Διαμάχες στο πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας στον απόηχο της ακύρωσης της συνάντησης Μητσοτάκη – Σούνακ ύστερα από πρωτοβουλία του τελευταίου. Δηλώσεις του Συντηρητικού Κόμματος, δεν αποδέχονται διπλωματικό ατόπημα, καθώς κρίνουν πως «ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των δύο ηγετών λόγω των σχολίων Μητσοτάκη για τα Γλυπτά».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, μετά τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, εξετάζει τρόπους για να μπλοκάρει οποιοδήποτε σχέδιο επιστροφής τους.

Αφορμή για την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού να ακυρώσει την συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, στάθηκαν οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο BBC για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Sky News, βρετανοί αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να εμποδίσουν νομικά την επιστροφή των Γλυπτών.

Συγκεκριμένα, δια της νομικής οδού επιχειρούν να βρουν τα μέσα που θα μπορούσαν να εμποδίσουν οποιαδήποτε «εξαγωγή των Ελγινείων Μαρμάρων», υποστηρίζει το βρετανικό μέσο, καθώς η Ντάουνινγκ Στριτ ακύρωσε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Έλληνα ομόλογό του.

Το Sky News πληροφορήθηκε ότι κάποια στιγμή η κυβέρνηση συζήτησε να μπλοκάρει την άδεια εξαγωγής, την οποία κάποιοι θεωρούν απαραίτητη για να επιστραφούν τα Γλυπτά, αν και το σχέδιο για προσωρινό δανεισμό προωθείται από τον Τζορτζ Όσμπορν, τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου δηλαδή.

Ότι δεν θα υποστηρίξει καμία αλλαγή στους ισχύοντες νόμους που εμποδίζουν την οριστική επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα, ήτανμ σαφές από πλευράς βρετανικής κυβέρνησης αφού εξ αρχής δεν ήταν θετική στο εν λόγω πλάνο.

Ο Όσμπορν από την πλευρά του, ως πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι διερευνά τρόπους για να εκτεθούν τα Μάρμαρα στην Ελλάδα, ενδεχομένως μέσω μιας συμφωνίας δανεισμού στην οποία μέρος των Γλυπτών θα στέλνεται στην Αθήνα, σχέδιο που στηρίζει και η αντιπολίτευση, με τον Κίρ Στάρμερ, τον ηγέτη των Εργατικών, να είναι σύμφωνος.

Νοιμικό έρεισμα για την διαδικασία συνιστά ο Νόμος του 1963, καθώς εμποδίζει το ίδρυμα να δίνει αντικείμενα από τη συλλογή του εκτός από πολύ περιορισμένες περιπτώσεις.

Η άποψη των Εργατικών πάντως, είναι ότι δεν θα στέκονταν εμπόδιο σε μια συμφωνία δανεισμού μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της Αθήνας. «Εάν ο πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να συναντηθεί με έναν Ευρωπαίο σύμμαχο με τον οποίο η Βρετανία έχει σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς, αυτό αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι δεν είναι σε θέση να προσφέρει τη σοβαρή οικονομική ηγεσία που απαιτεί η χώρα μας», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος των εργατικών σχετικά.