Έτοιμες να δολοφονήσουν τους ηγέτες της Χαμάς όπου κι αν βρίσκονται όταν τελειώσει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας εμφανίζονται, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ.

Την εντολή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει δώσει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Με βάση αυτή τα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών του Ισραή εξετάζουν το πώς θα δολοφονήσουν της ηγέτες της Χαμάς που βρίσκονται στον Λίβανο, την Τουρκία και το Κατάρ -το τελευταίο έχει επιτρέψει στην Χαμάς να λειτουργεί ένα πολιτικό γραφείο για πάνω από 10 χρόνια.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, το σχέδιο αυτό «θα είναι μια δεύτερη ευκαιρία για τον Νετανιάχου, ο οποίος το 1997 έδωσε εντολή να δηλητηριαστεί ο τότε ηγέτης της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ στην Ιορδανία.

Η επιχείρηση αυτή, όμως, όχι μόνο δεν πέτυχε αλλά αντίθετα οδήγησε στην απελεύθερωση του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς, του σεΐχη Αχμέντ Γιασίν».

Ο ίδιος ο Νετανιάχου έχει αποκαλύψει τις προθέσεις του σε διάγγελμα στις 22 Νοεμβρίου όταν είπε «έχω δόσει οδηγίες στην Μοσάντ να ενεργήσει κατά των ηγετών της Χαμάς όπου και αν βρίσκονται». Στις ίδιες δηλώσεις ο υπουργός Άμυνας του Ισράηλ είχε πει ότι οι ηγέτες της Χαμάς «ζουν με δανεικό χρόνο».

Αξιωματούχοι που επικαλείται η WSJ είπαν ότι το Ισραήλ εξετάζει ήδη είτε τη σύλληψη είτε την εκτέλεση των ηγετών της Χαμάς στη Γάζα και το ερώτημα που υπάρχει τώρα για τους Ισραηλινούς δεν είναι αν θα προσπαθήσουν να σκοτώσουν ηγετικά στελέχη της Χαμάς και αλλού στον κόσμο αλλά το πού και το πώς.

Ο συντάκτης του άρθρου υποστηρίζει ότι τα σχέδια αυτά άρχισαν να μορφοποιούνται λίγες ημέρες μετά την φονική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Ορισμένοι ήθελαν να πραγματοποιηθεί αμέσως επιχείρηση δολοφονίας του Μεσάαλ και άλλων ηγετικών μελών της Χαμάς που βρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού.

Κατά τις πληροφορίες κίνητρο για την επιλογή αυτή ήταν βίντεο στο οποίο ο Μεσάαλ και άλλα μέλη της Χαμάς, όπως ο πολιτικός ηγέτης της Ισμαήλ Χανίγια, πανηγύρισαν και προσευχήθηκαν βλέποντας πλάνα των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.

Πόλεμος στο Ισραήλ – Wall Street Journal: Τι τους σταμάτησε να προχωρήσουν στις δολοφονίες την 7η Οκτωβρίου

Σε περίπτωση, πάντως, που το Ισραήλ προχωρούσε σε επιχειρήσεις δολοφονίας στο έδαφος του Κατάρ, όπως δεν έχει κάνει ποτέ στο παρελθόν, τότε θα διακινδύνευε να τορπιλίσει κάθε διαμεσολαβητική προσπάθεια για απελευθέρωση ομήρων εξήγησαν οι αξιωματούχοι που μίλησαν στη Wall Street Journal.

Αυτές ήταν οι σκέψεις που έβαλαν φρένο στην άμεση υλοποίηση της επιχείρησης δολοφονίας ηγετικών μελών της Χαμάς.

Η πρόθεση αυτή του Νετανιάχου έχει ήδη προκαλέσει διαφωνίες στο εσωτερικό του Ισραήλ με τον πρώην διευθυντή της Μοσάντ, Εφραίμ Χαλεβί, να λέει ότι είναι μια λάθος επιλογή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η δολοφονία των ηγετών της Χαμάς δεν θα εξαφανίσει την απειλή, αλλά αντίθετα έχει τη δυναμική να προκαλέσει αύξηση των οπαδών της τρομοκρατικής οργάνωσης και επιτάχυνση ακόμα χειρότερων απειλών.

Η WSJ υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με το βιβλίο Rise and Kill First του Ισραηλινού δημοσιογράφου Ρόνεν Μπέργκμαν το Τελ Αβίβ έχει διεξάγει 2.700 επιχειρήσει δολοφονίας στο εξωτερικό μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.