Ξαφνικά, μέσα σε ένα βράδυ, οι κοριοί μπήκαν στην ατζέντα των μίντια, στην δημόσια σφαίρα, στη συζήτηση και άρχισαν να επηρεάζουν τον τουρισμό. Από τη Γαλλία στην Αγγλία κι από εκεί σε αρκετές πόλεις της Ευρώπης. Μήπως όμως είναι ακόμα μια από τις φορές που η υπερβολή των μίντια παρουσιάζει την πραγματικότητα ως χειρότερη απ’ ό,τι είναι;

Η δερματολόγος Zeina Nehme λέει ότι η κλινική της συνήθως αντιμετωπίζει μια σειρά από περιστατικά κάθε καλοκαίρι στα οποία ασθενείς έχουν δαγκωθεί από κοριούς ενώ ταξίδευαν. Ωστόσο, παραδόξως, λέει ότι κανένα δεν σημειώθηκε φέτος.

Εντούτοις, όπως οποιοσδήποτε άλλος που δεν ζει στη ζούγκλα, η Nehme έχει δει τον καταιγισμό των πρωτοσέλιδων και των αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τεκμηριώνουν την παράνοια με τους κοριούς στο Παρίσι, η οποία ξέσπασε κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας και έκτοτε εξαπλώθηκε σε άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου.

Έτσι, κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού της στην Πόλη του Φωτός, η Nehme αποφάσισε να ξεκινήσει ένα πείραμα: να δει από πρώτο χέρι ένα από τα ενοχλητικά πλάσματα και να το χρησιμοποιήσει σε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αλλά η Nehme, η οποία εδρεύει στη Βηρυτό του Λιβάνου, λέει ότι βρήκε ένα ενοχλητικό παράσιτο κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου της: όχι στο μετρό, σε εστιατόρια, ούτε στο διαμέρισμα του όπου έμεινε με μια φίλη της.

«Δεδομένου ότι είμαι δερματολόγος και δημοσιεύω πολλά στον λογαριασμό μου στην κλινική, σκέφτηκα ότι θα ήταν ωραίο να δημοσιεύσω ένα βίντεο για κοριούς», είπε στο CNN Travel. «Έψαξα ενεργά να βρω έναν για να βγάλω φωτογραφίες και να τις δημοσιεύσω. Τίποτα».

Η Cynthia Starkey, μια δικηγόρος με έδρα το Phoenix, παρακολουθούσε επίσης στενά την υπόθεση με τους κοριούς, ενώ εκείνη και η κόρη της επισκέφθηκαν πρόσφατα το Παρίσι κατά τη διάρκεια του τρίμηνου ταξιδιού τους στην Ευρώπη σε έξι χώρες. Αλλά, όπως και η Nehme, κανένας δεν είδε κανένα στο διαμέρισμα Airbnb, στη δημόσια συγκοινωνία ή αλλού.

φόβος για τους κοριούς στο Παρίσι

Στην πραγματικότητα, είπε η Starkey, ο περισσότερος πανικός για το ταξίδι τους στο Παρίσι προήλθε από φίλους και οικογένεια – όπως η αδερφή της πίσω στις ΗΠΑ, η οποία έστειλε μήνυμα στη Starkey ότι είχε ακούσει πως τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, που θα διεξαχθούν στο Παρίσι, θα τους ακυρώσουν λόγω της δραματικής κατάστασης με τους κοριούς.

Μετά από ένα mail που έλαβε η Starkey από έναν φίλο δημοσιογράφο που ζει στην Ευρώπη σχετικά με την κατάσταση των κοριών, η κόρη της Starkey, Mikayla, έκανε κάποια διαδικτυακή έρευνα.

«Μου λέει, «Βλέπω ότι δεν είναι χειρότερο φέτος από οποιαδήποτε άλλη χρονιά, και δεν ανησυχώ», είπε η Starkey. «Επομένως, αν δεν την απασχολούσε, ούτε κι εγώ ανησυχώ».

Τέτοιοι λογαριασμοί λένε μια διαφορετική ιστορία από αυτή που παρουσίασαν οι τίτλοι των ταμπλόιντ που προκαλούν φαγούρα και οι λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν εικόνες μολυσμένων στρωμάτων και επίπλων πεταμένα στα σοκάκια.

Ποια είναι η πραγματικότητα για τους κοριούς

Σύμφωνα με ορισμένους εντομολόγους και ταξιδιώτες, η πραγματικότητα είναι λίγο πιο διαφοροποιημένη. Ενώ οι κοριοί φυσικά υπάρχουν και μπορεί να αναζωπυρώνονται σε τουριστικούς κόμβους όπως το Παρίσι μετά από ένα ακόμη καλοκαίρι με χιλιάδες ταξιδιώτες, η πραγματική κατάσταση, αν και δυσάρεστη, είναι πολύ πιο υποφερτή.

«Πιστεύω ότι κάποιος έτυχε να το προσέξει, και για τον έναν ή τον άλλον λόγο, πιθανώς εκείνη την εποχή επειδή ήταν η Εβδομάδα Μόδας, τα σωστά πράγματα ευθυγραμμίστηκαν και απλά έτυχε να το κοινοποιήσει στα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε στο CNN Travel ο Zach DeVries, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα εντομολογίας του Πανεπιστημίου του Κεντάκι.

«Οι κοριοί, περισσότερο από οποιοδήποτε παράσιτο, τραβούν την προσοχή των ανθρώπων και νομίζω ότι είναι πιο πιθανό να τράβηξαν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης παρά να είναι ένα πραγματικό ξέσπασμα».

Ο DeVries είπε επίσης ότι δεν θα συμβούλευε τους ταξιδιώτες να ακυρώσουν ένα επερχόμενο ταξίδι στην Ευρώπη ή οπουδήποτε αλλού με βάση τους κοριούς. Ωστόσο, οι ταξιδιώτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους πιο πρόσφατους τίτλους ως υπενθύμιση για να είναι πιο επιμελείς σχετικά με το περιβάλλον τους.

«Πρέπει να έχεις επίγνωση αλλά να μην είσαι παρανοϊκός, σε σημείο που δεν ταξιδεύεις ή δεν κάνεις πράγματα που σου αρέσουν πια», είπε ο DeVries. «Μπορείτε να εξισορροπήσετε το ταξίδι σας με μια υγιή προοπτική για τα περιβάλλοντα στα οποία μπορεί να πηγαίνετε».

Δεν χρειάζεται πανικός για τους κοριούς

Αναφορές για κοριούς στο Παρίσι άρχισαν να εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας, από τις 25 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου, με μερικά βίντεο με τα παράσιτα να σέρνονται στη δημόσια συγκοινωνία.

Οι τρομαγμένοι fashionistas στην πόλη άρχισαν στη συνέχεια να καταγράφουν τις ανησυχίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σύντομα τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης άρχισαν επίσης να ανακαλύπτουν την ιστορία.

ανησυχία για τους κοριούς

Οι αξιωματούχοι του Παρισιού μπήκαν σύντομα στη συζήτηση, υποσχόμενοι να αναλάβουν δράση και, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde», ο πρόεδρος Emmanuel Macron δεσμεύτηκε στις 3 Οκτωβρίου ότι θα καταθέσει νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της «μάστιγας» με τους κοριούς.

«Κανείς δεν είναι ασφαλής», δημοσίευσε ο αντιδήμαρχος του Παρισιού Emmanuel Grégoire στο X/Twitter, στις 29 Σεπτεμβρίου. «Αντιμετωπίζοντας την προσβολή από κοριούς, απαιτούνται συντονισμένα μέτρα που θα φέρουν σε επαφή τις υγειονομικές αρχές, τις κοινότητες και όλους τους σχετικούς φορείς για την πρόληψη του κινδύνου και αποτελεσματικές δράσεις».

Εν μέσω ενός αυξανόμενου πανικού τόσο μεταξύ των Παριζιάνων όσο και των ταξιδιωτών, ο Γάλλος υπουργός Υγείας Aurélien Rousseau κάλεσε τον κόσμο να παραμείνει ψύχραιμος, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος για γενικό πανικό» και ότι «η Γαλλία δεν έχει δεχθεί εισβολή από κοριούς» σε μια συνέντευξη στις 3 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να μην έχει σταματήσει τον φόβο να εξαπλωθεί σε άλλους δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς, κυρίως στο Λονδίνο. Μερικοί ταξιδιώτες άρχισαν να εκφράζουν ανησυχίες ότι οι κοριοί πήγαιναν από το Παρίσι στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου μέσω του Eurostar.

Μιλώντας στον ιστότοπο PoliticsJoe, ο δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan χαρακτήρισε την κατάσταση «πραγματική πηγή ανησυχίας» και είπε ότι οι αξιωματούχοι λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για να αποφύγουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Παρίσι.

Δεν ξέρεις τι να πιστέψεις τελικά για τους κοριούς

Ακριβείς αριθμοί που τεκμηριώνουν με ακρίβεια την κατάσταση είναι δύσκολο να βρεθούν. Ένα στατιστικό στοιχείο που κυκλοφορεί ευρέως στα μέσα ενημέρωσης προέρχεται από έρευνα της Anses, της Γαλλικής Υπηρεσίας Τροφίμων, Περιβαλλοντικής και Επαγγελματικής Υγείας και Ασφάλειας, σύμφωνα με την οποία περισσότερα από ένα στα δέκα γαλλικά νοικοκυριά είχαν προσβληθεί από κοριούς τα προηγούμενα πέντε χρόνια.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Joe Rominiecki, ανώτερος διευθυντής επικοινωνιών της Εντομολογικής Εταιρείας της Αμερικής, «δεν το τοποθετεί σε μεγάλο πλαίσιο ούτε σημειώνει δεδομένα για φέτος». Τα ανέκδοτα στοιχεία είναι επίσης δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν.

«Έχω συνομιλήσει με κάποιους συναδέλφους που εδρεύουν στην Ευρώπη, και μερικοί από αυτούς μου λένε, «ναι, δεν είναι τόσο κακό όσο αυτό που ακούς», και μετά άλλοι λένε, «Ναι, οι κοριοί έχουν σαρώσει το τοπίο», είπε ο Richard Pollack, ανώτερος υπεύθυνος περιβαλλοντικής δημόσιας υγείας για το Harvard Campus Services. «Αλλά τότε αναρωτιέμαι, ποια είναι η βάση σε όλο αυτό το ζήτημα;»

Επιπλέον, οι ειδικοί σημειώνουν ότι το παρασιτικό πρόβλημα δεν περιορίζεται στο Παρίσι. Απλώς ρωτήστε οποιονδήποτε ζούσε στη Νέα Υόρκη από τα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 2000, όταν ένα κύμα κοριών του κατέλαβε τα πρωτοσέλιδα για εβδομάδες.

«Οι κοριοί είχαν, πράγματι, αναζωπυρωθεί, αλλά όχι σχεδόν στα επίπεδα που περιγράφηκαν στα μέσα ενημέρωσης», είπε ο Pollack, ο οποίος πρόσφατα επέστρεψε χωρίς κοριούς από ένα ταξίδι δύο εβδομάδων στην Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τη Γερμανία και Γαλλία. «Προβλέπω ότι οι επερχόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Γαλλία θα μπορούσαν, κατά κάποιο τρόπο, να συμβάλουν στο επίπεδο δημιουργίας φόβου».

Εκτός από το Λονδίνο, άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης που είναι εύκολα προσβάσιμες μέσω σιδηροδρομικών συνδέσεων από το Παρίσι, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας, παρακολουθούν την κατάσταση. Ολλανδοί αξιωματούχοι δημόσιας υγείας είπαν στην NL Times ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα σημάδι μόλυνσης στην Ολλανδία.

Ωστόσο, στο Βέλγιο, οι γιατροί στην Αμβέρσα «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» για την εξάπλωση κοριών από το Παρίσι, σύμφωνα με τους The Brussels Times.

Εν τω μεταξύ, ορισμένες αεροπορικές εταιρείες τηρούν προληπτική στάση. Σε δήλωση που δόθηκε στο CNN Travel, εκπρόσωπος της Air France είπε ότι δεν έχουν σημειωθεί περιστατικά με κοριούς σε πτήσεις τα τελευταία χρόνια και η αεροπορική εταιρεία ακολουθεί αυστηρά πρωτόκολλα και συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όσον αφορά την εξάλειψη των εντόμων.

Εκτός από τις συνήθεις διαδικασίες καθαρισμού του, ο αερομεταφορέας έχει επίσης εισαγάγει μια ειδική διαδικασία «για την αντιμετώπιση αναφορών ύποπτης παρουσίας κοριών», η οποία περιλαμβάνει την προσγείωση του αεροσκάφους και τη διενέργεια χημικής επεξεργασίας από έναν «διαπιστευμένο πάροχο υπηρεσιών».

Προφυλάξεις που μπορούν να λάβουν οι ταξιδιώτες

Ένα πιθανό πλεονέκτημα σε όλη την πρόσφατη διαφημιστική εκστρατεία για τους κοριούς είναι ότι προσφέρει στους ταξιδιώτες μια υπενθύμιση να αρχίσουν να κάνουν επιπλέον βήματα για να παραμείνουν όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς όταν πρόκειται για τα μικρά ζωύφια.

Οι ειδικοί συνιστούν έναν ενδελεχή έλεγχο των δωματίων του ξενοδοχείου, προσέχοντας ενδεικτικά σημάδια όπως κοκκινοκαφέ σημάδια (τα οποία προέρχονται από θρυμματισμένα ζωύφια που τρέφονται με αίμα) κατά μήκος των ραφών του στρώματος και άλλων μαλακών επιφανειών. Μια άλλη σοφή κίνηση είναι να κρατήσετε τη βαλίτσα σας σε μια σχάρα αποσκευών.

Μια ανεπιθύμητη μυρωδιά είναι μια άλλη πιθανή ένδειξη μόλυνσης, καθώς οι κοριοί επικοινωνούν μέσω απελευθέρωσης χημικών ουσιών που αφήνουν πίσω τους μια μούχλα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας.

Οι ταξιδιώτες που υποψιάζονται εισβολή από κοριούς θα πρέπει να τραβήξουν φωτογραφίες και να το αναφέρουν αμέσως στο προσωπικό του ξενοδοχείου. Εάν πρέπει να ακυρώσετε μια κράτηση, η ταξιδιωτική ασφάλιση μπορεί επίσης να σας φανεί χρήσιμη, αλλά φροντίστε να διαβάσετε τα ψιλά γράμματα εκ των προτέρων για να δείτε τι καλύπτεται.

Όμως, όπως σημειώνει η Citizens Advice, μια οργάνωση για τα δικαιώματα των καταναλωτών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, στην ενότητα της σχετικά με τους κοριούς: «Εάν δεν παραπονεθήκατε για κοριούς εκείνη τη στιγμή, είναι πολύ δύσκολο να διεκδικήσετε αποζημίωση στη συνέχεια».

Μην ξεχάσετε να συνεχίσετε την προσπάθεια όταν επιστρέψετε στο σπίτι. Εάν είναι δυνατόν, φυλάξτε τη βαλίτσα σας μακριά από χώρους διαβίωσης (ο Pollack την αποθηκεύει στο υπόγειο μετά από ένα ταξίδι), πλύνετε και στεγνώστε τα ρούχα σας σε υψηλή θερμοκρασία.

Μερικοί ταξιδιώτες παίρνουν τις προφυλάξεις τους ακόμη περισσότερο, όπως ένας χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που πρόσφατα μοιράστηκε ένα βίντεο στο TikTok φορώντας ένα κοστούμι στυλ hazmat από το κεφάλι μέχρι τα νύχια σε ένα τρένο Eurostar, δηλώνοντας στους κοριούς πως «δεν θα με πιάσουν».

Η Colleen Oakley, μυθιστοριογράφος στην Ατλάντα, είπε στο CNN Travel ότι «δεν θα ταξίδευε για κανένα λόγο» στο Παρίσι αυτή τη στιγμή με βάση την «απαίσια» εμπειρία της με τους κοριούς το 2006.

Η Oakley και ο φίλος έπρεπε να εγκαταλείψουν το ενοικιαζόμενο διαμέρισμά τους στη γειτονιά West Village της Νέας Υόρκης και να μείνουν σε ξενοδοχείο για τρεις εβδομάδες ενώ το διαμέρισμά τους καθαριζόταν ενδελεχώς από εξειδικευμένο προσωπικό.

«Είχα διαταραχή μετατραυματικού στρες για χρόνια», είπε. «Οι κοριοί είναι ένας πόνος που πρέπει να απαλλαγούμε από αυτούς. Χρονοβόρος, δαπανηρός και για εβδομάδες μετά δεν ήμουν ποτέ σίγουρη ότι είχαμε διώξει όλους τους κοριούς, οπότε ξυπνούσα με άγχος στη μέση της νύχτας.

Ακούγεται ανόητο να έχουμε κρίσεις πανικού για μικροσκοπικά πλάσματα, αλλά είναι πραγματικά ενοχλητικό. Σίγουρα δεν αξίζει τον κόπο, τουλάχιστον για μένα, να ρισκάρω ξανά διακοπές παρέα με κοριούς», δήλωσε χαρακτηριιστικά.

Με πληροφορίες από το CNN