Το κρυπτονόμισμα, παραμένει το μεγαλύτερο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο βάσει της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς, αφού έχει υπερδιπλασιαστεί σε αξία από τότε που κατέρρευσε η αυτοκρατορία κρυπτογράφησης του Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ, πηδώντας στο 105%, λίγο πιο κάτω από τα $37.000 δηλαδή, τους τελευταίους 12 μήνες.

Την Πέμπτη, εκτινάχθηκε σε υψηλό 18 μηνών αφού σημείωσε άνοδο 4% σε διάστημα μόλις 24 ωρών.

Η άνοδος του κατά 120% το 2023 σημαίνει ότι όχι μόνο ξεπερνά τους δείκτες αναφοράς όπως ο S&P 500 και ο Nasdaq Composite, αλλά έχει επίσης ξεπεράσει τον πολυδιαφημισμένο «Magnificent Seven». Αυτή η ολοένα και πιο δεσπόζουσα ομάδα μετοχών Big Tech αυξάνεται κατά 95% μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Insider.

Αυτά τα κέρδη ήρθαν μετά από ένα εφιαλτικό 2022 για ολόκληρο τον χώρο των ψηφιακών στοιχείων. Εκτός από την αποτυχία της FTX, οι τιμές των κρυπτονομισμάτων κλονίστηκαν από την κατάρρευση άλλων μεγάλων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένου του εκδότη stablecoin Terra, του δανειστή Celsius Network και του hedge fund Three Arrows Capital.

Οι προσδοκίες του ETF

Η σταθερά αυξανόμενη εικασία σχετικά με την πιθανή έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει τροφοδοτήσει την επιστροφή το bitcoin.

Την Τετάρτη, οι αναλυτές του Bloomberg Intelligence εκτίμησαν ότι υπήρχε πιθανότητα 90% ότι ένα τέτοιο όχημα – το οποίο θα επέτρεπε σε μεγάλους θεσμικούς επενδυτές με έδρα τις ΗΠΑ να αγοράσουν κρυπτογράφηση – θα εγκρινόταν πριν από τις 10 Ιανουαρίου.

Το Bitcoin έχει εκτιναχθεί πάνω από 40% από τότε που η BlackRock υπέβαλε αίτηση για έγκριση του ETF της στις 15 Ιουνίου. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Larry Fink είπε ότι πιστεύει ότι ένα επιτυχημένο spot fund θα βοηθούσε στον «εκδημοκρατισμό της κρυπτογράφησης» και θα καταστήσει φθηνότερο το εμπόριο του token.

Ένας άλλος παράγοντας που πριμοδοτεί την επιστροφή του bitcoin είναι η χαμηλή προσφορά που είναι διαθέσιμη στην αγορά, με τους μακροπρόθεσμους επενδυτές να διατηρούν τις αποθήκες τους καθώς περιμένουν να ανέβουν οι τιμές υψηλότερα. Η ποσότητα του bitcoin σε κυκλοφορία είναι αυτή τη στιγμή εξαιρετικά χαμηλή, σύμφωνα με στοιχεία της Glassnode.

Οι έμποροι προετοιμάζονται για ακόμα μεγαλύτερη άναδο στα μέσα του 2024. Οι βετεράνοι του κλάδου πιστεύουν ότι το γεγονόςθα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές πέρα ​​από τα $100.000.