Η Ουκρανική κρίση φαίνεται να πηγαίνει πακέτο με πολλές παράπλευρες επιπτώσεις και μια από αυτές είναι οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Τα κρυπτονομίσματα δεν αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα, αφού το Bitcoin έπεσε επίσης στα «τάρταρα». «Βουτιά» σημείωσαν και οι δείκτες στο ρωσικό χρηματιστήριο, με το Moex να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση του μετά την οικονομική κρίση του 2008. Επίσης, το πανρωσικό RTSI, έκλεισε με απώλεια 5%.

Οι απώλειες στο ρούβλι έφθασαν στο 3,3%, ενώ οι χρηματιστηριακές αγορές της Μόσχας βυθίστηκαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους εδώ και ένα χρόνο, καθώς ο δείκτης RTS σε δολάριο (.IRTS) έκλεισε κατά 13,2% χαμηλότερα και ο ρωσικός δείκτης MOEX με βάση το ρούβλι (.IMOEX) έχασε 10,5%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε προσωρινά με πτώση 1,4%, έχοντας βρεθεί υψηλότερα στην αρχή της συνεδρίασης. Ο γερμανικός Dax έπεσε κατά 311,39 μονάδες ή 2,07% στις 14.731,12 μονάδες, ο γαλλικός Cac 40 έπεσε στις 6.788,34 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 29,29 μονάδες ή 0,39% κλείνοντας στις 7.484,33 μονάδες. Όλοι οι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια έπεσαν στο κόκκινο.

H αποκοπή των ρωσικών τραπεζών από το τραπεζικό σύστημα SWIFT και η πλήρης απαγόρευση επενδυτικών κεφαλαίων στις Ε.Ε, Βρετανία και ΗΠΑ που κατέχουν ρωσικά κρατικά ομόλογα, είναι μερικά από τα πιο αυστηρά μέτρα. Οι μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού ήταν  χαμηλότερες τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να παρακολουθούν την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία. Η Κίνα άφησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο δανεισμού της. Η Ιαπωνία κατέγραψε επίσης μεγάλες απώλειες.

Να σημειωθεί ότι η Ρωσία έχει διαθέτει την μεγαλύτερη παρακαταθήκη διεθνών συναλλαγματικών αποθεμάτων στον κόσμο, φτάνουν τα 630 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά το κόστος της ασφάλισης του δημόσιου χρέους της έναντι χρεοκοπίας έχει επίσης εκτοξευθεί στα ύψη  από τις αρχές του 2016.

Το χειρότερο σενάριο προβλέπει μια πτώση 10% στο ρωσικό νόμισμα, η οποία θα ωθούσε το πετρέλαιο να ανέβει κατά 13%, μαζί με μια πτώση 27 μονάδων στα ταμεία, είπαν οι αναλυτές. Ήδη το αργό πετρέλαιο Brent σημείωσε άνοδο σχεδόν 4%. λίγο πάνω από τα 99 δολάρια το βαρέλι. Η υψηλότερη τιμή σε περισσότερα από επτά χρόνια.

Τεράστια πτώση κατέγραψε το Bitcoin

Το Bitcoin και άλλα μεγάλα κρυπτονομίσματα έχουν επηρεαστεί αυτή την εβδομάδα καθώς οι επενδυτές αποφεύγουν τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, εν μέσω της Ουκρανικής κρίσης. Tο Bitcoin υποχώρησε για έκτη συνεχόμενη ημέρα, αγγίζοντας το χαμηλό των 36.372 δολαρίων την Τρίτη, σημειώνοντας πτώση σχεδόν 6,5%.

Ήδη από το Σαββατοκύριακο είχε ξεκινήσει η πτώση του, αφού είχε φτάσει κάτω από τα 40.000 δολάρια. Η κατρακύλα του κορυφώθηκε μετά την ανακοίνωση του Putin της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Πτώση σημείωσαν και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα, με το Ether να υποχωρεί έως και 2,9% και το XRP έως και 6,7%.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το bitcoin χρειάζεται χρόνο για να σταθεροποιηθεί ξανά. «Το Bitcoin είναι συμμετέχων στην αστάθεια που πλήττει όλα τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία από τις εντάσεις Ρωσίας-Ουκρανίας», έγραψε ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς στον OANDA, σε ένα σημείωμα την περασμένη εβδομάδα.