Οι νομοθέτες της ΕΕ, αποφάσισαν την Πέμπτη μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων σε σχέση με το ζήτημα που αφορά τόσο τη μετανάστευση, όσο και το άσυλο, επιβεβαιώνοντας την… στροφή που επιχειρείται προς τα δεξιά.

Το μέτρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εγκρίνει νέους κανόνες που επιδιώκουν να επιταχύνουν την επιστροφή των μεταναστών που εισήλθαν στην Ευρώπη παράνομα και να εμποδίσουν αυτούς τους μετανάστες να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες εντός της ΕΕ.

Η μεταρρύθμιση, σύμφωνα με το POLITICO, βρίσκει μια μέση λύση στο επίμαχο ερώτημα εάν θα ζητηθεί από τις χώρες να υποδεχτούν αιτούντες άσυλο από άλλα μέλη της ΕΕ – ένα βήμα που οι συνοριακές χώρες της ΕΕ προτιμούν παραδοσιακά, αλλά άλλες συχνά αντιτίθενται. Το εγκεκριμένο κείμενο προβλέπει τέτοιες «υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις» μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, τις οποίες θα καθόριζαν οι Βρυξέλλες, ενώ όλες οι άλλες μετεγκαταστάσεις είναι εθελοντικές.

«Αυτή είναι η πιο σημαντική αλλαγή για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με τα κράτη μέλη», υποστήριξε ο ευρωβουλευτής Tomas Tobé, ένας από τους νομοθέτες που ηγούνται της νομοθεσίας για το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), αναφερόμενος στον τελικό συμβιβασμό.

Πιο συγκεκριμένα, σε επίπεδο ψηφοφορίας, διαφαίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρα, η σταδιακή στροφή του Κοινοβουλίου προς τα δεξιά σχετικά με τη μετανάστευση. Η μεταρρύθμιση άλλωστε, έρχεται εν μέσω μιας έξαρσης τόσο της νόμιμης όσο και της παράνομης μετανάστευσης σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τις μη εξουσιοδοτημένες διελεύσεις των συνόρων το 2022 να φθάνουν σε επίπεδα που δεν έχουν προηγούμενο, μια και από το 2016 στο αποκορύφωμα της τελευταίας μεταναστευτικής κρίσης, είχαν να γίνουν αντιληπτά τόσο μεγάλα νούμερα.

Η υπογραφή του Συμφώνου Μετανάστευσης, είναι το αποκορύφωμα των δύο πρόσφατων ψηφοφοριών που έδειξαν την ολοένα και πιο αυστηρή γραμμή του Κοινοβουλίου για τη μετανάστευση.

Την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν τη χρήση κονδυλίων της ΕΕ για την υποστήριξη της προστασίας των συνόρων, μια αμφιλεγόμενη κίνηση καθώς πλησιάζει τις Βρυξέλλες πιο κοντά στην άμεση χρηματοδότηση των κάποτε απεχθών συνοριακών τειχών. Οι νομοθέτες παραλίγο να εγκρίνουν μια ξεχωριστή τροπολογία που καλούσε ρητά την ΕΕ να χρηματοδοτήσει τους φράχτες στα σύνορα. Αυτό το κείμενο ελάχιστα απέτυχε παρά την υποστήριξη σχεδόν των τριών τετάρτων των βουλευτών από την ομάδα του ΕΛΚ, τη μεγαλύτερη του Κοινοβουλίου.

Και την Πέμπτη, οι τρεις πιο ισχυρές ομάδες του Κοινοβουλίου – το ΕΛΚ, οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές και Δημοκράτες και οι κεντρώοι με το Renew – ψήφισαν όλοι υπέρ του συμφώνου για τη μετανάστευση στα σύνορα. Το πακέτο έλαβε επίσης την υποστήριξη Ιταλών ακροδεξιών ευρωβουλευτών που ευθυγραμμίζονται με την αντιμεταναστευτική πολιτικής της Giorgia Meloni.

Το κείμενο που εγκρίθηκε την Πέμπτη προβλέπει ένα πιο αυστηρό σύστημα καταγραφής προκειμένου να επιταχυνθεί η επιστροφή των μεταναστών.