Εκτός ελέγχου μαίνονται οι πυρκαγιές στο δυτικό τμήμα του Καναδά, με χιλιάδες πυροσβέστες να «ρίχνονται» στην μάχη της κατάσβεσης.

Ο Καναδάς απηύθυνε έκκληση για διεθνή βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανεξέλεγκτες φωτιές που έχουν ξεσπάσει εδώ και περισσότερες από δέκα ημέρες, με το πύρινο μέτωπο να εξαπλώνεται πλέον από την Αλμπέρτα προς άλλες επαρχίες.

«Η κατάσταση στην Αλμπέρτα παραμένει πολύ ανησυχητική και επικίνδυνη και μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι ότι πλέον σημαντικός αριθμός πυρκαγιών έχουν ξεσπάσει στο Σασκάτσουαν, τη Βρετανική Κολομβία και τα Βορειοδυτικά Εδάφη», δήλωσε ο Μπιλ Μπλερ υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας του Καναδά και πρόσθεσε: «Η Οτάβα στρέφεται σε άλλες χώρες – τις ΗΠΑ, το Μεξικό, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, για να βοηθήσουν».

Περίπου 2.500 πυροσβέστες από όλο τον Καναδά και 400 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην επαρχία για να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές, εκ των οποίων 27 εξακολουθούν να είναι εκτός ελέγχου.

«Αναμφίβολα αυτό το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο και θα χρειαστούμε βοήθεια», δήλωσε η Ζοζέ Σεντ Ονγκ εκπρόσωπος των υπηρεσιών διάσωσης της Αλμπέρτα και συμπλήρωσε: «Με δεδομένο τον αριθμό των πυρκαγιών που μαίνονται αυτή τη στιγμή, θα χρειαστούν μήνες για να αντιμετωπιστούν, εκτός και αν υπάρξει σημαντική αλλαγή των καιρικών συνθηκών που θα φέρει πολλή υγρασία».

Εξάλλου η Αλμπέρτα απευθύνθηκε στους περίπου 20.000 δημόσιους υπαλλήλους της επαρχίας, καλώντας όποιον έχει εμπειρία να προσφερθεί να συνδράμει στην κατάσβεση των πυρκαγιών.