Ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού στην Τουρκία δήλωσε εχθές πως σε περίπτωση νίκης του στην εκλογική μάχη της 14ης Μαρτίου δεν θα μείνει εκεί που μένει σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Θα επιστρέψει στο μέγαρο Τσανκαγιά, το οποίο είχε κτιστεί την εποχή του Κεμάλ Ατατούρκ.

Ο λόγος που το CHP (Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) χαρακτηρίζει το κτίριο αυτό παράνομο είναι γιατί κατά την ανέγερσή του καταστρατηγήθηκαν πολλοί κανόνες δόμησης, κόπηκαν πάρα πολλά δέντρα ενώ ο προϋπολογισμός κατασκευής του ήταν υπέρογκος λόγω των πολυτελειών.

Το αμφιλεγόμενο παλάτι του Ερντογάν, που είναι 30 φορές μεγαλύτερο από τον Λευκό Οίκο, έχει κατηγορηθεί έντονα για την προκλητική χλιδή του σε μια εποχή που η χώρα περνάει μια οικονομική κρίση μακράς διαρκείας. Οταν ρωτήθηκε για το τι θα γίνει το παλάτι, απάντησε: «Θα του βρούμε μια χρήση. Κάτι θα βρούμε όταν έρθει η ώρα».

Υπενθυμίζεται πως πριν από τις γενικές εκλογές του 2015 ο Kιλιτσντάρογλου υποσχέθηκε να διώξει τον Ερντογάν από το παλάτι του και να μετατρέψει το συγκρότημα στη «Silicon Valley» της Τουρκίας, παραχωρώντας το στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής με έδρα την Άγκυρα για επιστημονική και τεχνολογική έρευνα.

Προηγείται στις δημοσκοπήσεις ο Τούρκος «Γκάντι»

Η αλήθεια είναι πάντως ότι δεν μοιάζει απίθανο να χρειαστεί να αποφασίσει πού θα μείνει μετά τις εκλογές. Δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας φέρνει τον 75χρονο Κιλιτσντάρογλου να προηγείται στην πρόθεση ψήφου για την προεδρία της χώρας. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «ποιον θα ψηφίζατε εάν οι εκλογές διεξάγονταν ανάμεσα στον Ερντογάν και στον Κιλιτσντάρογλου», το 56,8% δήλωσε πως θα στήριζε τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, ενώ το 43,2% τάχθηκε υπέρ του νυν προέδρου.