Οι Τούρκοι παρά το ότι είχαν ανακοινώσει πως σήμερα θα συνέχιζαν κανονικά τις εργασίες για διάνοιξη δρόμου στη νεκρή ζώνη της περιοχής του χωριού Πύλα, στη Κύπρο, δεν εμφανίστηκαν στον χώρο, χωρίς να έχουν δώσει σημάδια για το πώς σκέφτονται να κινηθούν.

Σήμερα συνέρχεται και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα εξετάσει τη κατάσταση, μετά την επίθεση των Τουρκοκυπρίων, εναντίον μελών της ειρηνευτικής δύναμης. Η συνεδρία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την περασμένη εβδομάδα, αλλά μεταφέρθηκε για σήμερα, γιατί η Ρωσία ζήτησε χρόνο για να τοποθετηθεί. Η Ρωσία είναι το μόνο μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας που μέχρι σήμερα δεν καταδίκασε την επίθεση εναντίον κυανόκρανων στη Πύλα.

Σε επιφυλακή για αποτροπή της επανάληψης αυθαίρετων εργασιών

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης UNFICYP στην Κύπρο, Αλιμ Σιντίκ, οι κυανόκρανοι παρακολουθούν στενά την κατάσταση και βρίσκονται σε επιφυλακή για αποτροπή της επανάληψης αυθαίρετων εργασιών στην περιοχή.

Κληθείς από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων να αναφερθεί σε σχόλια ότι οι εργασίες θα επαναλαμβάνονταν σήμερα Δευτέρα, ο κ. Σιντίκ είπε «ναι, φήμες κυκλοφορούν. Είμαστε στην περιοχή, παρακολουθούμε την κατάσταση και δεν υπήρξε καμία επανάληψη των εργασιών». Πρόσθεσε ότι «θα αναλάβουμε δράση για να σταματήσουμε οποιαδήποτε επανάληψη».

Ανέφερε ότι σήμερα επικρατεί ησυχία και «δεν υπάρχει καμία αλλαγή από χθες, ούτε και οικοδομικά μηχανήματα ή προσωπικό μέσα στη νεκρή ζώνη πλέον». «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και διατηρούμε παρουσία στην περιοχή και είμαστε σε επιφυλακή για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε επανάληψη αυθαίρετων εργασιών σε αυτή την περιοχή», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι εξελίξεις μεταφέρονται στη Νέα Υόρκη όπου θα ενημερωθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας σήμερα το απόγευμα.

*Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: UNFICYP