«Η αστυνομία είναι θεσμικά ρατσιστική, ομοφοβική και ανίκανη να αστυνομεύσει τον εαυτό της». Διαβάζοντας αυτούς τους χαρακτηρισμούς, το μυαλό πάει σε πολλές αστυνομίες ανά τον κόσμο, όχι μόνο αυταρχικών καθεστώτων, αλλά ακόμη και δημοκρατικών ευρωπαϊκών κρατών. Ποιος θα μπορούσε, όμως, να πιστέψει ότι η φράση αναφέρεται στην Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου; Και μάλιστα προέρχεται από ανεξάρτητη έκθεση, την οποία είχε ζητήσει η ίδια η αστυνομία να γίνει;

Επικεφαλής της ανεξάρτητης έρευνας ήταν η βαρώνη Λουίζ Κέισι, μέλος της βουλής των Λόρδων. Η έκθεση διαπίστωσε σοβαρές αδυναμίες σε όλο το φάσμα λειτουργίας της αστυνομίας και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι χρειάζεται ριζική μεταρρύθμιση για να γίνει πιο σύγχρονη και αποτελεσματική.

Αποτυχία με γυναίκες και παιδιά

 «Υπάρχουν θεσμικός ρατσισμός, σεξισμός και ομοφοβία μέσα στον οργανισμό, όσον αφορά το πώς αντιμετωπίζονται οι αστυνομικοί και το προσωπικό, και έξω από τον οργανισμό, όσον αφορά το πώς αστυνομεύονται οι κοινότητες», αναφέρεται στην έκθεση, στην οποία προστίθεται πως η δύναμη «αποτυγχάνει όσον αφορά τις γυναίκες και τα παιδιά».

Οι διαπιστώσεις αυτές έρχονται περισσότερο από δύο δεκαετίες έπειτα από μια έρευνα του 1999 για το φόνο του μαύρου εφήβου Στίβεν Λόρενς, η οποία είχε διαπιστώσει θεσμικό ρατσισμό στους κόλπους της δύναμης αυτής για τον τρόπο με τον οποίο απάντησε στο φόνο.

Στην εν λόγω έκθεση των 360 σελίδων αναφέρεται πως η δύναμη χρειάζεται ισχυρή ηγεσία, μια υπηρεσία για την προστασία των γυναικών και μια νέα στρατηγική για τα παιδιά, μεταξύ άλλων συστάσεων για μεταρρυθμίσεις.

Στην προσωρινή έκθεση της Κέισι αναφερόταν τον περασμένο Οκτώβριο πως διαπιστώθηκε πως η δύναμη χρειαζόταν κατά μέσο όρο 400 ημέρες για να εξετάσει κατηγορίες σε βάρος των αστυνομικών της για κακή συμπεριφορά.

Η αντίδραση του αρχηγού της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Μάρκ Ρόουλι δεν ήταν καν να αμφισβητήσει το περιεχόμενο της έρευνας ή τα συμπεράσματά της, αλλά να ζητήσει συγγνώμη. «Εκφράζω τη βαθιά λύπη μου, έχουμε απογοητεύσει τους κατοίκους του Λονδίνου. Η έκθεση προκαλεί μια ολόκληρη σειρά από συναισθήματα: θυμό, απογοήτευση, αμηχανία… Όμως πάνω απ’ όλα προκαλεί αποφασιστικότητα». Δήλωσε, επίσης, πως το τμήμα επαγγελματικών προδιαγραφών της αστυνομίας έχει κάνει πολλές παρεμβάσεις στο έμψυχο δυναμικό και πλέον οι απολύσεις αστυνομικών γίνονται με πολύ ταχύτερο ρυθμό.