H Environmental Working Group, η Greenpeace USA και πολλές ομάδες, που μάχονται κατά των εγκαταστάσεων εξόρυξης bitcoin, ξεκίνησαν την εκστρατεία Change the Code Not the Climate. Μέσα από αυτήν, καλεί το bitcoin να αλλάξει τον τρόπο εξόρυξης του, προκειμένου να μειώσει το μεγάλο αποτύπωμά του άνθρακα.

Μια αλλαγή στον τρόπο κωδικοποίησης είναι η λύση. Ο κώδικας λογισμικού που χρησιμοποιεί το bitcoin, απαιτεί τη χρήση τεράστιων  υπολογιστών για την επικύρωση και την ασφάλεια των συναλλαγών. Είναι ένας τρόπος να ελεγχθεί ότι ένας miner έχει λύσει τους κρυπτογραφικούς κώδικες, που απαιτούνται.

Κάποτε δεν χρειάζονταν τόσο πολλοί υπολογιστές για το «κόψιμο» κρυπτονομισμάτων, και οι miners χρησιμοποιούσαν απλά τον δικό τους υπολογιστή με μόνο την επεξεργαστική ισχύ μιας CPU. Πλέον, οι ανάγκες έχουν αυξηθεί λόγω της ζήτησης, και ως αποτέλεσμα αυτού καταναλώνεται περισσότερη ενέργεια.

Η εξόρυξη απαιτεί ήδη τόση ενέργεια, όση χρειάζεται ολόκληρη η Σουηδία, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, και έχει «αναστήσει» αποτυχημένες επιχειρήσεις ορυκτών καυσίμων στις ΗΠΑ.

Το ανταγωνιστικό κρυπτονόμισμα, το etherium, έχει ένα άλλο σύστημα, «το πρωτόκολλο απόδειξης στοιχήματος», που στηρίζει ότι θα μειώσει τη χρήση ενέργειας κατά 99%. Οι miners δεσμεύουν τα νομίσματά τους για να επαληθεύσουν τις συναλλαγές. Η προσθήκη ανακριβών πληροφοριών οδηγεί σε κυρώσεις.

Έτσι, πολλοί πιστεύουν ότι το bitcoin πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμά του etherium ή να βρει μια άλλη μέθοδο. «Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα. Πρώτον λόγω της θέσης της βιομηχανίας τώρα, αλλά και λόγω των ανησυχιών μας για την ανάπτυξή της. Τα εργοστάσια άνθρακα που ήταν αδρανή ή θα έκλεισαν, τώρα δουλεύουν και είναι επικεντρωμένα στην εξόρυξη bitcoin», δήλωσε ο Michael Brune, διευθυντής εκστρατείας και πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Sierra Club.

Το πρόβλημα με το bitcoin

Οι ΗΠΑ ηγούνται πλέον στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, αφού η Κίνα έκανε καταστολή της εξόρυξης και των συναλλαγών τον περασμένο Μάιο. Ωστόσο, αν τα εργοστάσια λειτουργούν έτσι, η χρήση και του ηλεκτρισμού αυξάνεται, και καθίσταται αδύνατο να επιτύχουν στους  στόχους για την κλιματική κρίση, που έχουν δεσμευτεί.

Ορισμένοι άρχισαν πρόσφατα να τροφοδοτούν τις δραστηριότητές τους χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως αιολική και ηλιακή ενέργεια. Αν και τέτοιες κινήσεις ήταν «προφανώς καλοπροαίρετες», δεν θα έκαναν αρκετά για να αντισταθμίσουν το περιβαλλοντικό κόστος. «Η ανάπτυξη των ορυκτών καυσίμων ξεπερνά την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην εξόρυξη bitcoin και αυτή είναι η θεμελιώδης πρόκληση», είπε ο Brune.

Ο Chris Larsen, ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας κρυπτογράφησης Ripple και ακτιβιστής, υποστηρίζει ότι το πρόβλημα βρίσκεται στον κώδικα του bitcoin, ο οποίος «παρέχει κίνητρα για τη μέγιστη χρήση ενέργειας. Η εξόρυξη bitcoin θα μπορούσε να είναι πηγή εσόδων για τα ορυκτά καύσιμα. Αυτό θα ήταν ένας εφιάλτης».

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Elon Musk: Σκέφτεται να ανοίξει δική του πλατφόρμα βασισμένη στην «ελευθερία του λόγου»

Τέλος εποχής για τα Starbucks: Σχεδιάζει να καταργήσει τα εμβληματικά κύπελλά της

Crosstrail: Ο νέος υπόγειος σιδηρόδρομος του Λονδίνου αλλάζει τα δεδομένα στις συγκοινωνίες