Το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο RND υπογραμμίζει ότι Ελλάδα και Τουρκία θέλουν να αναζητήσουν ευκαιρίες συνεργασίας σε λιγότερο επικίνδυνους πολιτικά τομείς.

«Ελλάδα και Τουρκία: Οι εχθροί θα γίνουν τώρα φίλοι;». Αυτός είναι ο τίτλος του άρθρου του γερμανικού ειδησεογραφικού δικτύου «RND» που αναφέρεται στο αυριανό ταξίδι του Τούρκου προέδρου στη χώρα μας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφερόμενο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND) γράφει ότι o Τούρκος πρόεδρος μεταβαίνει στην ελληνική πρωτεύουσα συνοδεία οκτώ υπουργών, δεκάδων συμβούλων και δημοσιογράφων.

«Μετά τις σοβαρές εντάσεις των περασμένων ετών, που λίγο έλειψαν το καλοκαίρι του 2020 να οδηγήσουν σε στρατιωτική σύρραξη των δύο εταίρων στο ΝΑΤΟ, αμφότερες οι πλευρές στρέφονται στον διάλογο».

Ωστόσο, ο ανταποκριτής του, Γκερντ Χέλερ, σημειώνει ότι «ουδείς στην Αθήνα και την Άγκυρα αναμένει μεγάλα βήματα προόδου ή και κάποια υπέρβαση στα διμερή σημεία τριβής την Πέμπτη», δεδομένης της πολυπλοκότητάς τους.

Προσπάθεια για μια «θετική ατζέντα» στα ελληνοτουρκικά

Παρ’ όλ’ αυτά, Ελλάδα και Τουρκία θέλουν τώρα να βάλουν σε αναμονή τις διαφωνίες εκείνες που είναι δύσκολο να επιλυθούν και να αναζητήσουν πρώτα ευκαιρίες συνεργασίας σε λιγότερο επικίνδυνους πολιτικά τομείς.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται, να συνεργαστούν σε θέματα τουρισμού και να υπάρχουν συνομιλίες για τη διευκόλυνση της έκδοσης βίζας για τους Τούρκους παραθεριστές. Θα μπορούσαν να συζητηθούν καλοκαιρινές κατασκηνώσεις σε κάθε χώρα για μαθητές.

Η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, Λίνα Μενδώνη, όπως σημειώνει το γερμανικό δίκτυο, θέλει να συνομιλήσει με τον Τούρκο συνάδελφό της Μεχμέτ Νούρι Ερσόι για κοινές ανασκαφικές εργασίες αρχαιολόγων και των δύο χωρών.

Πάντως, κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι θέλουν να αναζητήσουν μια «θετική ατζέντα», αναφέρει το RND.

Το σχετικό δημοσίευμα δεν παραλείπει να σημειώσει ότι ο Ερντογάν είχε εμφανιστεί στο παρελθόν ένας «απρόβλεπτος, ιδιόρρυθμος εταίρος», ο οποίος είχε δηλώσει μόλις πέρυσι, μετά την κόντρα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ότι ο Μητσοτάκης δεν υπάρχει πια γι’ αυτόν και δεν θα ξανασυναντηθεί ποτέ μαζί του.

Επανειλημμένα απείλησε ο Τούρκος πρόεδρος να εκτοξεύσει πυραύλους στην Αθήνα και να κατακτήσει ελληνικά νησιά: «Θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», έχει δηλώσει ουκ ολίγες φορές.
«Στο μεταξύ, όμως, ο Τούρκος Ερντογάν έχει ηρεμήσει και πάλι.

«Ο Μητσοτάκης δεν είναι πλέον persona non grata γι’ αυτόν», αναφέρει το «RND», επισημαίνοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκαν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο και στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, ενώ την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν εξέφρασε σε συνέντευξή του την ελπίδα για την «έναρξη μιας νέας εποχής» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την «αλλαγή σελίδας» που θα είναι αμοιβαία επωφελής (win-win) και για τις δύο χώρες.

Όπως διευκρινίζει το άρθρο, ο Ερντογάν δεν στέκεται μόνον στα λόγια, αφού από τις 1.164 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά το πρώτο τρίμηνο του έτους, από τον Απρίλιο μέχρι τον Νοέμβριο καταγράφηκαν μόνον οκτώ και από τις 87 αερομαχίες τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, δεν σημειώθηκε καμία από τον Μάρτιο.

Παράλληλα, το γερμανικό δίκτυο RND υπογραμμίζει ότι, έχει μειωθεί κατά 60% από τον Σεπτέμβριο ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που περνούν από την Τουρκία σε νησιά του Αιγαίου.

Και όπως εξηγεί το σχετικό άρθρο, η αλλαγή στάσης του Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα «αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης διόρθωσης πορείας της εξωτερικής πολιτικής.

«Ο Τούρκος πρόεδρος αναζητεί νέες επαφές με τη Δύση, μια στροφή που υπαγορεύεται από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Η Τουρκία αντιμετωπίζει μια νομισματική κρίση, χρειάζεται συνάλλαγμα και την εμπιστοσύνη των αγορών.

Οι περισσότεροι επενδυτές του εξωτερικού και οι σημαντικότεροι εμπορικοί εταίροι της Τουρκίας εδρεύουν στην Ευρώπη. Και ο Ερντογάν γνωρίζει ότι η βελτίωση των σχέσεων με την ΕΕ περνά από την Ελλάδα», τονίζει το RND.

Θα υπάρξει ελληνοτουρκική συμφωνία για το μεταναστευτικό;

«Για τον λόγο αυτό, ο Ερντογάν είναι διατεθειμένος για παραχωρήσεις σε ένα ζήτημα, το οποίο είναι κομβικής σημασίας για την ΕΕ και ειδικά για τη Γερμανία:

Άγκυρα και Αθήνα διαπραγματεύονται παρασκηνιακά εδώ και κάποιους μήνες κάποια κοινά βήματα αναφορικά με τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης…

Στόχος είναι να σταματήσουν τα σκάφη των διακινητών στο Αιγαίο, προτού φθάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και οι μετανάστες σε τουρκικό έδαφος. Μια σχετική συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί αύριο».

«Αυτό θα ήταν μια σημαντική εξέλιξη και για την ΕΕ. Μια τέτοια ελληνοτουρκική συμφωνία θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για διαπραγματεύσεις με στόχο την επέκταση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας του 2016», προσθέτει το γερμανικό άρθρο.