοία στην περιοχή.

Η μαχητική ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο STRINDA, με τον εκπρόσωπό της Yahya Sare’e να ισχυρίζεται χωρίς κανένα στοιχείο ότι το δεξαμενόπλοιο ήταν «φορτωμένο με πετρέλαιο και κατευθυνόταν προς το ισραηλινό κράτος», σύμφωνα με το Associated Press και έναν λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ισχυρίζεται. να ανήκει στη Sare’e.

Ο J. Ludwig Mowinckels Rederi, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του STRINDA, είπε ότι το δεξαμενόπλοιο ήταν φορτωμένο με φοινικέλαιο και καθοδηγούσε από τη Μαλαισία προς τη Διώρυγα του Σουέζ και στη συνέχεια για την Ιταλία, όταν δέχθηκε επίθεση 60 ναυτικά μίλια βόρεια του στενού Bab al-Mandab, Νορβηγία ανέφερε ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός NRK.

Οι ενέργειες των Χούτι κατά διεθνών πλοίων

Οι αντάρτες Χούτι έχουν εντείνει τις εχθρικές ενέργειες εναντίον αμερικανικών και διεθνών πλοίων στην περιοχή, επιτίθενται σε πολλά εμπορικά πλοία και εκτοξεύουν πυραύλους και drones με στόχο το Ισραήλ, ως απάντηση στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ομάδα προειδοποίησε ότι θα στοχεύσει όλα τα πλοία που κατευθύνονται προς το Ισραήλ. Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) δήλωσε ότι το STRINDA χτυπήθηκε από πύραυλο κρουζ που εκτοξεύτηκε από περιοχή που ελέγχεται από τους Χούτι στην Υεμένη το απόγευμα της Δευτέρας.

«Το STRINDA ανέφερε ζημιές που προκάλεσαν πυρκαγιά στο πλοίο, αλλά δεν υπάρχουν θύματα αυτή τη στιγμή», έγραψε η CENTCOM στο X. «Δεν υπήρχαν αμερικανικά πλοία στη γύρω περιοχή τη στιγμή της επίθεσης, αλλά το USS MASON απάντησε στο M/ Ο T STRINDA και αυτή τη στιγμή παρέχεται βοήθεια».

Πηγή: POLITICO

*Photo Credits: Getty Images