Οι υπουργοί Μεταφορών της Τσεχίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας σκοπεύουν να συναντηθούν με ομοϊδεάτες ομολόγους τους στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα για να βρουν έναν τρόπο να σώσουν τους κινητήρες εσωτερικής καύσης από την απαγόρευση της ΕΕ το 2035, είπαν δύο διπλωμάτες στο Politico.

Το Βερολίνο θέλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει πρώτα μια επιλογή που να επιτρέπει στα αυτοκίνητα να χρησιμοποιούν συνθετικά καύσιμα, γνωστά ως e-fuels, αλλά το «μπλόκο» οδηγεί σε περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με το μέτρο του 2035.

Ένας αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης είπε ότι το σχέδιο είναι να καθοριστεί εγκαίρως μια κοινή άποψη μεταξύ των τριών χωρών σχετικά με την απόφαση για τις μηδενικές εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων και των βαν, πριν από τη συνάντηση της Δευτέρας.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες χώρες, Γαλλία, Ισπανία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία και Φινλανδία έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το συγκεκριμένο μέτρο της Ε.Ε. Αντιθέτως, Ολλανδία, Σουηδία, Βέλγιο, Δανία, Λουξεμβούργο, Αυστρία και Ιρλανδία υποστηρίζουν την κατάργηση diedel και βενζίνης από το 2035.