Όπως ανακοίνωσαν οι ιταλικές αρχές, 18 πόλεις της χώρας πρόκειται να παραμείνουν σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής, εξαιτίας του κύματος καύσωνα που πλήττει την χώρα.

Έντονη ζέστη θα καταγραφεί κυρίως στις κεντρικές και νότιες περιφέρειες της χώρας, ενώ στη βόρεια Ιταλία οι υψηλές θερμοκρασίες θα αρχίσουν να υποχωρούν.

Το ιταλικό υπουργείο Υγείας συνιστά μεγάλη προσοχή και την αυριανή ημέρα. Ειδικότερα επισημαίνει ότι κατά τις μεσημεριανές ώρες θα πρέπει να περιορίσουν όσο γίνεται περισσότερο τις μετακινήσεις τους οι πολίτες που κατοικούν στις περιοχές του Μπάρι, της Φλωρεντίας, της Κατάνης στην Σικελία, στο Ρήγιο της Καλαβρίας και στη Ρώμη.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, η υψηλότερη θερμοκρασία (42 βαθμοί Κελσίου) πρόκειται να καταγραφεί στην Σαρδηνία, όπου σήμερα ο υδράργυρος άγγιξε τους 47,7 βαθμούς.

Στο μεταξύ, το 25% των ασθενών που το τελευταίο τριήμερο μεταφέρθηκε στα Επείγοντα των ιταλικών νοσοκομείων, παρουσίαζε προβλήματα υγείας συνδεδεμένα με τη μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας και το υψηλό ποσοστό υγρασίας. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας αυξήθηκαν συνολικά κατά 20%.

Από σήμερα τέθηκε σε λειτουργία η τηλεφωνική γραμμή 1500, για παροχή χρήσιμων πληροφοριών στους πολίτες, τόσο σχετικά με το πώς πρέπει να προστατεύονται από τη ζέστη, όσο και με το πού μπορούν να αποταθούν σε περίπτωση ανάγκης.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί εξηγούν ότι, κυρίως, οι ηλικιωμένοι υποφέρουν λόγω της παρατεταμένης ζέστης των τελευταίων ημέρων και ζητούν από τους συγγενείς, αλλά και τους «οικογενειακούς γιατρούς» κάθε περιοχής, να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθούν τα άτομα μεγάλης ηλικίας, με κύριο στόχο να μην αναγκάζονται να βγαίνουν από τα σπίτια τους.