Αρχίσαμε να ακούμε για τα κρυπτονομίσματα σχεδόν μία δεκαετία πριν, όταν διάφοροι «κομπιουτεράκηδες» ορκίζονταν ότι θα είναι το νόμισμα του μέλλοντος.

«Το πραγματικό χρήμα θα είναι απαρχαιωμένο σε λίγα χρόνια» μας προειδοποιούσαν και μας παρότρυναν να επενδύσουμε σε bitcoin. Όσο πέρναγε ο καιρός φάνηκε να επιβεβαιώνονται, ειδικά βλέποντας κανείς πόσο ανέβηκε η τιμή του bitcoin μέσα σε λίγα χρόνια, κάνοντας μερικούς ανθρώπους στα αλήθεια πλούσιους.

Όλα αυτά, μέχρι πρότινος, που τα κρυπτονομίσματα έχουν σημειώσει τεράστια πτώση σε αξία. Το πιο δυσοίωνο για όσους έχουν ξοδέψει περιουσίες επενδύοντας σε αυτά; Η μείωση αυτή σημειώνει μία σταθερότητα και εδώ και αρκετές εβδομάδες οι αξίες των διάφορων crypto «αρνούνται» να επιστρέψουν στις φυσιολογικές τιμές. Πόσω μάλλον, δε, να ανέβουν και να κάνουν ακόμη πιο πλούσιους τους ιδιοκτήτες τους.

Παράλληλα με τους «Ευαγγελιστές των Crypto», οι οποίοι φώναζαν πόσο μεγάλη θα είναι η αξία των κρυπτονομισμάτων μέσα σε λίγα χρόνια, υπήρχαν και οι πιο δύσπιστοι που τα θεωρούσαν τίποτα παραπάνω από μία οικονομική απάτη, όπως αυτές των σχημάτων των «πυραμίδων» ή των μετοχών-φιλέτων του χρηματιστηρίου.

Τελικά, ποιος είχε δίκιο;

Ναι, τα κρυπτονομίσματα μπορούν να φέρουν τεράστιο κέρδος στους επενδυτές. Ακόμη και 1€ να είχε επενδύσει κανείς στο bitcoin στην αρχή τις προηγούμενης δεκαετίας, σήμερα θα είχε δεκάδες χιλιάδες ευρώ στο ηλεκτρονικό του πορτοφόλι. Ωστόσο, φαίνεται να ακούμε για περισσότερα scams και χρεοκοπίες σχετικά με τα crypto από όσο ακούμε για success stories.

Ειδικά τώρα, στα μέσα του 2022 που η νέα οικονομική κρίση και ο πληθωρισμός επηρέασαν και την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Οι crypto-fans έσκουζαν να μας θεωρούν αφελείς που δεν επενδύουμε και εμείς σε κρυπτονομίσματα, η αγορά των οποίων σύμφωνα με τα λεγόμενά τους «δεν επηρεάζεται από την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας».

Θεωρητικά, όντως. Δεν επηρεάζεται. Στην πραγματικότητα όμως, όπως και στο χρηματιστήριο, η αγορά των crypto βασίζεται στις κινήσεις των επενδυτών της. Έτσι, εάν οι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων είδαν ξαφνικά πως ο μισθός τους, ο πραγματικός μισθός τους με ευρώ, δολάρια, λίρες, δεν τους φτάνει για να πληρώσουν το νοίκι, το ρεύμα, το σουπερμάρκετ, την βενζίνη, θα «ρευστοποιήσουν» τα crypto τους για να βγάλουν τον μήνα.

Όταν ένας χρήστης ρευστοποιεί τα κρυπτονομίσματα που έχει στο ηλεκτρονικό του πορτοφόλι, αυτό σημαίνει ότι τα «πουλάει» για ευρώ. Εάν πολλοί χρήστες μαζικά πουλήσουν τα bitcoin τους, ή όποιο άλλο νόμισμα έχουν, τότε η αξία τους θα πέσει. Ταυτόχρονα, μειώνεται η εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού το οποίο και διστάζει να επενδύσει εκ νέου. Το αποτέλεσμα; Η «βουτιά» της αξίας τους, στην οποία είμαστε μάρτυρες τις τελευταίες εβδομάδες.

Έτσι, αν και στην θεωρία είναι σωστές οι προβλέψεις των φίλων των κρυπτονομισμάτων, το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα καταρρεύσει ολόκληρη η αγορά μέσα σε κυριολεκτικά μία νύχτα επειδή «έτσι».

Σε αντίθεση με την πραγματική οικονομία, όπου υπάρχουν σχετικές δικλείδες ασφαλείας, η οικονομία των κρυπτονομισμάτων μπορεί κυριολεκτικά μέσα σε μία ημέρα να γίνει παρελθόν, λόγω του συστήματος με το οποίο λειτουργούν. Πρόκειται περισσότερο για μία «παρα-οικονομία» η οποία όσο δεν θεσμοθετείται μπορεί να καταστρέψει οικονομικά πολλούς ανθρώπους.

κρυπτονομίσματα

Το WLUNA έχασε το 99,92% της αξίας του. Αυτό στην γλώσσα των crypto ισούται με «θάνατο». Όσοι είχαν επενδύσει στο συγκεκριμένο νόμισμα μοιράζονται τις ιστορίες της οικονομικής καταστροφής τους στο Reddit, με μερικούς να εξομολογούνται ότι έχασαν τα πάντα. (πηγή: revolut)

Ήδη, το bitcoin, το ακριβότερο κρυπτονόμισμα που υπάρχει, έχει χάσει το 30% της αξίας του μέσα σε λίγες εβδομάδες. Πριν μόλις 6 μήνες, η αξία του ήταν 50% πάνω. Το bitcoin είναι τόσο σημαντικό γιατί αποτελεί κάτι σαν ρυθμιστής της αγοράς των κρυπτονομισμάτων: εάν πέσει η αξία του, καταρρέουν και όλα τα άλλα νομίσματα., τα οποία είναι χιλιάδες.

Κάθε μέρα δημιουργούνται καινούρια και κάθε μέρα άλλα «πεθαίνουν» με αποτέλεσμα να μηδενίζεται η αξία τους και οι επενδυτές να χάνουν το 100% των χρημάτων τους. Μία «τραγωδία» αντίστοιχη με αυτή των κραχ των χρηματιστηρίων.

Έσπασε, άραγε, η «φούσκα» των κρυπτονομισμάτων ή θα επανέλθει η αγορά και θα μιλάμε όντως για την οικονομία του μέλλοντος; 

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Bitcoin: Συνεχίζεται η κατάρρευσή του μετά τις μαζικές ρευστοποιήσεις – «Ντόμινο» στην αξία όλων των κρυπτονομισμάτων

iPhone 14: Όσα έχουν διαρρεύσει για το νέο μοντέλο της Apple – Αυτή είναι η ημερομηνία κυκλοφορίας του

Ήρθε το Google Wallet, τέλος εποχής για το Google Pay – Πώς να χρησιμοποιήσετε το νέο ηλεκτρονικό πορτοφόλι