Ξανανεβαίνουν οι τιμές των κρυπτονομισμάτων, ενώ το ρωσικό ρούβλι χάνει σε δύναμη και βυθίζεται ολοένα και περισσότερο. Συγκεκριμένα, το bitcoin έχει εκτιναχθεί 13% τις τελευταίες 24 ώρες φτάνοντας τα 43.163 δολάρια, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης κρυπτονομισμάτων CoinDesk.

Επίσης, το Ethereum ανέβηκε 10% την Τρίτη για να φτάσει τα 2.878 δολάρια και το Dogecoin αυξήθηκε σχεδόν 6%, αγγίζοντας τα 13 cents το κάθε ένα. Τα ψηφιακά νομίσματα θεωρούνται επικίνδυνα, καθώς τα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία παρουσιάζουν περιορισμούς ή μεγαλύτερη αστάθεια λόγω γεωπολιτικών εντάσεων. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η χρήση των κρυπτονομισμάτων θα κορυφωθεί, ειδικά από την Ρωσία, που υπόκειται σε κυρώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι συναλλαγές μεταξύ του ρουβλίου και των κρυπτονομισμάτων έχει εκτοξευθεί τις τελευταίες ημέρες στο Binance, ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, σύμφωνα με την Arcane Research. Λόγω της δραστικής υποτίμησής του ρουβλιού μετά από  τις κυρώσεις, οι επενδυτές βρίσκουν άλλους τρόπους για να κάνουν συναλλαγές και να «βγουν» από το ρούβλι, όπως δήλωσε ο Bendik Schei, επικεφαλής έρευνας στην Arcane, στο CNN.

Γιατί οι επενδυτές δεν προτιμούν το Bitcoin

Φαίνεται οι επενδυτές να προτιμούν το Tether αντί για το Bitcoin, που είναι θεωρητικά ισχυρότερο. Το Tether είναι γνωστό ως «stablecoin» αφού είναι συνδεδεμένο με το δολάριο ΗΠΑ και έχει παραμείνει σταθερό παρά τις διακυμάνσεις στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Τα token του εκδίδονται από την εταιρεία του Χονγκ Κονγκ Tether Limited, η οποία με τη σειρά της ελέγχεται από τους ιδιοκτήτες της Bitfinex.

Σχεδιάστηκε αρχικά για να αξίζει πάντα 1,00 δολάριο των ΗΠΑ , διατηρώντας το 1,00 δολάριο σε αποθεματικά για κάθε tether που εκδίδεται. Για αυτό έμεινε γνωστό ως stablecoin. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2019, το Tether ξεπέρασε το Bitcoin σε όγκο συναλλαγών με τον υψηλότερο ημερήσιο και μηνιαίο όγκο συναλλαγών από οποιοδήποτε άλλο κρυπτονόμισμα στην αγορά.

Εκτός από ένα καταφύγιο για τους επενδυτές τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν τρόπο αποφυγής κυρώσεων για τους Ρώσους, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ βασίζονται στις τράπεζες, οπότε η Ρωσία θα μπορούσε να βρει άλλη δίοδο για να πραγματοποιεί συναλλαγές, όπως πολλοί φοβούνται.

Εάν μια επιχείρηση ή άτομο που υπόκειται σε κυρώσεις θέλει να πραγματοποιήσει μια συναλλαγή σε παραδοσιακά νομίσματα, όπως δολάρια ή ευρώ, τότε η τράπεζα θα πρέπει να αποκλείσει αυτές τις συναλλαγές. Στα κρυπτονομίσματα, όμως, οι συναλλαγές δεν ελέγχονται από το τραπεζικό σύστημα. Οι συναλλαγές καταγράφονται σε ένα δημόσιο καθολικό γνωστό ως blockchain, το οποίο μπορεί να παρακαμφθεί με διάφορους τρόπους.